Τουρκία: Αμετακίνητος στις προκλήσεις του ο Τσαβούσογλου

Σε επανάληψη των γνωστών προκλητικών θέσεων της Τουρκίας, σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, προέβη κατά τη διάρκεια του απολογισμού του έτους, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μελβούτ Τσαβούσογλου.

«Προστατεύσαμε προσεκτικά τα συμφέροντά μας στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε.

«Θέτουμε τη λύση των δύο κρατών για την κυριαρχική ισότητα στην Κύπρο στη διεθνή ατζέντα», είπε. «Η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπάθησαν να παραβιάσουν τα δικαιώματά μας επτά φορές, τους εμποδίσαμε σε όλες τις περιπτώσεις».

Υπάρχει πρόβλημα με τα F-35. “Αν τα F-35 δεν αγοραστούν, τα χρήματα που δώσαμε πρέπει να επιστραφούν ή να παραλάβουμε κάτι άλλο», είπε.

“Ο διάλογος με την Αίγυπτο συνεχίζεται. Μπορούμε να συναντηθούμε εάν προκύψουν προϋποθέσεις για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών”.

«Φέτος, έχουμε κάνει βήματα προς την εξομάλυνση σε πολλές προβληματικές περιπτώσεις. Όλοι γνωρίζετε τις επαφές μας με τα ΗΑΕ, τη Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν και την Αίγυπτο. Αυτές οι επαφές συνέβαλαν επίσης στην περιφερειακή άμβλυνση της έντασης», είπε. Δηλώνοντας ότι ξεκίνησαν οι νέες επαφές στο Ισραήλ, ο Τσαβούσογλου είπε: «Διατηρούμε την ηγετική μας θέση για την Παλαιστίνη».

Υπενθυμίζοντας τις συναντήσεις των ειδικών εκπροσώπων της Αρμενίας και της Τουρκίας, ο Τσαβούσογλου είπε: «Σύμφωνα με την εντύπωσή μας, η πρώτη συνάντηση είναι επιθυμία της Αρμενίας προς αυτή την κατεύθυνση, θα γίνει στη Μόσχα». «Αρχίσαμε να μειώνουμε την ένταση στις σχέσεις με τη Γαλλία μέσω της διπλωματίας», είπε ο Τσαβούσογλου.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, ο Τσαβούσογλου είπε: «Η αποτροπή της ανθρωπιστικής κρίσης στο Αφγανιστάν και η σταθερότητα είναι ζωτικής σημασίας για όλους σήμερα, διαφορετικά ένα νέο κύμα τρομοκρατίας και μετανάστευσης θα μας επηρεάσει όλους».

«Η διοίκηση των Ταλιμπάν είπε ότι θα λάβει προσφορές από διαφορετικές χώρες, κάτι που είναι φυσικό. Μαζί με το Κατάρ έχουμε καταλήξει σε συμφωνία για τη λειτουργία του αεροδρομίου. Είναι φυσικό για διαφορετικές χώρες να υποβάλλουν προσφορές σε αυτή τη διαδικασία. Δεν είχαμε συνάντηση με τα ΗΑΕ, όπως κάναμε με το Κατάρ. Εάν επιτευχθεί συμφωνία, το αεροδρόμιο μπορεί να λειτουργήσει”.

Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου Κωνσταντινούπολη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος