Τουρκία: Διαδηλώσεις για το κλείσιμο φεμινιστικής ομάδας κατά των γυναικοκτονιών

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο σε πολλές τουρκικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας, ενάντια σε μια κίνηση να κλείσει μια από τις πιο σεβαστές ομάδες για τα δικαιώματα των γυναικών στη χώρα.

Δεν είναι δυνατό να σταματήσουμε τον αγώνα μας. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε το κλείσιμο της ένωσης μας“, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η γενική γραμματέας του We Will Stop Femicide, Fidan Ataselim.

Εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης κατέθεσε την Τετάρτη μήνυση με σκοπό την παύση λειτουργίας του συλλόγου για «δραστηριότητα ενάντια στο νόμο και τα ήθη». Σύμφωνα με την Ataselim, κατηγορείται η ομάδα ότι διεξάγει δραστηριότητες που παραβιάζουν τους «νόμους και τα ήθη» της Τουρκίας.

Η ένωση επέκρινε έντονα την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πέρυσι να αποσύρει την Τουρκία από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η οποία απαιτεί από τις χώρες να θεσπίσουν νόμους με στόχο να μπει ένα τέλος στη βία κατά των γυναικών.

Το We Will Stop Femicide υποστηρίζει ότι 280 γυναίκες σκοτώθηκαν στην Τουρκία πέρυσι. Πολλές από αυτές έπεσαν θύματα μελών της οικογένειάς τους. Άλλες 217 γυναίκες πέθαναν υπό ύποπτες συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν καταγραφεί επίσημα ως αυτόχειρες, λέει η οργάνωση.

Στη διαδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι κομμάτων της αντιπολίτευσης καθώς και συγγενείς θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας. «Αυτές οι γυναίκες είναι μαχητές… Ήθελα να είμαι εκεί για να τις υποστηρίξω», είπε ο Νιχάτ Παλαντόκεν, πατέρας ενός νεαρού κοριτσιού που σκοτώθηκε το 2017.

Πηγή: afp

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος