Τουρκία: Απόφαση σταθμός κατά του φιλοκουρδικού κόμματος HDP – Συνεχίζει τις αποκαλύψεις ο Πεκέρ (video)

Σε μια απόφαση σταθμό, που ίσως και να ανοίγει το δρόμο για την απαγόρευση τελικά του φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας HDP, το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα της εισαγγελίας, για τη διεξαγωγή δίκης. Tο δικαστήριο απέρριψε όμως το μπλοκάρισμα των λογαριασμών του σε αυτή τη φάση.

Στο κατηγορητήριο της εισαγγελίας αναφέρεται ότι “το ΗDP έχει διασυνδέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις (ΡΚΚ) και ως εκ τούτου πρέπει να απαγορευτεί η λειτουργία του”. Επίσης προβλέπεται απαγόρευση σε 500 μέλη του και πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών του κόμματος.

Το συνταγματικό δικαστήριο εξέτασε το κατηγορητήριο και με 10 ψήφους από τα 15 μέλη του, αποφάσισε να δικαστεί η υπόθεση.

Το ΗDP είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής βουλής, εδώ και καιρό είναι σε εξέλιξη αγώνας εναντίον του, πολλά μέλη του έχουν δικαστεί και καταδικαστεί. Το ίδιο το κόμμα αρνείται κατηγορηματικά ότι έχει διασυνδέσεις με την τρομοκρατία και μιλά για πολιτική επιχείρηση που στόχο έχει την διάλυσή του. Συμφώνα με την διαδικασία, το ΗDP θα ειδοποιηθεί εγγράφως, και θα του δοθεί 60 μέρες για να απολογηθεί πριν από την κύρια δίκη.

Την ίδια στιγμή, όμως συγκλονίζεται η Τουρκία από τις αποκαλύψεις του Σεντάτ Πεκέρ, του αρχιμαφιόζου που εμφανίστηκε εκ νέου στο Youtube. Ο Πεκέρ στο νέο βίντεο ισχυρίζεται ότι δεν έχει συλληφθεί, ότι οι αρχές της χώρας όπου βρίσκεται- πιθανότατα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα- του ζήτησαν να μην ανεβάζει βίντεο για τουλάχιστον 15 μέρες γιατί όπως είπε, τον προειδοποίησαν ότι υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή του. Διαβεβαιώνει ωστόσο, ότι τιποτα δεν τον σταματά και θα συνεχίσει τις αποκαλύψεις του.

Σημειώνεται ότι με τον Πεκέρ, συνδέθηκε το όνομα του τούρκου επιχειρηματία Σεζγκίν Μπαράν Κορκμάζ, ο οποίος και συνελήφθη το Σάββατο στην Αυστρία. Σύμφωνα με τον αρχιμαφιόζο, ο υπ. Εσωτερικών Σοϊλού, είχε βοηθήσει τον επιχειρηματία να διαφύγει από την Τουρκία, αν και καταζητείτο. Συνελήφθη από την Ιντερπόλ, και καταζητείται για ξέπλυμα χρήματος και από τις Ηνωμένες Πολιτείες και από την Τουρκία. Αυτή τη στιγμή κρατείται στην Αυστρία, και δεν έχει γίνει γνωστό σε ποια χώρα θα εκδοθεί.

Επίσης, άλλο ένα όνομα που συνδέθηκε με τον Πεκέρ είναι και αυτό του κεντρικού παρουσιαστή του μεγάλου δικτύου ΧαμπέρΤουρκ, ο οποίος και παραιτήθηκε. Ο Βεγίς Ατές, σύμφωνα με τον Πεκέρ, είχε μεσολαβήσει ανάμεσα στις αρχές και στον επιχειρηματία Κορκμάζ, και μάλιστα φέρεται να είχε προτείνει στον επιχειρηματία να τον βοηθήσει για να μπορέσει να επιστρέψει στην Τουρκία πριν βεβαίως συλληφθεί. Ο δημοσιογράφος πριν από λίγο υπέβαλε την παραίτησή του.

Ρεπορτάζ: Ρένα Δημητρίου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος