Τουρκία: Οι δημοσκοπήσεις «δείχνουν» καθαρή νίκη Ερντογάν (video)

Λίγο πριν προσέλθουν στις κάλπες για τον δεύτερο γύρο, πολίτες σχηματίζουν ουρές σε ανταλλακτήρια στο μεγάλο παζάρι της Κωνσταντινούπολης, ενώ η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος καταγράφει νέο ιστορικό χαμηλό ξεπερνώντας τα 20 δολάρια.

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν νίκη του προέδρου Ερντογάν η ανησυχία των επενδυτών ότι θα συνεχίσει τις ανορθόδοξες πρακτικές του είναι έκδηλη.

Ο Ενβέρ Ερκάν, οικονομολόγος της εταιρείας DINAMIK INVESTMENT, αναφέρει πως: «Εκτός από το πιθανό αποτέλεσμα των εκλογών, περισσότεροι επενδυτές προετοιμάζονται για περισσότερα πλήγματα για τη λίρα στο μέλλον, επειδή και οι δύο οικονομικές πολιτικές που η Λαϊκή Συμμαχία, του κ. Ερντογάν, ή η Εθνική Συμμαχία του κ. Κιλιντσντάρογλου θα εφαρμόσουν πολλές προκλήσεις στον μετασχηματισμό της οικονομίας».

Από τη άλλη, ο Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου επιχειρεί να προσελκύσει τους πολίτες που βιώνουν την οικονομική κρίση τάζοντας κούρεμα χρεών στους κατόχους δανείων και πιστωτικών καρτών. Όπως δήλωσε: «Από τα χρέη των πιστωτικών καρτών θα καταβληθεί μόνο το κεφάλαιο κι αυτό σε 36 μηνιαίες δόσεις. Το σύνολο των τόκων θα διαγραφεί».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πάντως στις τελευταίες του ομιλίες αποφεύγει το θέμα της οικονομίας και προβάλει την πίστη στο Θεό εκμεταλλευόμενος ακόμα και την ώρα της προσευχής της Παρασκευής για την προεκλογική του εκστρατεία. Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως: «Πιστεύω στο έθνος μας, πιστεύω στους πιστούς, ο Κύριός μου να μας αξιώσει να δούμε πολλές κατακτήσεις. Είθε να μας επιτρέψει να κάνουμε από τώρα ένα βήμα προς αυτές τις κατακτήσεις».

Στη συνέχεια μπροστά σε πλήθος οπαδών του ζήτησε μαζική συμμετοχή στις εκλογές, λέγοντας: «Και την Κυριακή με μεγάλο κρότο θα ανατινάξετε τις κάλπες!».

Εκμεταλλευόμενος τις δηλώσεις του αντιπάλου του ότι θα διώξει όλους τους πρόσφυγες από τη χώρα, αν εκλεγεί ο Τούρκος πρόεδρος ανακοινώνει πως θα κτίσει με την βοήθεια του Κατάρ κατοικίες στη Συρία για όλους τους πρόσφυγες που θα επιστρέψουν εκεί.

Ανταπόκριση του Γ. Μανδαλίδη

Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου έχουν επιδοθεί σε έναν ανηλεή πόλεμο εντυπώσεων, λίγες μόλις ώρες από τις κάλπες, καθώς οι εντυπώσεις που θα δημιουργηθούν σε αυτό το μικρό διάστημα θα είναι και εκείνες που θα αποτυπωθούν στους ψηφοφόρους μπροστά στην κάλπη.

Έτσι, ο Κιλιτσντάρογλου έπαιξε τα τελευταία του χαρτιά με χρήματα που δεν υπάρχουν.
Υποσχέθηκε διαγραφή των συσσωρευμένων τόκων από τις πιστωτικές κάρτες. 

Πριν από λίγο, το εποπτικό όργανο για τα ψηφιακά μέσα ανακοίνωσε ότι απαγορεύει στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας να προωθούν προεκλογικά μηνύματα SMS του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Με SMS είχε στείλει νωρίτερα ο Κιλιτσντάρογλου το μήνυμα για διαγραφή των χρεών από τις πιστωτικές κάρτες.

«Μην ακούτε τις Κασσάνδρες της κρίσης» επιμένει ο Ερντογάν, προαναγγέλλοντας ότι θα συνεχίσει την ίδια οικονομική πολιτική.

Την ίδια ώρα όμως σχηματίζονταν ουρές στα ανταλλακτήρια από πολίτες που ανησυχούν, βλέποντας τα χρήματά τους να χάνουν αξία.

Η οικονομία -το διακύβευμα της επόμενης ημέρας- λίγο ακούστηκε αυτές τις δύο εβδομάδες που μεσολάβησαν από τον πρώτο γύρο.

Αντιθέτως ακούστηκε έντονος εθνικιστικός λόγος. Καθώς η Τουρκική Δημοκρατία  κλείνει εκατό χρόνια ζωής, οι κοσμικές αρχές που τη θεμελίωσαν μπορεί να μην είναι πλέον της μόδας -αλλά ο εθνικισμός είναι.
Έτσι, ο Ερντογάν εξάντλησε τη σημερινή ημέρα με συνεχείς αναφορές σε κατακτήσεις, τις οποίες ταύτιζε με την Άλωση, η επέτειος της οποίας είναι η επομένη των εκλογών.

Επιμέλεια: Kάλη Λέκκα

Ανταπόκριση: Γιάννης Μανδαλίδης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος