Τουσκ: Φτάσαμε κοντά στο Grexit για 2,5 δισ. ευρώ

Τις δραματικές στιγμές της 17ωρης Συνόδου Κορυφής της περασμένης Κυριακής για την Ελλάδα περιέγραψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, με λεπτομέρειες από το παρασκήνιο.

Ο ίδιος αποκάλυψε πώς τα ξημερώματα της Δευτέρας η θέση της Ελλάδας στο ευρώ κρεμόταν από μία κλωστή, η λύση του Grexit ήταν ρεαλιστική και επιτεύξιμη και εξηγεί ότι η διάφορα που χώριζε τον πρωθυπουργό και τη γερμανίδα καγκελάριο ήταν 2,5 δισεκ. ευρώ και αφορούσε το πόσο από το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, που θα πήγαινε σε επενδύσεις.

«Μόνο 2,5 δισ. χώριζαν τον Τσίπρα και την Μέρκελ. Όμως ένιωσα ότι ο κίνδυνος για το τέλος ήταν πολύ κοντά» εξηγεί.

Ο κ. Τουσκ μιλάει για τον ρόλο του Σόμπλε στη διαπραγμάτευση, αλλά και τον άγνωστο ρόλο του Ολλανδού πρωθυπουργού, Μαρκ Ρούτε, ενώ εμφανίζεται να πιστεύει ότι τίποτε δεν έχει λυθεί ακόμα.
«Ήταν μία αναγκαία λύση για να αποφευχθεί το ρίσκο του άμεσου χάους και της χρεοκοπίας, αλλά αποτελεί μόνο το πρώτο βήμα», λέει χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πιστεύει ότι η Ε.Ε. πρέπει να είναι πολύ προσεκτική στην αλλαγή των Συνθηκών, όπως ζητούν μερικά κράτη-μέλη, καθώς το Grexit είναι ακόμα στο τραπέζι – ενώ για το δημοψήφισμα λέει ότι «μπορεί να ενίσχυσε τον Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα, αλλά τον αποδυνάμωσε στις Βρυξέλλες».

ΠΗΓΗ: Α’ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, Καθημερινή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος