Το βραβείο World Statesman στον Μάριο Ντράγκι με επαινετική ομιλία του Χένρι Κίσινγκερ

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Το βράδυ της Δευτέρας 19 Σεπτεμβρίου το Appeal of Conscience Foundation (Ίδρυμα για την Έκκληση της Συνείδησης), ένας διαθρησκειακός οργανισμός αφιερωμένος στη θρησκευτική ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, και ο Πρόεδρος και ιδρυτής του Ραβίνος Άρθουρ Σνάιερ, απένειμαν το βραβείο World Statesman 2022 στον Ιταλό Πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι στην 57η ετήσια απονομή των βραβείων στο Ξενοδοχείο Pierre της Νέας Υόρκης.

Στους προηγούμενους αποδέκτες του βραβείου World Statesman περιλαμβάνονται: οι Πρόεδροι Fernando Henrique Cardoso, Mikhail Gorbachev, Lee Myung-bak, Angela Merkel, Henry Kissinger και Christine Lagarde. Οι πρωθυπουργοί Shinzo Abe, David Cameron, Stephen Harper, John Howard, Dr. Manmohan Singh, Margaret Thatcher και Lee Hsien Loong.

Ο λόγος της βράβευσης, σύμφωνα με το Ραβίνο Άρθουρ Σνάιερ, πρόεδρο του Ιδρύματος, βρίσκεται στη «μακροχρόνια πολύπλευρη ηγεσία του στα οικονομικά και τις δημόσιες υπηρεσίες που ωφέλησαν την Ιταλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση και βοήθησαν τη διεθνή συνεργασία. Ο Πρωθυπουργός Ντράγκι είναι ένας ενωτικός και οραματιστής ηγέτης με τη χρηματοοικονομική, πολιτική και οικονομική τεχνογνωσία για να αντιμετωπίσει τα περίπλοκα οικονομικά, ανθρωπιστικά και γεωπολιτικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα».

Σύμφωνα με το σχετικό σημείωμα «ο Μάριο Ντράγκι παρείχε σταθερότητα στην Ιταλία, ενίσχυσε τη διεθνή επιρροή της χώρας και συνέταξε ένα σχέδιο σχεδόν 190 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χρήση του ταμείου ανάκαμψης της ΕΕ μετά την πανδημία. Υπήρξε μια φωνή με επιρροή και σεβασμό στην ΕΕ, πιέζοντας για φιλόδοξες κοινές ευρωπαϊκές λύσεις στην ενεργειακή κρίση και για μια ενιαία απάντηση στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Το βραβείο World Statesman στον Μάριο Ντράγκι με επαινετική ομιλία του Χένρι Κίσινγκερ
Η εισήγηση του Χένρι Κίσινγκερ: ο Μάριο Ντράγκι συμβολικός για μια πρόκληση της γενιάς μας

Η εισήγηση του φίλου Χένρι Κίσινγκερ: ο Μάριο Ντράγκι συμβολικός για μια πρόκληση της γενιάς μας

«Η φιλία μας πάει πολλές δεκαετίες πίσω» τόνισε ο 99χρονος Χένρι Κίσινγκερ, πρώην ΥπΕξ των ΗΠΑ και καθήμενος λόγω τραυματισμού, κατά τη διάρκεια μιας τελετής στην οποία παρευρέθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος και ο ΥπΕξ του Βατικανού Παρολίν.
«Τρέφω τεράστιο σεβασμό για τον κ. Ντράγκι αυτά τα χρόνια και τις δεκαετίες» συνέχισε ο Κίσινγκερ. Ο Μάριο Ντράγκι «είχε μια εξαιρετική ικανότητα για διανοητική ανάλυση» και «ήταν συμβολικός για μια πρόκληση της γενιάς μας (πανδημία)» για την οποία κλήθηκε.
Ο Χένρι Κίσινγκερ τόνισε επίσης πως οι ηγέτες πρέπει να είναι «εξοπλισμένοι με υψηλές τεχνικές γνώσεις, θάρρος και όραμα».

Μάριο Ντράγκι: Φόρος τιμής στον Σίνζο Άμπε – Η σημασία του διαλόγου

Ο Ιταλός πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του αποτίνοντας φόρο τιμής «στον αείμνηστο Shinzo Abe» – ο οποίος ήταν ο περσινός αποδέκτης του βραβείου – και που πίστευε «ακράδαντα στο καθήκον της Ιαπωνίας να συμβάλει στην παγκόσμια σταθερότητα».
Συνέχισε ο Ντράγκι με τη σημασία του διαλόγου «στο επίκεντρο της επαγγελματικής μου ζωής ως οικονομολόγος και ως διαμορφωτής πολιτικής».

