Τουρκία: Απολύθηκε δημοσιογράφος για ερώτηση σε σχέση με τις κατηγορίες αρχιμαφιόζου κατά υπουργού του Ερντογάν

Array

Δεν είναι η πρώτη φορά που το «βαθύ κράτος» της Τουρκίας συνεργάζεται με μαφιόζους για να ελέγξει την εσωτερική κατάσταση, λένε Τούρκοι αναλυτές. Είναι όμως η πρώτη φορά που οι αποκαλύψεις για αυτή τη σχέση παίρνουν τέτοια έκταση: Οι Τούρκοι παρακολουθούν μαζικά στα social τους μονολόγους Αρχινονού Σεντάτ Πεκέρ που καίει πρωτοκλασάτους υπουργούς του Ερντογάν. Το κράτος, επίσημα, τηρεί σιγή ιχθύος. Ο δημοσιογράφος που τόλμησε να ζητήσει αντίδραση, απολύθηκε με συνοπτικές διαδικασίες. Πρόκειται για τον Μουσάμπ Τουράν ο οποίος απολύθηκε για προπαγάνδα και έλλειψη δημοσιογραφικών αρχών.

Το ζήτημα κυριαρχεί στην πολιτική ζωή το τελευταίο διάστημα, και δημοσιογράφος του κρατικού πρακτορείου Anadolu ρώτησε γι’ αυτό τους υπουργούς Βιομηχανίας και Γεωργίας.
«Υπάρχουν κατηγορίες σχετικά με ανάμειξη της γραφειοκρατίας με ναρκωτικά που έχουν φέρει την Τουρκία σε δύσκολη θέση στην διεθνή σκηνή. Έχει κάποιο άμεσο σχέδιο η κυβέρνηση. Και ένα κόμμα σαν το ΑΚΡ που ξεκίνησε ως λαϊκό κίνημα πριν από 19 χρόνια, είναι τώρα μικρότερο από τον Σοϊλού; Κατόπιν τούτου, ο κόσμος παντού, στο παζάρι, στο μετρό, παντού όλοι μιλάνε και τα παιδιά μιλάνε για αυτό, αλλά οι υπουργοί μας δεν βγάζουν λέξη γι αυτό. Ρωτάω το υπουργό Πακντεμιρλί, έκανε κάποια ανακοίνωση κατά το υπουργικό συμβούλιο και αν η ανακοίνωσή του σας ικανοποίησε» ρώτησε.

Οι υπουργοί εμφανώς έκπληκτοι απάντησαν ότι η κυβέρνηση τηρεί τους νόμους.
Υπήρξε θύελλα αντιδράσεων από κυβερνητικά στελέχη που έκαναν λόγο για υπονόμευση της αξιοπρέπειας του κράτους.

Ο Σύμβουλος του Σουλεϊμάν Σοϊλού – δηλαδή του υπουργού Εσωτερικών – δήλωσε ότι ο Γενικός διευθυντής του Αναντολού πρέπει να παραιτηθεί αμέσως. Ο δημοσιογράφος απολύθηκε. Σύμφωνα με το Anadolu, ζητήθηκε από εισαγγελέα να διερευνήσει αν ανήκει σε τρομοκρατική οργάνωση.

Οι πιέσεις προς τον υπ. Εσωτερικών Σ. Σοϊλού -ο οποίος σύμφωνα με τις καταγγελίες, παρείχε προστασία στον αρχιμαφιόζο στο παρελθόν- εντείνονται. Όπως και για έρευνα των καταγγελιών.

Εικόνες από τις έρευνες της αστυνομίας στο σπίτι του Πεκέρ μεταδόθηκαν από την τουρκική τηλεόραση.

Ο Τούρκος πρόεδρος, αναγκάστηκε και αυτός να πάρει θέση. “Με μεγάλη λύπη μας βλέπουμε ότι υπάρχουν ακόμη τέτοιοι άθλιοι που πέφτουν τόσο χαμηλά κι ελπίζουν ακόμη στις συμμορίες” είπε ο Ερντογάν.

Πηγή ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος