Τουρκία: Με αναφορές στη «Γαλάζια Πατρίδα» και συμμετοχή Ερντογάν η τελετή παράδοσης στο τουρκικό Ναυτικό νέων πλοίων

Ο Τούρκος πρόεδρος συμμετείχε στην τελετή παράδοσης στο Ναυτικό του πρώτου πλοίου τουρκικής ναυπήγησης φρεγατών κλάσης Istanbul, TCG Istanbul, καθώς και του πλοίου ναυτικού ανεφοδιασμού και υποστήριξης μάχης TCG Derya, του δεύτερου μεγαλύτερου πλοίου του τουρκικού Στόλου μετά το μίνι αεροπλανοφόρο Anadolu. Στο δυναμικό του τουρκικού Στόλου εντάχθηκαν επίσης το πλοίο ανεφοδιασμού TCG Arif Ekmekci και το μη επανδρωμένο ναυτικό όχημα Marlin.

Ανταπόκριση – Τουρκία: Γιάννης Μανδαλίδης

Μιλώντας στην τελετή που έγινε, το μεσημέρι της Παρασκευής, στη Γιάλοβα, στον Νότο της Θάλασσας του Μαρμαρά, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία υιοθετώντας το σύνθημα «όποιος κυριαρχεί στις θάλασσες, κυριαρχεί στον κόσμο» του Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα, έχει υλοποιήσει πολλά έργα για να διασφαλίσει την ασφάλεια της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Ανέφερε ότι η συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας στη ναυπήγηση πολεμικών πλοίων έχει φτάσει σε ποσσοτό 80%, κα΄νοντας αναφορά σε πλοία αμφίβιας επίθεσης πολλαπλών χρήσεων, πλοία ναυτικού ανεφοδιασμού, στον εκσυγχρονισμό φρεγατών κλάσης Barbaros και Stack, στο υποβρύχιο νέου τύπου, στον εκσυγχρονισμό των υποβρυχίων κλάσης Preveze, στην ναυπήγηση μη επανδρωμένου ναυτικού οχήματος.

«Σήμερα, δεν είναι δυνατόν τα έθνη που δεν μπορούν να είναι ισχυρά και ανεξάρτητα στον τομέα της άμυνας να ατενίζουν το μέλλον τους με αυτοπεποίθηση. Η περιοχή στην οποία βρίσκεται η χώρα μας είναι η γεωγραφία όπου οι συγκρούσεις, οι πολιτικές κρίσεις και οι συγκρούσεις στον κόσμο είναι πιο έντονες» δήλωσε ο Ερντογάν. «από τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο μέχρι τις σφαγές στη Γάζα, από τις διώξεις στη Συρία μέχρι την κρίση στη Λιβύη, κάθε περιστατικό που απασχολεί την ατζέντα της ανθρωπότητας λαμβάνει χώρα ακριβώς δίπλα μας. Μέσα σε όλες αυτές τις εντάσεις και τις κρίσεις, η Τουρκία έχει αναδειχθεί σε μνημείο σταθερότητας, παρά τις παγίδες που της έχουν στηθεί εδώ και χρόνια» σημείωσε.

Αναφερόμενος στον πόλεμο της Γάζας ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου «Φύρερ». Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι «σήμερα, όλοι παρακολουθούμε εκείνους που παρέχουν απεριόριστη και άνευ όρων υποστήριξη στην ισραηλινή κυβέρνηση στέλνοντας αεροπλανοφόρα στην περιοχή μας. Αυτοί που αποστρέφουν το βλέμμα τους από τις σφαγές και τις θηριωδίες που διαπράττει το Ισραήλ δεν θα μπορέσουν να απαλλαγούν αύριο λέγοντας εκφράζοντας απλώς τη μετάνοιά τους».

Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκουλέρ, δήλωσε στην ίδια τελετή ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις προσπαθούν αφενός να προστατεύσουν «τα ιερά εδάφη και τα σύνορα της πατρίδας από τους τρομοκράτες, αφετέρου συνεχίζουν αδιάλειπτα τις δραστηριότητές τους προκειμένου να προστατεύσουν με τον καλύτερο τρόπο τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στη “Γαλάζια Πατρίδα» και την “Πατρίδα των Αιθέρων”» προσθέτοντας: «Σε αυτό το πλαίσιο, καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες για την περαιτέρω ενίσχυση της ναυτικής και αεροπορικής μας δύναμης».

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης δίνουν από χθες ευρεία δημοσιότητα στην απόκτηση των εν λόγω πλοίων από το τουρκικό Ναυτικό με τον χαρακτηρισμό ότι είναι οι φρουροί της «Γαλάζιας Πατρίδας» και κάνουν αναφορές στο πρόγραμμα MILGEM (Milli Gem), του προγράμματος δηλαδή του «Εθνικού Πλοίου» για ναυπήγηση με εγχώρια μέσα ναυτικών μονάδων, με στόχο την επάρκεια της Τουρκίας όσον αφορά την προμήθεια πολεμικών πλοίων και την πλήρη αποδέσμευση της Τουρκίας από το εξωτερικό στον τομέα αυτό.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος