Το Βερολίνο απορρίπτει τις προτάσεις του Μακρόν για διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν

Array

Βερολίνο/Aνταπόκριση: Γιώργος Παππάς

Τα κόμματα του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού απορρίπτουν τις ιδέες του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, για διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν με στόχο μια νέα μελλοντική αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη.

«Οι σκέψεις του Μακρόν προκαλούν έκπληξη. Το ΝΑΤΟ δεν απείλησε ποτέ τη Ρωσία, αντίθετα διαμόρφωσε ένα κοινό πλαίσιο για θέματα ασφάλειας με την Ιδρυτική Πράξη ΝΑΤΟ-Ρωσίας», σχολίασε ο Νιλς Σμιντ, κοινοβουλευτικός υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής για το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Εκείνο που προέχει τώρα είναι να διασφαλιστεί η ασφάλεια της Ευρώπης από και ένανι της Ρωσίας. «Όσο η Ρωσία ακολουθεί μια ιμπεριαλιστική εξωτερική πολιτική, δεν είναι δυνατή μια πανευρωπαϊκή τάξη ειρήνης που περιλαμβάνει τη Ρωσία», σημείωσε το σημαίνον στέλεχος του SPD.

Σε συνέντευξή του στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό TF1 το Σάββατο, ο Μακρόν είπε, μεταξύ άλλων, ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ μίλησε με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για τη μελλοντική τάξη ασφαλείας στην Ευρώπη. «Αυτό σημαίνει ότι ένα από τα ουσιώδη σημεία που πρέπει να εξετάσουμε – όπως ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έλεγε πάντα – είναι ο φόβος του ότι το ΝΑΤΟ θα φτάσει στην πόρτα του, είναι θα αναπτυχθούν όπλα που μπορεί να απειλήσουν τη Ρωσία. Αυτό το ζήτημα θα είναι μέρος των θεμάτων για την ειρήνη. Για αυτό πρέπει να επεξεργαστούμε, για ποια πράγματα είμαστε διατεθειμένοι, πώς θα προστατεύσουμε τους εταίρους και τα κράτη-μέλη μας και πώς θα δώσουμε στη Ρωσία εγγυήσεις, έτσι ώστε να επιστρέψει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης».

Ο ειδικός του κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP), Ούλριχ Λέχτε, επαίνεσε τις διπλωματικές προσπάθειες του Μακρόν, ως «μια καλή πρωτοβουλία», τονίζοντας ωστόσο ότι «βασική προϋπόθεση για τέτοιες διαπραγματεύσεις είναι η προθυμία της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Η επιθετικότητα προερχόταν πάντα από τη Μόσχα», η Ρωσία απείλησε το ΝΑΤΟ με την ανάπτυξη ατομικών όπλων στο Καλίνινγκραντ και όχι αντιστρόφως».

Και οι συγκυβερνώντες Πράσινοι κρατούν αποστάσεις. «Οι εγγυήσεις ασφαλείας είναι σημαντικές – αλλά όχι μονόπλευρες. Όποιος τις ζητάει, πρέπει πρώτα να διασφαλίσει ότι τηρούνται οι υποσχεθείσες εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία», είπε το ιστορικό στέλεχος των Πρασίνων, Γιούργκεν Τρίτιν στην εφημερίδα «Βελτ».

Η αξιωματική αντιπολίτευση απορρίπτει επίσης της σκέψεις Μακρόν. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του CDU για την εξωτερική πολιτική, Γιόχαν Βάντεπουλ, χαρακτήρισε τις προτάσεις “ιδιαίτερα προβληματικές”. Πρέπει επειγόντως να διεξαχθούν συζητήσεις για αυτό στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Ο Μακρόν «αντιστρέφει τα πράγματα», είπε ο Βάντεπουλ, πρώτα η Ουκρανία χρειάζεται εγγυήσεις ασφαλείας. «Πάνω από όλα, δυστυχώς ενθαρρύνει τη ρωσική προπαγάνδα, όταν παρουσιάζει το ΝΑΤΟ ως πηγή ανησυχιών για την ασφάλεια».

Θετικά αντιμετώπισαν τις προτάσεις Μακρόν τα δύο κόμματα των άκρων του πολιτικού φάσματος. Εκ μέρους του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), ο κοινοβουλευτικός ηγέτης, Τίνο Χρουπάλα χαιρέτισε τις δηλώσεις του Μακρόν και επέκρινε

τα κυβερνητικά κόμματα ότι «είναι ένδειξη ανεπάρκειας ότι αυτή η μακροπρόθεσμη ώθηση προέρχεται από το Παρίσι και όχι από το Βερολίνο”.

Αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Αριστερά, (Die Linke), Γιαν Κόρτε, ζήτησε να εξεταστούν οι προτάσεις του προέδρου της Γαλλίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος