Τουρκία – Αντίστροφη μέτρηση για τις κάλπες: «Θα θεωρήσουμε νόμιμο όποιο αποτέλεσμα προκύψει» λέει ο Ερντογάν

Στην Τουρκία, οι κάλπες για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές ανοίγουν σε λιγότερο από 24 ώρες, μέσα σε κλίμα ακραίας πόλωσης και όλα τα σενάρια ανοιχτά για τον νικητή. Σε μια διακαναλική συνέντευξη σε 25 κανάλια ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διαβεβαίωσε ότι αν ηττηθεί στις αυριανές εκλογές θα κάνει ό,τι αποφασίσει η δημοκρατία.

«Ερχόμαστε στην εξουσία με δημοκρατικά μέσα και θα θεωρήσουμε νόμιμο όποιο αποτέλεσμα προκύψει από τις κάλπες» υπογράμμισε.

Την ίδια στιγμή όμως ο αντίπαλός του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ο οποίος έδωσε συνέντευξη χθες βράδι σε ένα μοναδικό κανάλι επέκρινε το φαινόμενο και σε ανάρτησή του στο Twitter είπε ότι μια τέτοια κατάσταση δεν θα συνέβαινε αν εκείνος ήταν στην εξουσία. Υποσχέθηκε δε ότι «όσο κυβερνάμε αυτήν τη χώρα, δεν θα δείτε ποτέ ξανά όλα τα κανάλια να μεταδίδουν το ίδιο». Στην ίδια συνέντευξή έκανε ένα βήμα απέναντι στους Ρώσους τους οποίους είχε κατηγορήσει ότι ήταν πίσω από το επιλήψιμο βίντεο που προκάλεσε την αποχώρηση του προεδρικού υποψηφίου Μουαρεέμ Ιντζέ. «Δεν έχω τίποτα κατά του ρωσικού λαού» είπε, εμείς κάναμε μια προειδοποίηση με βάση τις πληροφορίες που είχαμε.

Πάντως το αποτέλεσμα παραμένει αβέβαιο παρά το γεγονός ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις χθες βράδι έδειχναν ενίσχυση του προέδρου Ερντογάν.

Στο μεταξύ από τις 18:00 θα επιβληθούν απαγορεύσεις για διασπορά προπαγάνδας, όλοι οι δημόσιοι χώροι ψυχαγωγίας θα παραμείνουν κλειστοί. Δεν θα υπάρξουν ειδήσεις ή εκπομπές πολιτικού περιεχόμενου μέχρι να κλείσουν αύριο οι κάλπες.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα ολοκληρώσει την προεκλογική του εκστρατεία απόψε αργά το απόγευμα με την προσευχή που θα κάνει στο τέμενος της Αγίας Σοφίας-ι Κεμπίρ στην Κωνσταντινούπολη.

Η ΕΡΤ στην Άγκυρα – Κεντρική προεκλογική ομιλία Κιλιτσντάρογλου: «Προτεραιότητα να βάλουμε ένα πιάτο φαγητό στο τραπέζι κάθε Τούρκου»

Η κάμερα της ΕΡΤ κατέγραψε στην Άγκυρα, μια πόλη που θεωρείται Προπύργιο του Κεμαλισμού, την κεντρική προεκλογική ομιλία χθες το βράδυ ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος της ΕΡΤ Πιέρρος Τζανετάκος, ήταν μια συγκέντρωση με πάρα πολύ κόσμο, πολύ παλμό και ανθρώπους όλων των ηλικιών.

Στη συγκέντρωση μίλησε και ο δήμαρχος της Άγκυρας, ο Μανσούρ Γιαβάς, ο οποίος προερχόμενος από το κεμαλικό και πιο δεξιά από τον εθνικιστικό χώρο, προορίζεται να είναι και ένας από τους αντιπροέδρους του Κιλιτσντάρογλου σε περίπτωση που αυτός είναι ο νικητής των εκλογών.

Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς το τι ακριβώς θα συμβεί στις αυριανές κάλπες. Είναι βέβαιο ότι πρόκειται για την πλέον κομβική στιγμή της Τουρκικής Δημοκρατίας 100 χρόνια μετά την ίδρυσή της από τον Κεμάλ Ατατούρκ.

Η αντιπολίτευση όλες αυτές τις ημέρες και αυτό φάνηκε και χθες, προτάσσει τα θέματα της οικονομίας, τα θέματα του πληθωρισμού που μαστίζουν εδώ τον πληθυσμό της Τουρκίας και ιδιαίτερα τους φτωχούς.

Προτεραιότητα είπε χθες ο Κιλιτσντάρογλου για εμάς είναι «να βάλουμε ένα πιάτο φαγητό στο τραπέζι κάθε Τούρκου και να παρέχουμε στα παιδιά μας αυτά που χρειάζονται».

Η διεθνής θέση της χώρας απασχολεί πάρα πολύ τους Τούρκους. Κοινός παρονομαστής και των δύο παρατάξεων και των δύο ανδρών είναι ο εθνικισμός. Ο εθνικισμός είναι ένα χαρτί που παίζει πάρα πολύ στην τουρκική κοινωνία. Παρ όλα αυτά υπάρχουν διαφορές όσον αφορά τον προσανατολισμό του κράτους. Ο Κιλιτσντάρογλου έχει πει ότι σε περίπτωση που εκλεγεί θα είναι σαφής η προσπάθειά του να ρίξει ξανά γέφυρες με τη Δύση, τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από την άλλη πλευρά όμως, τόσο ο Κιλιτσντάρογλου όσο και ο αρμόδιος τομεάρχης εξωτερικής πολιτικής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Ουνάλ Τσεβικόζ ο οποίος προαλείφεται να είναι υπουργός Εξωτερικών σε περίπτωση νίκης των κεμαλιστών, έχει ξεκαθαρίσει ότι όσον αφορά τις σχέσεις με τη Ρωσία δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι ραγδαία.

Η Ρωσία είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην τουρκική οικονομία. Είναι ένας σημαντικός παράγοντας στον τουρισμό, στην ενέργεια.

Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά είναι γνωστές οι θέσεις του κεμαλικού κόμματος. Είναι γνωστές οι θέσεις των εθνικιστών τους οποίους εκπροσωπεί η κυρία Μεράλ Ακσενέρ στον συνασπισμό αυτό της αντιπολίτευσης. Είναι γνωστές οι θέσεις για τη Συνθήκη της Λωζάννης. Εξίσου γνωστές είναι οι θέσεις για τα ελληνικά νησιά και για την Κύπρο.

Μπορεί να υπάρχει μία πιο ήπια προσέγγιση του Κυπριακού, αλλά δεν πρόκειται, όπως εκτιμούν αναλυτές, να αλλάξουν οι βασικές θέσεις της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής όσον αφορά τη χώρα μας.

Σύμφωνα με ανώτατες διπλωματικές πηγές όλη αυτή την περίοδο από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, είναι ότι αυτό που χρειάζεται είναι ένα καθαρό αποτέλεσμα, ένα αποτέλεσμα το οποίο θα το αποδεχθεί ο ηττημένος και ένα αποτέλεσμα το οποίο δεν θα οδηγήσει σε μία περίοδο αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη πολιτική σκηνή, χωρίς να είναι σαφές πού θα μπορούσε να καταλήξει αυτό.

Ανταπόκριση – Κωνσταντινούπολη: Αριάνα Φερεντίνου

Αποστολή – Τουρκία: Πιέρρος Τζανετάκος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος