ertnews.gr

Το σχέδιο Ζελένσκι για δημοψήφισμα περί ουδετερότητας της Ουκρανίας

28/03 14:09
Το σχέδιο Ζελένσκι για δημοψήφισμα περί ουδετερότητας της Ουκρανίας

AP

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky δήλωσε ότι δημοψήφισμα θα επιτρέψει την τροποποίηση του Συντάγματος για το ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας σε λίγους μήνες, το οποίο θα είναι ταχύτερο από την κοινοβουλευτική διαδικασία για τις συνταγματικές τροποποιήσεις. «Οι αλλαγές στο καθεστώς με εγγυήσεις ασφαλείας συνεπάγονται ουδέτερο καθεστώς, δηλαδή συνταγματική αλλαγή. Πρόκειται για δύο συνόδους του κοινοβουλίου, ενώ κάθε χρόνο γίνονται δύο συνεδριάσεις. Μπορείτε να φανταστείτε πόσο χρόνο μπορεί να πάρει όλο αυτό; Το δημοψήφισμα είναι ένα βήμα πιο γρήγορο. Γιατί, μόνο ο λαός μπορεί να αποφασίσει αν θα υπάρξει τέτοιο καθεστώς και τέτοιες εγγυήσεις. Το δημοψήφισμα θα γίνει σε λίγους μήνες και οι αλλαγές στο Σύνταγμα μέσω του κοινοβουλίου θα διαρκέσουν τουλάχιστον ένα χρόνο σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους», δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του σε Ρώσους δημοσιογράφους.

Ο Ζελένσκι τόνισε επίσης ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να αλλάξει το Σύνταγμα όσον αφορά στο ουδέτερο καθεστώς. «Εγγυήσεις ασφαλείας και ουδετερότητα, μη πυρηνικό καθεστώς του κράτους μας, είναι κάτι που είμαστε έτοιμοι να το πετύχουμε. Αυτό είναι το πρώτο βασικό σημείο για τη Ρωσική Ομοσπονδία. Και απ’ όσο θυμάμαι, γι’ αυτό άρχισαν και τον πόλεμο. Συζητείται το θέμα των εγγυήσεων ασφαλείας για την Ουκρανία. Αυτό έχει ήδη μελετηθεί σε βάθος», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, όπως αναφέρει το Tanjug.

Τόνισε επίσης ότι δεν θα ήθελε να είναι άλλη μια άλλη συμφωνία που θα έμενε μόνο στα χαρτιά. «Με ενδιαφέρει αυτό να μην είναι ένα άλλο χαρτί όπως το Μνημόνιο της Βουδαπέστης. Επομένως, μας ενδιαφέρει να το μετατρέψουμε σε μια σοβαρή συμφωνία που θα υπογραφεί από όλους τους εγγυητές αυτής της ασφάλειας. Πρέπει να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια των εγγυητριών χωρών και να γίνει δημοψήφισμα στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

Επίσης, όπως τόνισε, η συμφωνία για τις εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία δεν μπορεί να υπογραφεί όσο βρίσκονται ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία.

Πηγή: Politika.rs

Επιμέλεια – Μετάφραση: Λιλιάνα Κούλιτς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version