«Το ευρωπαϊκό εγχείρημα, το οποίο έχει προσφέρει ειρήνη και σταθερότητα στην Ευρώπη μετά από αιώνες συγκρούσεων, εξαρτάται από τη δύναμη κοινών θεσμών όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα» τόνισε ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός, ο οποίος επίσης έφερε για παράδειγμα την περσινή Ιταλική προεδρία της G20 που «επιβεβαίωσε ότι μόνο η παγκόσμια συνεργασία μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση παγκόσμιων προβλημάτων από την πανδημία έως την κλιματική αλλαγή».

Το βραβείο World Statesman στον Μάριο Ντράγκι με επαινετική ομιλία του Χένρι Κίσινγκερ

Μάριο Ντράγκι: Να αντιμετωπιστούν οι απολυταρχίες με ειλικρίνεια, συνοχή και αφοσίωση και αγάπη

«Για να είναι επιτυχής για όλους, και ειδικά για τους πιο ευάλωτους, η παγκοσμιοποίηση απαιτεί ένα κοινό σύνολο κανόνων. Και όμως, σήμερα αντιμετωπίζουμε μια σημαντική πρόκληση στην ιδέα ότι μπορούμε να εργαστούμε μαζί προς όφελος όλων των χωρών» τόνισε ο Μάριο Ντράγκι.

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία κινδυνεύει να εγκαινιάσει μια νέα εποχή πόλωσης – μια εποχή που δεν έχουμε δει από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Το ζήτημα του πώς αντιμετωπίζουμε τις απολυταρχίες θα καθορίσει την ικανότητά μας να διαμορφώνουμε το κοινό μας μέλλον για πολλά ακόμη χρόνια» συνέχισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

«Η λύση βρίσκεται σε έναν συνδυασμό ειλικρίνειας, συνοχής, αφοσίωσης, και αγάπης. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι σχετικά με τις θεμελιώδεις αξίες των κοινωνιών μας» τόνισε ο Ντράγκι.

«Αναφέρομαι στην πίστη μας στη δημοκρατία και στο Κράτος Δικαίου, στο σεβασμό μας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στη δέσμευσή μας για παγκόσμια αλληλεγγύη. Αυτά τα ιδανικά πρέπει να καθοδηγούν την εξωτερική μας πολιτική με σαφή και προβλέψιμο τρόπο. Όταν τραβάμε μια κόκκινη γραμμή, πρέπει να την επιβάλλουμε. Όταν δίνουμε μια υπόσχεση, πρέπει να την τιμήσουμε» ολοκλήρωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος υπογράμμισε πως «οι αυτοκρατορίες ευδοκιμούν εκμεταλλευόμενοι τον δισταγμό μας. Πρέπει να αποφύγουμε την ασάφεια, για να μην το μετανιώσουμε αργότερα».

Το βραβείο World Statesman στον Μάριο Ντράγκι με επαινετική ομιλία του Χένρι Κίσινγκερ

Μάριο Ντράγκι: Παρ’ όλη τη ζοφερότητα των καιρών που ζούμε, παραμένω αισιόδοξος για το μέλλον

«Παρ’ όλη τη ζοφερότητα των καιρών που ζούμε, παραμένω αισιόδοξος για το μέλλον» τόνισε με θετικότητα ο Ντράγκι, με έναν τόνο που υπενθύμισε αυτό του τέλους της θητείας του Μπαράκ Ομπάμα.

«Ο ηρωισμός της Ουκρανίας, του Προέδρου Ζελένσκι και του λαού του, είναι μια ισχυρή υπενθύμιση του τι πρεσβεύουμε, του τι πρόκειται να χάσουμε. Η συλλογική μας αναζήτηση για ειρήνη συνεχίζεται – όπως φαίνεται από τη συμφωνία για την απεμπλοκή εκατομμυρίων τόνων σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας» είπε χαρακτηριστικά ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Αξιοσημείωτη η έκκληση του Μάριο Ντράγκι στους θρησκευτικούς ηγέτες. «Σε έναν διχασμένο κόσμο, ο ρόλος των θρησκευτικών ηγετών και των θεσμών είναι ουσιαστικός. Παρά τις διαφορές σας, υπερασπίζεστε την ειρήνη, την αλληλεγγύη, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η γνώση σας, η σοφία σας και η πίστη σας μπορούν να μας καθοδηγήσουν και να μας βοηθήσουν να θεραπευθούμε. Μπορείτε να μας ζητήσετε να λογοδοτήσουμε».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την ομιλία του τονίζοντας πως «η αδιαφορία είναι ο χειρότερος εχθρός της ανθρωπότητας. Το να μιλάς δεν είναι μόνο ηθική υποχρέωση – είναι αστικό καθήκον».

Σε αυτούς που απαιτούν σιωπή, υποταγή και υπακοή «πρέπει να αντιταχθούμε με τη δύναμη των λόγων – και των πράξεων. Σήμερα ο κόσμος χρειάζεται θάρρος, διαύγεια και ελπίδα» αναφώνησε ο Ντράγκι.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος