Το Συμβούλιο της Ευρώπης εκφράζει ενθουσιασμό για την απονομή του Νομπέλ Ειρήνης σε δυο δημοσιογράφους

Τον ενθουσιασμό της για την απόφαση της Επιτροπής Νομπέλ να απονείμει το Νόμπελ Ειρήνης του 2021 σε δύο δημοσιογράφους, τη Μαρία Ρέσσα και τον Ντμίτρι Μουράτοφ, αναγνωρισμένους για το έργο τους στην υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης, εξέφρασε η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης των 47 κρατών, Μαρία Πετσίνοβιτς Μπούριτς.

Η ελευθερία της έκφρασης, όπως τονίζει είναι μια από τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρώπης και ένα δικαίωμα αγαπητό στους Ευρωπαίους, όπως αποδεικνύεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και τη νομολογία του Δικαστηρίου του Στρασβούργου. Η προστασία των δημοσιογράφων αποτελεί προτεραιότητα για το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Δεκαπέντε χρόνια μετά το θάνατο της Άννα Πολίτκοφσκαγια, εκτιμούμε ιδιαίτερα ότι η Επιτροπή Νόμπελ αναγνωρίζει τον θαρραλέο αγώνα με επικεφαλής τον Ντμίτρι Μουράτοφ και την εφημερίδα του, Novaya Gazeta, για να αποκαλύψουν σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν σε ευρωπαϊκό έδαφος» καταλήγει η ίδια στην δήλωση της.

Ανταπόκριση από το Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος