Tουρκία: Τη Δευτέρα ανακοινώνεται ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης – Η Ακσενέρ σανίδα σωτηρίας για τον Ερντογάν

Η αντιπολίτευση σκοπεύει να ανακοινώσει την Δευτέρα, 6 Μαρτίου, τον κοινό υποψήφιό της, που θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον απερχόμενο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές

Ύστερα από τη χθεσινή ανακοίνωση της Μεραλ Ακσενέρ ότι αποχωρεί από τη συμμαχία της αντιπολίτευσης, το πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας λίγο πριν από τις εκλογές του Μαίου, αναδιατάσσεται. Οι αρχηγοί των 5 κομμάτων της αντιπολίτευσης συνεδρίασαν για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους. Ωστόσο όλοι τους δήλωσαν ήδη την προσήλωσή τους στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και όπως αναμένεται θα τον εγκρίνουν ως υποψήφιο πρόεδρο απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν

Οι πέντε ηγέτες των κομμάτων που συγκροτούν τη συμμαχία της αντιπολίτευσης μετά την αποχώρηση του εθνικιστικού «Καλού Κόμματος» της Μενάλ Αξενέρ ανανέωσαν τη δέσμευσή τους ενόψει των προεδρικών εκλογών του Μαΐου.

«Η συμμαχία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει το έργο της προς την ίδια κατεύθυνση, με βάση τις θεμελιώδεις αρχές και στόχους της», ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους τα κόμματα, μετά την πεντάωρη συνεδρίαση των ηγετών τους.

Η αντιπολίτευση σκοπεύει να ανακοινώσει την Δευτέρα, 6 Μαρτίου, τον κοινό υποψήφιό της, που θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον απερχόμενο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προσεχείς προεδρικές εκλογές.

Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει, γιατί η Ακσενέρ εγκατέλειψε τη συμμαχία της αντιπολίτευσης στο παρά πέντε. Πολλοί αναρωτιώνται αν η Ακσενέρ θα συνεργαστεί  με τον πρόεδρο Ερντογάν, συνεργασία θα του εξασφάλιζε πλειοψηφία στην τουρκική βουλή για να περάσει το νομοσχέδιο για την κήρυξη πρόωρων εκλογών στις 14η Μαίου. Το κόμμα του προέδρου Ερντογάν δεν είχε αυτή την πλειοψηφία και δεν μπορούσε θεσμικά να προχωρήσει σε διάλυση της Βουλής. Με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου θα έληγε και η αμφισβήτηση της νομιμότητας της 3ης υποψηφιότητας του Ερντογάν ως προέδρου κάτι για το οποίο έθετε συνεχώς ως θέμα η αντιπολίτευση. 

Ο Κιλιτζντάρογλου από την άλλη πλευρά, μετά την αποχώρηση της Ακσενέρ  προσπαθεί ενισχύσει το προοδευτικό προφίλ του, λέει ότι όλοι είναι καλεσμενοι στο μεγάλο τραπέζι της Τουρκίας και έχει ανοίξει διάλογο με το φιλοκουρδικό κόμμα και τα αλλα αριστερά κόμματα. Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει ακόμα πει την τελευταία λέξη.

Με μια φωτογραφία και μια ανακοίνωση οι Δήμαρχοι Άγκυρας και Κωνσταντινούπολης απορρίπτουν την πρότασή της Ακσενέρ και παραμένουν στο πλευρό του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
«Ως γέννημα – θρέμμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και δήμαρχος της Εθνικής Συμμαχίας, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η ομάδα θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο με επικεφαλής τον Κιλιτσντάρογλου, που μας εκπροσωπεί με κύριο μέλημα την ενότητα όπως επιθυμεί το Έθνος μας», τόνισε ο Εκρέμ Ιμμάμογλου.

Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος