Τουρκία: Πρώτη επίσημη αντίδραση του ΥΠΕΞ στην κατάρριψη του UAV

ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη: Γιάννης Μανδαλίδης

Σε ανακοίνωσή του σχετικά με την κατάρριψη του τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους από αμερικανικά μαχητικά στη βορειοανατολική Συρία, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως «το εν λόγω περιστατικό δεν επηρέασε σε καμία περίπτωση την εκτέλεση της συνεχιζόμενης επιχείρησης κατά του PKK/YPG».

Αποδίδει επίσης το περιστατικό στην μη αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος αποφυγής συγκρούσεων του μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

Στην πρώτη αντίδρασή της Άγκυρας σχεδόν 24 ώρες μετά το συμβάν, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει:

«Μετά την τρομοκρατική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου 2023, οι Ένοπλες Δυνάμεις και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ΜΙΤ ξεκίνησαν ευρείες επιχειρήσεις κατά τρομοκρατικών στόχων του PKK/YPG στο Ιράκ και τη Συρία, σύμφωνα με το δικαίωμά μας για αυτοάμυνα.

Στο πλαίσιο αυτό, ένας μεγάλος αριθμός στόχων που ανήκαν στην αυτονομιστική τρομοκρατική οργάνωση καταστράφηκε χθες (5 Οκτωβρίου), ιδίως στις περιοχές Τελ Ριφάτ, Τζιζίρε και Ντέρικ στη βόρεια Συρία.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, χάθηκε ένα εξοπλισμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος λόγω διαφόρων τεχνικών αξιολογήσεων αναφορικά με τον μηχανισμό αποφυγής συγκρούσεων από τρίτους. Λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του εν λόγω μηχανισμού αποκλιμάκωσης με τα εμπλεκόμενα μέρη.

Το εν λόγω περιστατικό δεν επηρέασε σε καμία περίπτωση την εκτέλεση της εν εξελίξει επιχείρησης και την επίτευξη των προσδιορισμένων στόχων.

Όπως και στο Ιράκ, όλες οι δυνατότητες και οι πηγές εσόδων που έχει αναπτύξει η τρομοκρατική οργάνωση στη Συρία θα συνεχίσουν να καταστρέφονται συστηματικά».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος