Tόνγκα: Η πιο ισχυρή έκρηξη στον κόσμο καταγράφηκε στο υποθαλάσσιο ηφαιστείο Χούνγκα Τόνγκα Χούνγκα Χααπάι (video)

Array

Η φονική έκρηξη ηφαιστείου που σημειώθηκε στις αρχές του έτους στα νησιά Τόνγκα ήταν η πιο ισχυρή που έχει καταγραφεί ποτέ με τον σύγχρονο εξοπλισμό, αποκάλυψε σήμερα μια ομάδα επιστημόνων στη Νέα Ζηλανδία.

Η ισχύς της έκρηξης του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Χούνγκα Τόνγκα Χούνγκα Χααπάι, που σημειώθηκε στα μέσα Ιανουαρίου, ισοδυναμούσε με εκατοντάδες πυρηνικές βόμβες και προκάλεσε τσουνάμι 15 μέτρων ύψους, όπως αποκάλυψαν οι επιστήμονες.

Τεράστιες καταστροφές από τη φονική έκρηξη

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη του ηφαιστείου, εξαιτίας της οποίας καταστράφηκαν δεκάδες σπίτια, ισοπεδώθηκαν παράκτιες περιοχές των νησιών και έσπασε το καλώδιο επικοινωνιών το οποίο συνέδεε το αρχιπέλαγος με το δίκτυο του ίντερνετ.

Το μικρό νησιωτικό κράτος του Ειρηνικού βρέθηκε αποκομμένο από τον υπόλοιπο κόσμο επί εβδομάδες, γεγονός που δυσχέρανε τις επιχειρήσεις διάσωσης.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Νεοζηλανδικό Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών για το Νερό και την Ατμόσφαιρα (ΝΙWA), από την ηφαιστειακή έκρηξη εκλύθηκαν περίπου 10 κυβικά χιλιόμετρα υλικών, το αντίστοιχο 2,6 εκατομμυρίων πισίνων ολυμπιακών διαστάσεων. Τα υλικά αυτά εκτοξεύθηκαν σε ύψος μεγαλύτερο των 40 χιλιομέτρων, φτάνοντας τη μεσόσφαιρα, πάνω από τη στρατόσφαιρα.

Tόνγκα: Η πιο ισχυρή έκρηξη στον κόσμο καταγράφηκε στο υποθαλάσσιο ηφαιστείο Χούνγκα Τόνγκα Χούνγκα Χααπάι (video)
(CPL Vanessa Parker/NZDF via AP)

«Η έκρηξη έφτασε ένα ύψος ρεκόρ, είναι η πρώτη που βλέπουμε να φτάνει τη μεσόσφαιρα», δήλωσε ο θαλάσσιος γεωλόγος Κέβιν Μακέι.

Η έκρηξη του Χούνγκα Τόνγκα Χούνγκα Χααπάι ανταγωνίζεται με την έκρηξη το 1883 του ηφαιστείου Κρακάτοα, από την οποία σκοτώθηκαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στην Ινδονησία, σε μια εποχή που δεν υπήρχαν τα σύγχρονα μέσα μέτρησης.

Tόνγκα: Η πιο ισχυρή έκρηξη στον κόσμο καταγράφηκε στο υποθαλάσσιο ηφαιστείο Χούνγκα Τόνγκα Χούνγκα Χααπάι (video)

Η ομάδα των επιστημών βρήκε επίσης ότι ο κρατήρας του ηφαιστείου έχει πλέον βάθος 700 χιλιομέτρων. Οι πυροκλαστικές ροές που σχηματίστηκαν, οι οποίες φτάνουν τους 1.000 βαθμούς Κελσίου και κινούνται με ταχύτητα 700 χιλιομέτρων την ώρα, μετέφεραν υλικά από το ηφαίστειο σε βάθος τουλάχιστον 80 χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
«Οι πυροκλαστικές ροές φαίνεται ότι έχουν φτάσει ακόμη πιο μακριά, ίσως έως τα 100 χιλιόμετρα», εκτίμησε η Έμιλι Λέιν, διευθύντρια ερευνών της ομάδας, ενώ όπως δήλωσαν οι επιστήμονες η ηφαιστειακή έκρηξη ακούστηκε σαν «κυνηγετικό όπλο».

Η έκρηξη αύξησε την ποσότητα των υδρατμών στη στρατόσφαιρα κατά 5% – Ο κίνδυνος για τη θερμοκρασία

Το ηφαίστειο της Τόνγκα εκτόξευσε περίπου 441.000 τόνους διοξειδίου του θείου, περίπου το 2% της ποσότητας που εκτόξευσε το όρος Πινατούμπο. Αλλά σε αντίθεση με το Πινατούμπο (και τις περισσότερες μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις, οι οποίες συμβαίνουν στη στεριά), οι υποθαλάσσιες ηφαιστειακές φλόγες της Τόνγκα έστειλαν «σημαντικές ποσότητες νερού» στη στρατόσφαιρα, τη ζώνη που εκτείνεται περίπου 50 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης, μέχρι περίπου 6 έως 20 χιλιόμετρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μαζική έγχυση 50 εκατομμυρίων τόνων υδρατμών στην ατμόσφαιρα αύξησε την ποσότητα υγρασίας στην παγκόσμια στρατόσφαιρα κατά περίπου5% και θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν κύκλο ψύξης της στρατόσφαιρας και θέρμανσης της επιφάνειας του πλανήτη μας

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, ΝΙWA

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος