Τουρκία: Τι σηματοδοτούν οι επιλογές Ερντογάν για το νέο υπουργικό -Στροφή 180 μοιρών στην οικονομική πολιτική

Πολλές εκπλήξεις επεφύλασσε το νέο υπουργικό συμβούλιο που ανακοίνωσε ο Ταγίπ Ερντογάν μετά την ορκωμοσία του για τρίτη θητεία στο τιμόνι της Τουρκίας. Μόνο δυο υπουργοί από το προηγούμενο υπουργικό συμβούλιο παρέμειναν στη θέση τους. Νέα πρόσωπα στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, όπως και στο κρίσιμο υπουργείο Οικονομικών.Εκτός κυβέρνησης βρέθηκαν Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Χουλουσί Ακάρ και Σουλεϊμάν Σοϊλού. Οι επιλογές Ερντογάν σηματοδοτούν μία νέα εποχή για τη γειτονική χώρα, ιδίως όσον αφορά στην οικονομία, όπως φάνηκε και από τις πρώτες δηλώσεις του Μεχμέτ Σιμ-σέκ του νέου τσάρου της τουρκικής οικονομίας κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του χαρτοφυλακίου του.

Τουρκία: Τι σηματοδοτούν οι επιλογές Ερντογάν για το νέο υπουργικό -Στροφή 180 μοιρών στην οικονομική πολιτική
(Photo by Adem ALTAN / AFP)

Είναι η δεύτερη κυβέρνηση με το νέο σύστημα εκτελεστικής Προεδρικής Δημοκρατίας. Άλλαξαν 16 υπουργοί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Κανένας από τους βουλευτές που εξελέγησαν δεν συμπεριλήφθηκε στο νέο υπουργικό συμβούλιο. Ο πιο σημαντικός λόγος για αυτό είναι η μείωση του αριθμού των εδρών του AKP στο Κοινοβούλιο σε 263 στις εκλογές της 14ης Μαΐου και το γεγονός ότι το ποσοστό εκπροσώπησης στις επιτροπές έγινε κρίσιμο χωρίς την υποστήριξη του MHP. Οι διορισμοί του νέου υπουργικού συμβουλίου δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ και τέθηκαν σε ισχύ.

Διαβάστε επίσης Πρώτες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Οικονομικών: Επιστροφή στον «ορθολογισμό» – Μονοψήφιος πληθωρισμός

Η πιο κρίσιμη αλλαγή για την Τουρκία είναι εκείνη στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς η οικονομία της βρίσκεται σε βαθιά κρίση. Το υπουργείο ανέλαβε ο Μεχμέτ Σιμσέκ ο οποίος αναμένεται να ακολουθήσει πιο ορθόδοξες πολιτικές σε σχέση με την πολιτική χαμηλών επιτοκίων του τελευταίου διαστήματος. Η πορεία της οικονομίας αναμένεται να δώσει και τον τόνο στο κατά πόσο τελικά ο Ερντογάν σε αυτή την τρίτη του θητεία κάνει άνοιγμα στη Δύση. Η τουρκική οικονομία χρειάζεται πόρους και μία σύγκρουση με τη Δύση από όπου μπορούν να έρθουν επενδύσεις ή ένα ασταθές πολιτικό περιβάλλον, ειδικά σε σχέση με τη Δύση, δεν είναι κάτι που συμφέρει τον Τούρκο πρόεδρο.

Τουρκία: Τι σηματοδοτούν οι επιλογές Ερντογάν για το νέο υπουργικό -Στροφή 180 μοιρών στην οικονομική πολιτική
Mehmet Simsek (Adem ALTAN / AFP)

Στο υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Χακάν Φιντάν, επί 13 χρόνια αρχηγός της μυστικής υπηρεσίας στις υπηρεσίες πληροφοριών της Τουρκίας ΜΙΤ. Έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια ειδικές αποστολές από τον πρόεδρο Ερντογάν όσον αφορά στις ρωσοτουρκικές σχέσεις στη Λιβύη και στη Συρία. Με ενδιαφέρον αναμένεται ποιο θα είναι το αποτύπωμά του στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Τουρκία: Τι σηματοδοτούν οι επιλογές Ερντογάν για το νέο υπουργικό -Στροφή 180 μοιρών στην οικονομική πολιτική
Hakan Fidan (Photo by Adem ALTAN / AFP)

Σε σχεση με την εξωτερική πολιτική το ζήτημα είναι η στρατηγική όσον αφορά τη γαλάζια πατρίδα ή την ανάδειξη της Τουρκίας ως περιφερειακής δύναμης που εξακολουθεί να είναι στην ατζέντα του Ερντογάν, κάτι που ανέφερε χτες στην ομιλία του κατά την ορκωμοσία.

Σε σχέση με τη Ρωσία είναι γνωστοί οι δεσμοί με τον Ρώσο πρόεδρο. Προεκλογικά υπήρξε μια έντονη σύγκρουση με τις ΗΠΑ και μάλιστα κατηγορούσε την αντιπολίτευση ότι ακολουθούσε φιλοαμερικανική γραμμή. Αυτό δεν φαίνεται να έχει αλλάξει κάτι που φάνηκε και από την χαμηλή εκπροσώπηση των Ηνωμένων Πολιτειών στην τελετή ορκωμοσίας. Όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εκπροσωπήθηκε σε υψηλό επίπεδο, σε αντίθεση με τις τουρκογενείς, τις αφρικανικές χώρες ή τις χώρες του Κόλπου, για παράδειγμα, που εκπροσωπήθηκαν σε επίπεδο ηγεσίας των χωρών τους.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα συναντήθηκε στο ανάκτορο του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Στην ατζέντα το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στη Συμμαχία και η άρση του βέτο του τουρκικού βέτο για την ένταξη της Σουηδίας.

Ποιος είναι ο νέος υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ

Στο υπουργείο Άμυνας διορίστηκε ο Γιασάρ Γκιουλέρ, στρατηγός και αρχηγός του Γενικού Επιτελείου και έμπιστος του προέδρου Ερντογάν, καθώς οι πραξικοπηματίες του 2016 τον είχαν πάρει όμηρο. Ο 69χρονος Γκιουλέρ, ο οποίος υπηρετεί στις ένοπλες δυνάμεις επί 49 χρόνια, διορίστηκε στη θέση του αφού ο προκάτοχός του, Χουλουσί Ακάρ, έγινε υπουργός Άμυνας. Ήταν ο στρατιωτικός αρχηγός κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών εισβολών της Τουρκίας στη Συρία το 2019 και το 2020, ενώ επέβλεψε επίσης τις επακόλουθες στρατιωτικές επιχειρήσεις εκεί και στο Ιράκ.

Τουρκία: Τι σηματοδοτούν οι επιλογές Ερντογάν για το νέο υπουργικό -Στροφή 180 μοιρών στην οικονομική πολιτική
Ο Γιασάρ Γκιουλέρ

Γεννημένη στις Βρυξέλλες η νέα υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Τουρκίας

Η Μαχινούρ Οζντεμίρ Γκιόκτας, διορίστηκε υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικών Υπηρεσιών.

Τουρκία: Τι σηματοδοτούν οι επιλογές Ερντογάν για το νέο υπουργικό -Στροφή 180 μοιρών στην οικονομική πολιτική

Η Μαχινούρ Οζντεμίρ Γκιόκτας γεννήθηκε το 1982 στις Βρυξέλλες. Η ίδια είναι τρίτη γενιά Τούρκων μεταναστών στο Βέλγιο. Σπούδασε «Διαχείριση Ανθρώπινων Πόρων» στο Université libre de Bruxelles και απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη «Δημόσια Διοίκηση». Σε νεαρή ηλικία εξελέγη για δύο περιόδους (2009-2019) βουλευτής στο περιφερειακό Κοινοβούλιο των Βρυξελλών, ως εκπρόσωπος της γαλλόφωνης κοινότητας, με το χριστιανοδημοκρατικό CDH. Ήταν η πρώτη βουλευτής στο Βέλγιο που φορούσε την ισλαμική μαντήλα, προσελκύοντας τα φώτα της δημοσιότητας. To 2015 διαγράφηκε από το κόμμα της επειδή αρνήθηκε την Γενοκτονία των Αρμενίων και διατήρησε την έδρα της μέχρι το 2019 ως ανεξάρτητη βουλευτής. Από 1 Ιανουαρίου 2020 ανέλαβε τη θέση της πρέσβειρας της Τουρκίας στην Αλγερία. Ήταν η πρώτη γυναίκα πρέσβειρα που διόρισε η Τουρκία σε χώρα της Βόρειας Αφρικής. Είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά.

Μόνο δυο υπουργοί από το προηγούμενο υπουργικό συμβούλιο παρέμειναν στη θέση τους: ο υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού Μεχμέτ Νούρι Ερσόι και ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος