Το ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο Belgorod εγκατέλειψε τη βάση του – Το ΝΑΤΟ εξέδωσε επείγουσα προειδοποίηση

Array

Το ΝΑΤΟ προειδοποιεί τα μέλη του ότι το ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο Belgorod εγκατέλειψε τη βάση του. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν φέρεται να έχει αναδιατάξει ένα γιγάντιο πυρηνικό υποβρύχιο με τα τελευταία του όπλα, προειδοποίησε το ΝΑΤΟ τα μέλη του. Το Belgorod εξαφανίστηκε από την έδρα του στον Αρκτικό Κύκλο και μπορεί να είναι καθ’ οδόν προς τη Θάλασσα Κάρα για να δοκιμάσει την πυρηνική βόμβα Ποσειδώνα, σύμφωνα με thn προειδοποίηση που δημοσιεύτηκε σε ιταλικά μέσα ενημέρωσης το Σαββατοκύριακο, γράφει η Daily Mail.
Το ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο Belgorod εγκατέλειψε τη βάση του – Το ΝΑΤΟ εξέδωσε επείγουσα προειδοποίηση

Το Belgorod είναι ένα υποβρύχιο που λέγεται ότι μπορεί να διανύσει μεγάλες αποστάσεις πριν εκτοξεύσει πύραυλο σε παράκτια περιοχή ώστε να προκαλέσει ένα πυρηνικό τσουνάμι 500 μέτρων, το οποίο μπορεί να βυθίσει πλήρως τις παράκτιες πόλεις. Το Belgorod έχει προταθεί ως υποψήφιο για αποστολή εκτροπής επειδή διαθέτει επίσης μίνι υποβρύχια σχεδιασμένα να πραγματοποιούν επιθέσεις σε υποβρύχιες υποδομές.

Ωστόσο, υπάρχει αμφιβολία για την εμπλοκή του, διότι το υποβρύχιο μήκους 180 μέτρων, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να μείνει απαρατήρητο στην είσοδό του στη Βαλτική. Δεν είναι ξεκάθαρο εάν το Belgorod θα είχε χρόνο να φτάσει από τη βάση του στη Λευκή Θάλασσα στη Βαλτική – μια απόσταση λίγο λιγότερο από 3.000 μίλια – χωρίς ποτέ να αναχαιτιστεί.

Το ΝΑΤΟ έστειλε προειδοποίηση στους συμμάχους ότι το υποβρύχιο λείπει, αλλά είπε ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι ακόμα επιχειρεί στην Αρκτική. Δεν είναι σαφές πότε ακριβώς εστάλη η προειδοποίηση, αλλά δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά την Κυριακή από την ιταλική εφημερίδα La Repubblica. Το υποβρύχιο Belgorod βρίσκεται σε λειτουργία από τον Ιούλιο. Το Poseidon ήταν ένα από τα τέσσερα όπλα επόμενης γενιάς που ανακοίνωσε ο Πούτιν το 2018 και πιστεύεται ότι είναι ήδη επιχειρησιακό.

Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, το υποβρύχιον είναι ικανό να ταξιδέψει έως και 9.500 χιλιόμετρα κάτω από το νερό πριν πυροδοτήσει πυρηνική κεφαλή με δύναμη δύο μεγατόνων, που είναι 130 φορές μεγαλύτερη από τη βόμβα που έπεσε στη Χιροσίμα. Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε ένα ραδιενεργό τσουνάμι ύψους έως και 500 μέτρων, ικανό να βυθίσει τις παράκτιες πόλεις και να τις καταστρέψει. Η κεφαλή δεν δοκιμάστηκε ποτέ λόγω των διεθνών απαγορεύσεων για τη δοκιμή πυρηνικών όπλων. Η παραβίαση αυτών των συμφωνιών με τη δοκιμή του Ποσειδώνα, ακόμη και στα απομακρυσμένα νερά της Αρκτικής, θα ήταν μια εξαιρετικά προκλητική κίνηση από τη Ρωσία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος