Τουλάχιστον 21 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από ρωσικό πύραυλο που χτύπησε πολυκατοικία στην πόλη Ντνίπρο

Array

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι έχουν ανασυρθεί έως τώρα νεκροί και πάνω από 64 τραυματίστηκαν από τα συντρίμμια κτηρίου διαμερισμάτων στην πόλη Ντνίπρο που χτύπησε ρωσικός πύραυλος την ημέρα εορτασμού του Νέου Έτους για τη χώρα. Τα ρωσικά χτυπήματα έπληξαν επίσης υποδομές κρίσιμης σημασίας, προκαλώντας εκτεταμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Ο Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο, κυβερνήτης στην περιοχή Ντνιπροπετρόφσκ στην ανατολικοκεντρική Ουκρανία, σε μήνυμά του στην πλατφόρμα Telegram στις 7:25 π.μ (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) ανέφερε ότι 73 άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων 40 νοσηλεύονται.

Τα μέλη των σωστικών συνεργείων αναζητούσαν επιζώντες καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Διασώστες δήλωσαν νωρίτερα ότι άκουσαν ανθρώπους να φωνάζουν για βοήθεια κάτω από τα χαλάσματα. «Η επιχείρηση διάσωσης συνεχίζεται. Η τύχη 40 και πλέον ανθρώπων παραμένει άγνωστη», ανέφερε ο Ρεζνιτσένκο, προσθέτοντας ότι στην επίθεση 72 διαμερίσματα καταστράφηκαν και πάνω από 230 υπέστησαν ζημιές.

Η στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι χθες η Ρωσία εξαπέλυσε τρία αεροπορικά χτυπήματα, 57 πυραυλικά χτυπήματα και πραγματοποίησε 69 επιθέσεις από συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων. Οι ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν 26 πυραύλους. Δεν υπήρξε άμεσα σχόλιο από τη Μόσχα για τις επθέσεις αυτές, που αποτελούν το μεγαλύτερο κύμα ρωσικών επιθέσεων στην Ουκρανία εδώ και δύο εβδομάδες και έγιναν την ημέρα που οι Ουκρανοί γιόρταζαν τον ερχομό του Νέου Έτους (με βάση το ιουλιανό ημερολόγιο).

Τα χθεσινά χτυπήματα έπληξαν υποδομές κρίσιμης σημασίας στο Κίεβο και άλλες περιοχές. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα πλήγματα αυτά θα οδηγήσουν σε διακοπές στην ηλεκτροδότηση στην καρδιά του χειμώνα στην πρωτεύουσα και σε άλλα μεγάλα τμήματα της χώρας τις επόμενες ημέρες.

Την ώρα που συνεχίζονται χερσαίες συγκρούσεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας, η Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα αποστείλει 14 άρματα μάχης Challenger 2 καθώς και άλλα προηγμένα όπλα πυροβολικού τις ερχόμενες εβδομάδες.

Η πρώτη παρτίδα τεθωρακισμένων δυτικής κατασκευής στην Ουκρανία πιθανόν να θεωρηθεί από τη Μόσχα κλιμάκωση της σύγκρουσης. Η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο δήλωσε ότι τα τεθωρακισμένα θα παρατείνουν την αντιπαράθεση. Η Γερμανία αναμένεται τώρα να δεχθεί πιέσεις για να κάνει και εκείνη το ίδιο, ενώ το Κίεβο συνεχίζει να ζητά προηγμένο στρατιωτικό εξοπλισμό.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ και οι σύμβουλοί του έχουν «αναλύσει τη στρατιωτική εικόνα, έχουν δει τον στρατηγικό αντίκτυπο στη στήριξη της Βρετανίας και έχουν εντοπίσει μια ευκαιρία όπου ο ίδιος θεωρεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοί του μπορεί έχει τον μέγιστο αντίκτυπο», ανέφερε εκπρόσωπος της κυβέρνησης σε ανακοίνωση.

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος