Τουρκία: Ακυρώθηκε η καταδίκη του επίτιμου προέδρου της Διεθνούς Αμνηστίας που κατηγορήθηκε για «τρομοκρατία»

Array

Το ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Τουρκίας ανέτρεψε σήμερα την καταδίκη για «τρομοκρατία» του πρώην επικεφαλής του τοπικού παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, του Τανέρ Κιλίτς και άλλων τριών ακτιβιστών, όπως έγινε γνωστό από τη διεθνή οργάνωση.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, το Ακυρωτικό Δικαστήριο έστειλε την υπόθεση πίσω στο πρωτοδικείο, κρίνοντας ότι η έρευνα που διεξήχθη ήταν «ελλιπής». Το Δικαστήριο δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο για κάποιο σχόλιο.

Το 2020 ο Κιλίτς, ο πρώην επίτιμος πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, καταδικάστηκε σε κάθειρξη άνω των 6 ετών με την κατηγορία ότι στήριζε τον Φετουλάχ Γκιουλέν, για τον οποίο η Άγκυρα λέει ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Άλλοι τρεις ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα καταδικάστηκαν σε φυλάκιση δύο ετών και ενός μήνα με την κατηγορία ότι παρείχαν στήριξη σε τρομοκρατική οργάνωση. Όλοι τους αρνούνται τις κατηγορίες.

Εκείνη την περίοδο, οι εισαγγελείς υποστήριζαν ότι οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι συμμετείχαν σε ένα εργαστήριο ψηφιακής ασφάλειας στο νησί Μπουγιούκαντα, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, συναντήθηκαν κρυφά για να οργανώσουν μια εξέγερση και να προκαλέσουν χάος.

«Η σημερινή απόφαση βάζει τέλος σε μια παρωδία δικαιοσύνης εντυπωσιακών διαστάσεων», είπε η Ανιές Καλαμάρ, η γενική γραμματέας της Αμνηστίας. «Μολονότι αισθανόμαστε τεράστια ανακούφιση που οι καταδίκες τελικά ακυρώθηκαν, το γεγονός ότι το δικαστήριο έκρινε πως η υπόθεση του Τανέρ απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση είναι απογοητευτικό», πρόσθεσε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος