Τουρκία: Εργατική Πρωτομαγιά με ξύλο και υποσχέσεις από τον Ερντογάν – Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Πιστή στην παράδοση των τελευταίων ετών η Τουρκία του Ερντογάν γιόρτασε την εργατική πρωτομαγιά με δεκάδες συλλήψεις, προσαγωγές και ξύλο. Δεκάδες συλλήψεις σημειώθηκαν στην πλατεία Ταξίμ και στην ασιατική ακτή της Κωνσταντινούπολης, όπου έγινε η συγκέντρωση της αντιπολίτευσης. Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν πανηγύριζε για την εξόντωση του αρχηγού του ISIS από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας του στη Συρία.

Μέλη συνδικάτων αποπειράθηκαν να εισέλθουν στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, που χρόνια τώρα απαγορεύεται οποιαδήποτε συγκέντρωση. Ένταση σημειώθηκε όμως και στο Μάλτεπε στην ασιατική πλευρά. Τιμώντας την ημέρα ο Κιλιτσντάρογλου μίλησε σε συγκεντρώσεις συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης.

Τιμώντας την ημέρα ο αντίπαλος του Ερντογάν, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου απάντησε με δριμύτητα στις κατηγορίες του προέδρου Ερντογάν ότι λέει ψέματα ότι θα μπορέσει να φέρει πίσω χρήματα που έχουν μεταφερθεί στο εξωτερικό.

«Σε αυτούς που μετέφεραν 418 δισεκατομμύρια δολάρια στο εξωτερικό. Σας υπόσχομαι ! Θα φέρω όλα τα χρήματα που πήρατε και θα τα δώσω σε αυτό το έθνος», είπε.

Με στολή πιλότου μετά το πρόβλημα υγείας

Από την άλλη, συνεχίζοντας την τακτική του εντυπωσιασμού και αποπροσανατολισμού από τα οικονομικά προβλήματα της χώρας, ο Ερντογάν εμφανίστηκε σαν πιλότος. Παρουσίασε σε πανηγυρικό κλίμα το εθνικό μαχητικό σκάφος της Τουρκίας πέμπτης γενιάς με το όνομα Κάαν που σημαίνει «ανώτατος αρχηγός». Στόχος να αντικαταστήσει τον γηρασμένο στόλο των F-16.

«Αν παρατηρήσετε, από κάθε επιτυχία που έχει σημειώσει η χώρα μας στην αμυντική βιομηχανία ενοχλούνται αυτοί (σ.σ. η αντιπολίτευση) και οι άλλοι που βρίσκονται στην απέναντι ακτή. Να μας συγχωρείτε αλλά θα συνεχίσουμε να ενοχλούμε αυτούς και του άλλου που βρίσκονται στην άλλη ακτή», τόνισε ο Τούρκος Πρόεδρος προσθέτοντας ότι «σύντομα εμείς θα πουλάμε προϊόντα αμυντικής βιομηχανίας σε αυτούς που μας τα πουλάνε έως τώρα».

Νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος είχε ανακοινώσει την εξουδετέρωση του ηγέτη της ISIS Αμπού Χουσείν Αλ-Κουράσι από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες χθες στη Συρία. Όπως έγινε γνωστό ο αλ Κουραϊσι πυροδότησε το γιλέκο με εκρηκτικά που φορούσε προκειμένου να μη συλληφθεί.

Η μάχη των δημοσκοπήσεων

O Ερντογάν δίνει μάχη μέχρι εσχάτων, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που του προσφέρει ο κρατικός μηχανισμός, την ώρα που σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις φέρουν νικητή τον υποψήφιο της συμμαχίας της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Στην τελευταία από αυτές τις δημοσκοπήσεις , της εταιρείας Aksoy, ο Κιλιτσντάρογλου έρχεται νικητής στον δεύτερο γύρο με 54,2% έναντι 42,8% του Ερντογάν.

Η ανοικτή στήριξη του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών προς τον Κιλιτσντάρογλου, δίνει προβάδισμα νίκης στην αντιπολίτευση, ακόμη και από τον πρώτο γύρο.

Ένα άλλο στοιχείο που λειτουργεί υπέρ του Κιλιτσντάρογλου είναι η αναμενόμενη σταδιακή συρρίκνωση του ποσοστού του έτερου υποψηφίου, Μουχαρέμ Ιντζέ, όσο πλησιάζουμε στις εκλογές, καθώς αρχίζει να λειτουργεί η λογική της χαμένης ψήφου.

Ένα ενδιαφέρον πάντως στοιχείο είναι ότι ακόμη και αν χάσει την προεδρία ο Ερντογάν, όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα του, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, να έρχεται πρώτο στις βουλευτικές εκλογές.

Το ενδεχόμενο δηλαδή να εκλεγεί ένας πρόεδρος που θα έχει τα χέρια του δεμένα επειδή θα βρίσκεται υπό την ομηρεία των αντιπάλων του στην Εθνοσυνέλευση, ή στην περίπτωση του Κιλιτσντάρογλου, η ετερόκλητη ιδεολογικά συμμαχία του να μην μπορεί να λειτουργήσει, δεν πρέπει να αποκλείεται.

Σε αυτή τη περίπτωση δεν πρέπει να αποκλείεται και το ενδεχόμενο μίας δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον.

Πολιτικοί και αναλυτές στην Τουρκία υπενθυμίζουν ότι ο Ερντογάν έχει συνηθίσει να κάνει τα «μαγικά» του την τελευταία στιγμή και να γυρνάει το κλίμα υπέρ του. Αυτό που περιμένουν τώρα όλοι είναι να δουν αν κρύβει κάποιο «λαγό» στο καπέλο, που θα τον βγάλει την ύστατη στιγμή.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Μανδαλίδης, Κάλη Λέκκα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος