Τουρκία: Αθρόες συλλήψεις στα επεισόδια της πλατείας Ταξίμ -Τους 170 αριθμούν οι προσαχθέντες

Αστυνομικές δυνάμεις που συγκρούστηκαν με διαδηλωτές στους γύρω δρόμους απο την πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη προσήγαγαν 170 ανθρώπους που πήραν μέρος σε κινητοποιήσεις για την επέτειο των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας πριν απο εννέα χρόνια στο κοντινό πάρκο Γκεζί, προτού επεκταθούν τότε  σε όλη την χώρα.

Χθες το απόγευμα 31/5, σε δρόμους γύρω από την πλατεία Τάξιμ συγκεντρώθηκαν κάπου 1.000 άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων κράταγαν στα χέρια φωτογραφίες ανθρώπων που καταδικάστηκαν να εκτίσουν ποινές φυλάκισης, ή φωτογραφίες ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στην αστυνομική καταστολή των κινητοποιήσεων του 2013.

Πανό ανέγραφε το σύνθημα «το σκοτάδι θα φύγει, το Γκεζί θα μείνει».

Τους διαδηλωτές, που προσπάθησαν να φθάσουν στην πλατεία Τάξιμ και στη λεωφόρο Ιστικλάλ, εμπόδισαν μονάδες της αστυνομίας εξοπλισμένες με ασπίδες και άλλο εξοπλισμό καταστολής εξεγέρσεων. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να τους διαλύσει.

«Ο Ερντογάν θα φύγει, δεν υπάρχει άλλος δρόμος», φώναζαν οι διαδηλωτές.

Νωρίτερα, μικρές ομάδες διαδηλωτών ενεπλάκησαν σε αψιμαχίες με την αστυνομία σε άλλες περιοχές κοντά στην Τάξιμ, όπου προσπάθησαν να φθάσουν με τα πόδια.

Σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν, οι αρχές της Κωνσταντινούπολης  τόνισαν πως οι διαδηλώσεις έγιναν χωρίς την άδεια των αρχών και θύμισαν ότι στην περιοχή Μπέγιογλου δεν επιτρέπεται, δυνάμει της κείμενης τουρκικής νομοθεσίας, να οργανώνονται διαδηλώσεις, ούτε πορείες.

Νωρίτερα χθες, κοινοβουλευτικοί του Κόμματος Εργατών Τουρκίας (TIP) κρέμασαν γιγαντιαίο πανό σε μια από τις γέφυρες που ενώνουν τις δυο πλευρές του Βοσπόρου. Έπειτα από αψιμαχία, η αστυνομία κατέβασε το πανό, που ανέγραφε το σύνθημα «Η Τάξιμ είναι παντού, η αντίσταση είναι παντού», γνωστό σύνθημα των μαζικών κινητοποιήσεων του 2013.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) και κυβερνήσεις δυτικών κρατών, συμμάχων της Τουρκίας, θεωρούν ότι οι πρόσφατες καταδίκες και φυλακίσεις είχαν πολιτικά κίνητρα, είχαν σκοπό να εκφοβιστούν οι αντίπαλοι του προέδρου Ερντογάν.

Επικριτές του κ. Ερντογάν ερίζουν πως πρόθεση των αρχών ήταν να ποινικοποιήσουν το κίνημα του Γκεζί και να καλλιεργήσουν την εντύπωση πως οι μαζικές κινητοποιήσεις χρηματοδοτήθηκαν και υποκινήθηκαν από το εξωτερικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος