Τουρκία: Πώς αποτιμούν οι αγορές την οικονομική πολιτική Ερντογάν – Αναγκαία τα διαρθρωτικά μέτρα

Στον απόηχο αύξησης των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας και τον καταποντισμό της τουρκικής λίρας η Αριάνα Φερεντίνου, από την Κωνσταντινούπολη ανέλυσε στις «Συνδέσεις» της ΕΡΤ τις επιπτώσεις που θα έχει η νέα αυτή απόφαση του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, στην ασθμαίνουσα οικονομία της χώρας του.

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων και των διεθνών και των Τούρκων, δεν είναι αρκετά δραστική αυτή η στροφή για να προκαλέσει πραγματικά αλλαγή και να συγκρατήσει το τουρκικό νόμισμα» ανέφερε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ επισημαίνοντας ότι μια ημέρα μετά από την ανακοίνωση αυτή, το δολάριο, το ευρώ και τα υπόλοιπα νομίσματα άρχισαν πάλι να παίρνουν την ανηφόρα σε σχέση με το τουρκικό νόμισμα.

«Η Τουρκία θέλει να προσελκύσει επενδύσεις επομένως θα πρέπει να είναι αρκετά ελκυστικά τα επιτόκια για να μπορέσουν οι επενδυτές να έρθουν. Κάτι τέτοιο, όπως λένε οι αναλυτές, δεν φαίνεται να γίνεται. Ωστόσο, το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας που συνεδρίασε χθες Πέμπτη (22/6) είπε ότι θα αρχίσει μια διαδικασία νομισματικής σύσφιξης, που σημαίνει ότι θα υπάρξουν πολλές επιπτώσεις εσωτερικά στον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος δανείζεται» σημείωσε.

Τουρκία: Πώς αποτιμούν οι αγορές την οικονομική πολιτική Ερντογάν – Αναγκαία τα διαρθρωτικά μέτρα
(AP Photo/Francisco Seco)

Ανεβαίνουν οι τιμές καθημερινά

Σχολιάζοντας την κακή οικονομική κατάσταση της Τουρκίας τόνισε ότι ο Ερντογάν, ο οποίος είναι πανίσχυρος μετά τις πρόσφατες εκλογές, δεν θέλει να αντιστέκεται σε μια δραστική αλλαγή της οικονομικής πολιτικής, παρά το γεγονός ότι είναι πάρα πολύ απαραίτητη.

Αν και όλοι ευελπιστούν ότι η χαμηλή συναλλαγματική αξία της τουρκικής λίρας θα προσελκύσει πολλούς τουρίστες ο κόσμος καθημερινά υποφέρει.

«Ο πληθωρισμός αυτή τη στιγμή επίσημα είναι γύρω στο 39%, ανεπίσημα όμως έχει ξεφύγει τελείως, Οι οικονομολόγοι, θεωρούν ότι χρειάζονται άμεσα διαρθρωτικά μέτρα στην οικονομία για να μπορέσει πραγματικά να υπάρξει κάποια αλλαγή. Αυτά δεν φαίνονται να έρχονται. Υπάρχει μια καθυστέρηση, γιατί αυτό θα στοιχίσει και πολιτικά» σημείωσε η Αριάνα Φερεντίνου εξηγώντας τον αντίκτυπο της αύξησης των επιτοκίων στη γειτονική χώρα.

«Υπάρχει μια άμεση κρίση εδώ στην Τουρκία όσον αφορά την οικονομία και δεν ξέρω πώς θα μπορέσουν να εξισορροπήσουν την οικονομική κρίση με τις ανάγκες του πληθυσμού. Ο κόσμος κάθε μέρα βλέπει τις τιμές να ανεβαίνουν. Πριν από λίγες μέρες είχαμε μια πολύ μεγάλη αύξηση του κατώτατου μισθού, περίπου 480 δολάρια, αλλά δεν αρκεί γιατί λόγω της μη διάρθρωσης της τουρκικής οικονομίας, ο καθένας μπορεί να αυξήσει τις τιμές. Υπάρχει ελεύθερη αγορά, οπότε ο κόσμος οπωσδήποτε ότι και να γίνει θα υποφέρει» εξήγησε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος