Τουρκία: Αμετανόητος για Ελλάδα, Κύπρο, νησιά Αιγαίου και ενεργειακά ο Τσαβούσογλου

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την ομιλία του χθες, στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, για τον έργο του υπουργείου του, στο πλαίσιο της συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2022, αναφέρθηκε σε όλες τις πτυχές της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Για τις σχέσεις με την Ελλάδα και την κατάσταση στην Aνατολική Μεσόγειο, μεταξύ άλλων, είπε:

«Φέτος, η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπάθησαν να στείλουν ερευνητικά πλοία με σημαία τρίτων χωρών στην υφαλοκρηπίδα μας 6 φορές. Τους αποτρέψαμε σε κάθε περίπτωση με τις πρωτοβουλίες μας προς τις αρμόδιες χώρες και την παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων μας στο πεδίο. Όπως έχουμε πει και πριν, είτε για το τραπέζι της διαπραγμάτευσης, είτε για το πεδίο της μάχης, είμαστε έτοιμοι για όλα»

Κύπρος

“Συνεχίζουμε αποφασιστικά την τολμηρή πολιτική μας στο Κυπριακό. Η λύση μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την αναγνώριση της ύπαρξης της «ΤΔΒΚ» και των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων. Δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνουμε δοκιμασμένες φόρμουλες και να κάνουμε μάταιες προσπάθειες. Για να ξεκινήσει μια νέα διαπραγμάτευση, πρέπει πρώτα να αναγνωριστεί η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού».

Σχετικά με τις εργασίες της Exxon Mobil και Qatar Petroleum στο Τεμάχιο 5, ο Τσαβούσογλου είπε:

 «Ανεξάρτητα από το ποιοι είναι, δεν μπορούν να εισέλθουν στην υφαλοκρηπίδα μας χωρίς την άδειά μας. Ως εκ τούτου, σε αυτή τη συμφωνία για το Τεμάχιο 5, και οι δύο χώρες – οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Κατάρ – έχουν εγγυηθεί ότι δεν θα εισέλθουν στην υφαλοκρηπίδα μας», είπε, προσθέτοντας ότι οι εταιρείες θα παραμείνουν νότια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Σχέσεις με Ε.Ε

“Έχουμε την πολιτική βούληση να προωθήσουμε τις σχέσεις μας με την ΕΕ στη βάση μιας προοπτικής πλήρους ένταξης με θετική ατζέντα. Δυστυχώς, λόγω των εμποδίων που προβάλλουν ορισμένα κράτη-μέλη, η ΕΕ δεν μπορεί να επιδείξει αντίστοιχη βούληση. Ωστόσο, το 2021, υπήρξαν 3 νέοι διάλογοι υψηλού επιπέδου στους τομείς του κλίματος, της μετανάστευσης, της ασφάλειας και της υγείας. Δημιουργήσαμε τον μηχανισμό και πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση».

ΝΑΤΟ

“Το ΝΑΤΟ προσπαθεί να προσαρμοστεί στο μέλλον και εμείς, ως Τουρκία, συμβάλλουμε σημαντικά στην προετοιμασία της νέας στρατηγικής προσέγγισης του ΝΑΤΟ.

Γαλλία

“Ξεκινήσαμε ξανά τον διάλογο υψηλού επιπέδου με τη Γαλλία. Και θέλουμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τη Γερμανία με το ίδιο πνεύμα συνεργασίας και με τη νεοσυσταθείσα κυβέρνηση.”

ΗΠΑ

Αφενός θα καταβάλουμε προσπάθειες για να λύσουμε τα προβλήματα μας με τις ΗΠΑ και, από την άλλη, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη βελτίωση της συνεργασίας μας σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του στόχου να επιτύχουμε όγκο εμπορικών συναλλαγών ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Κατά τη συνάντηση του Προέδρου μας με τον Μπάιντεν, αποφασίστηκε η δημιουργία ενός στρατηγικού μηχανισμού διαλόγου. Θα συζητήσουμε τις λεπτομέρειες αυτού του θέματος μαζί με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ  Μπλίνκεν.”

Αρμενικό

“Θα διορίσουμε αμοιβαίους εκπροσώπους στο πλαίσιο των βημάτων εξομάλυνσης με την Αρμενία. Θα ξεκινήσουμε πτήσεις τσάρτερ προς το Ερεβάν. Θα ενεργούμε μαζί με το Αζερμπαϊτζάν σε κάθε βήμα”.

Λιβύη

“Συνεχίζουμε να είμαστε το κλειδί για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Λιβύη. Είμαστε σε επαφή με όλα τα κόμματα πριν από τις εκλογές. Αύριο, (σήμερα)  μια μικτή κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία θα έρθει στη χώρα μας υπό την προεδρία του Αντιπροέδρου της Λιβυκής Βουλής.”

Αφγανιστάν

“Θα παρευρεθούμε στην έκτακτη συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) για το Αφγανιστάν την επόμενη εβδομάδα στο Πακιστάν. Η πυκνή διπλωματική μας κινητικότητα συνεχίζεται στα θέματα του Ιράν, του Ιράκ, της Υεμένης, του Λιβάνου, της Αιθιοπίας, του Σουδάν και της Σομαλίας.”

Αφρική

«Συνεχίζουμε να κάνουμε σημαντικά βήματα στις σχέσεις μας με την Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική. Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή στις σχέσεις μας με την Αφρική με την Τρίτη Σύνοδο Κορυφής Σύμπραξης Τουρκίας-Αφρικής, την οποία θα φιλοξενήσουμε το επόμενο Σαββατοκύριακο, με οικοδεσπότη τον Πρόεδρό μας. Θα γίνει και σύσκεψη υπουργών Υγείας και Γεωργίας Έρχονται 20 αρχηγοί και 80 υπουργοί».

Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου, Κωνσταντινούπολη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος