Το πρώτο φορτίο με σιτηρά αναχώρησε από το λιμάνι της Οδησσού – Θετικές αντιδράσεις

Το πρώτο φορτίο ουκρανικών σιτηρών αναχώρησε από το λιμάνι της Οδησσού σήμερα στις 09:17 (ώρα Ελλάδας) σύμφωνα με τους όρους της διεθνούς συμφωνίας με τη Ρωσία, που υπογράφηκε στην Κωνσταντινούπολη, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Πρόκειται για ένα πλοίο σημαίας Σιέρα Λεόνε, μεταφέρει 26 τόνους καλαμποκιού και αναμένεται να φτάσει στο λιμάνι της Κωνσταντινούπολης, αύριο 2 Αυγούστου το μεσημέρι. Εκεί θα επιθεωρηθεί από το συντονιστικό κέντρο που έχει στηθεί στην πόλη και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για τον προορισμό του στο λιμάνι της Τρίπολης στο Λίβανο.

Το πρώτο φορτίο με σιτηρά αναχώρησε από το λιμάνι της Οδησσού – Θετικές αντιδράσεις
Odesa region, Ukraine, Monday, Aug. 1, 2022.  (Ukrainian Infrastucture Ministry Press Office via AP)

ΟΗΕ και Ε.Ε χαιρετίζουν την αναχώρηση του πρώτου πλοίου

Ήδη υπήρξαν οι πρώτες αντιδράσεις. Ο Γ.Γ του ΟΗΕ εκφράζει την ελπίδα ότι αυτό θα είναι το πρώτο από πολλά εμπορικά πλοία που ουσιαστικά θα οδηγήσουν στην αποκλιμάκωση της επισιτιστικής σνασφάλειας. “Έγινε το πρώτο βήμα προς αυτή την αποκλιμάκωση” σημείωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν υπεύθυνος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων Πήτερ Στάνο, προσθέτοντας ότι “αναμένουμε από τη Ρωσία την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας που έχει υπογραφεί”

Αντίδραση υπήρχε και από το Κρεμλίνο, μέσω του εκπροσώπου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος χαρακτηρίζει πολύ θετική είδηση τον απόπλου του πρώτου πλοίου με σιτηρά.

Θετική η αντίδραση από το Κίεβο

Θετικές ήταν οι αντιδράσεις και από το Κίεβο, με πρώτη αυτή του υπουργού Υποδομών της Ουκρανίας ο οποίος ήταν ένας από εκείνους που συνέβαλαν στην επίτευξη της συμφωνίας. Όπως δήλωσε υπάρχουν ήδη 16 φορτηγά πλοία σε λιμάνια της Ουκρανίας, έτοιμα να αναχωρήσουν, ήδη πριν από τη ρωσική εισβολή. Εάν επιτευχθεί η συμφωνία στο ακέραιό της η Ουκρανία αναμένεται να έχει έσοδα ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων από την πώληση των προϊόντων της.

Υπήρξε και ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ουκρανία, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε “ο κόσμος θα παρακολουθεί τη συνεχή εφαρμογή αυτής της Συμφωνίας, η οποία θα τροφοδοτήσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο με εκατομμύρια τόνους μπλοκαρισμένων ουκρανικών σιτηρών. Παρά τα θετικά νέα η Ρωσία θα πρέπει να σταματήσει την επίθεσή της σε ανθρώπους, γεωργικές εκτάσεις και υποδομές στον σιτοβολώνα της Ευρώπης”.

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, διευκρίνισε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αναχωρήσεις, μέσω των συμφωνηθέντων θαλάσσιων διαδρόμων, καθώς οι τεχνικές διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί.

Ανταπόκριση – Κίεβο: Κώστας Ονισένκο

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος