ertnews.gr

Το συριακό στο επίκεντρο των συναντήσεων του Τζ.Κέρι στη Μόσχα

15/12 10:51
Το συριακό στο επίκεντρο των συναντήσεων του Τζ.Κέρι στη Μόσχα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έφτασε σήμερα στη Μόσχα για συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. Επιδίωξη είναι η άμβλυνση των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών όσον αφορά το ποιες οργανώσεις των αντιπολιτευόμενων θα μετάσχουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες και βεβαίως  για τον ρόλο που θα διαδραματίσει ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ σε οποιαδήποτε πολιτική μετάβαση στη Συρία.

Η Ουάσινγκτον “ποντάρει”  στο Κρεμλίνο για να φέρει τον παραδοσιακό του σύμμαχο, τον Σύρο πρόεδρο Άσαντ, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την συριακή αντιπολίτευση προκειμένου να τερματιστεί ο εμφύλιος πόλεμος που μαίνεται στη Συρία από το 2011 με περισσότερους από 250.000 νεκρούς και εκατομμύρια εκτοπισμένους.

Οι δύο υπερδυνάμεις αναμένεται επίσης να αποφασίσουν επισήμως για τη διοργάνωση, μιας νέας διεθνούς συνόδου στις 18 Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη μεταξύ των χωρών που στηρίζουν την συριακή αντιπολίτευση και αυτών που στηρίζουν το καθεστώς του Άσαντ.

Ο Κέρι είχε συνομιλίες με τους ομολόγους του του Κατάρ και της Ιορδανίας, η οποία έχει επιφορτιστεί με την κατάρτιση μιας λίστας με τις τρομοκρατικές οργανώσεις που θα πρέπει να αποκλειστούν από τις διαπραγματεύσεις για το μέλλον της Συρίας.

Οι αμερικανορωσικές συνομιλίες στη Μόσχα διεξάγονται την ώρα που, όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, έχουν ενταθεί οι στρατιωτικές προσπάθειες του συνασπισμού του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία, αν και όπως παραδέχθηκε θα πρέπει να είναι “πιο γρήγορη” η πρόοδος κατά των τζιχαντιστών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version