Τουρκία: Το ΙΚ “βλέπουν” πίσω από το μακελειό οι υπηρεσίες ασφαλείας – Σήμερα οι κηδείες των θυμάτων (vid)

Οι πρώτες ενδείξεις από την έρευνα που διεξάγουν οι τουρκικές αρχές για τη διπλή βομβιστική επίθεση του Σαββάτου στην Άγκυρα υποδηλώνουν ότι ευθύνεται το Ισλαμικό Κράτος, ανέφεραν σήμερα στο πρακτορείο Ρόιτερς δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας.

Η μία από τις πηγές είπε ότι οι επιθέσεις αυτές φέρουν ομοιότητες με την επιθέσεις αυτοκτονίας που είχαν γίνει τον Ιούλιο στην πόλη Σουρούτς, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, η ευθύνη για τις οποίες αποδόθηκε επίσης στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

“Όλες οι ενδείξεις είναι ότι ήταν αντίγραφο εκείνης της επίθεσης… οι ενδείξεις δείχνουν το Ισλαμικό Κράτος”, είπε η πηγή που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία της.

Η δεύτερη πηγή επιβεβαίωσε τις υποψίες των αρχών λέγοντας ότι οι έρευνές τους “επικεντρώνονται πλήρως” στο Ισλαμικό Κράτος.

Πολλές χιλιάδες άνθρωποι, στην πλειονότητά τους κουρδικής καταγωγής, διαδήλωσαν σήμερα στο Παρίσι μία ημέρα μετά τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στην Άγκυρα, καταγγέλλοντας την “πολιτική του πολέμου” που ακολουθεί η τουρκική κυβέρνηση.

Ανάμεσα στο πλήθος ξεχώριζαν μια τεράστια κουρδική σημαία, λάβαρα διάφορων κουρδικών κινημάτων και μαύρα πλακάτ με συνθήματα όπως “Οι μάρτυρες της επανάστασης δεν πεθαίνουν ποτέ”, “Ερντογάν δολοφόνος, Ευρώπη συνεργός” και “AKP + Νταές = επίθεση στην Άγκυρα”, συνδυάζοντας τα αρχικά του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν με αυτά του Ισλαμικού Κράτους.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Μασσαλία, το Στρασβούργο, το Βερολίνο, τη Φρανκφούρτη, την Κολωνία και τη Ζυρίχη.  Τη θλίψη του για το μακελειό στην Αγκυρα εξέφρασε ο Πάπας Φραγκίσκος σε λειτουργία στο Βατικανό, όπου τηρήθηκε σιγή τριάντα δευτερολέπτων για τα θύματα της διπλής βομβιστικής επίθεσης.

Πολυάριθμες φωτογραφίες, βίντεο και σχόλια κατακλύζουν τις τελευταίες 24 ώρες τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τα θύματα αυτής της τραγωδίας και τις προσωπικές τους ιστορίες.

Μεταξύ αυτών βρισκόταν η Μεριέμ Μπουλούτ, ηλικίας 70 ετών, μέλος της οργάνωσης «Μητέρες του Σαββάτου», που διαδηλώνουν κάθε εβδομάδα στη μνήμη των γιων τους οι οποίοι εξακολουθούν και αγνοούνται από τότε που τους συνέλαβαν οι δυνάμεις επιβολής της τάξης κατά την εκστρατεία καταστολής των Κούρδων ανταρτών τη δεκαετία του 1990 στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

Ο εγγονός της Μπουλούτ είχε χάσει την ζωή του τον περασμένο χρόνο ενώ πολεμούσε την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στο όρος Σίντζαρ, στο βόρειο Ιράκ.

Από τη φονικότερη επίθεση στην τουρκική ιστορία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 95 άνθρωποι, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό ή 128 σύμφωνα με κουρδικές πηγές. Καθώς δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης, η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει να εξετάζει τρεις διαφορετικές περιπτώσεις: να ευθύνονται οι αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), μέλη του ακροαριστερού Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος/Μέτωπο (DHKP-C) ή οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Η κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος. Οι πρώτες κηδείες ένθερμων υποστηρικτών της αντιπολίτευσης που σκοτώθηκαν στην επίθεση, θα τελεστούν σήμερα.

Η ιδιαίτερα φονική επίθεση πραγματοποιείται τρεις εβδομάδες πριν από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, μέσα σε κλίμα μεγάλης έντασης που ενισχύεται από τις συγκρούσεις μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και του ΡΚΚ στη νοτιοανατολική χώρα, όπου ζουν κυρίως Κούρδοι.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Μετά το μακελειό στην Άγκυρα η Τουρκία ετοιμάζεται να θάψει τους νεκρούς της

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος