Τι σηματοδοτεί η συνάντηση Μπάιντεν-Μακρόν στον Λευκό Οίκο – Στο επίκεντρο η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία

Array

Πιασμένοι χέρι-χέρι Τζο Μπάιντεν και Εμανουέλ Μακρόν γιορτάζουν 200 και πλέον χρόνια γαλλο-αμερικανικής φιλίας και συμμαχίας κόντρα στις προκλήσεις του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης που δοκιμάζουν τις ευρω-ατλαντικές σχέσεις.

Ο Γάλλος πρόεδρος έγινε δεκτός στο Λευκό Οίκο με όλες τις τιμές ενώ το γεγονός ότι είναι ο πρώτος ηγέτης που υποδέχεται επισήμως ο Μπάιντεν από την έναρξη της θητείας του είναι ενδεικτικό τόσο των στενών δεσμών των δύο χωρών όσο και της καλής προσωπικής σχέσης των δύο προέδρων.

«Η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπερασπίζονται για άλλη μια φορά τις δημοκρατικές αξίες και τα καθολικά ανθρώπινα δικαιώματα που αποτελούν θεμέλιο και των δύο χωρών μας. Η πηγή της δύναμής μας είναι η κοινή αφοσίωση στην ελευθερία και τη δικαιοσύνη για όλους. Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Έχουμε χρέος έναντι της κοινής μας Ιστορίας, καθώς ο πόλεμος επιστρέφει σε ευρωπαϊκό έδαφος μετά την επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και υπό το φως των πολλαπλών κρίσεων που αντιμετωπίζουν οι χώρες και οι κοινωνίες μας, να γίνουμε ξανά συμπολεμιστές», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Παρά το εμφανώς εγκάρδιο κλίμα, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση βαραίνουν την ατζέντα της συνάντησης όπως και ο νέος αμερικανικός Νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού με τις τεράστιες επιδοτήσεις για τις αμερικανικές επιχειρήσεις που κατά τους Ευρωπαίους δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Μεταξύ των στόχων της επίσκεψης Μακρόν είναι να μεταφέρει στον Αμερικανό ομόλογό του τις ευρωπαϊκές ανησυχίες για τις επιπτώσεις μιας μακράς σύγκρουσης στην Ουκρανία ζητώντας του να συμβάλλει σε μια διπλωματική λύση αλλά και να θέσει το ζήτημα της πολύ υψηλής τελικής τιμής του υγροποιημένου φυσικού αερίου που εξάγει η Ουάσινγκτον στην Ευρώπη.

Επιμέλεια: Λήδα Παπαδοπούλου

Το πρώτο επίσημο δείπνο της προεδρίας Τζο Μπάιντεν αυτό με τον Εμ. Μακρόν

Η πολύ μεγάλη σημασία που αποδίδει ο Πρόεδρος Μπάιντεν στον ρόλο της Γαλλίας, είναι εμφανής στον Λευκό Οίκο τόσο στις λεπτομέρειες και τους συμβολισμούς παντού γύρω, όσο και στην ουσία αυτών που συζητιούνται πίσω από κλειστές πόρτες.

Έχουν αρχίσει ήδη οι προετοιμασίες για το μεγάλο επίσημο δείπνο που θα γίνει στις 7 το βράδυ, το πρώτο επίσημο δείπνο της προεδρίας Μπάιντεν, μια ακόμη ένδειξη ότι ο Εμανουέλ Μακρόν, θεωρείται στον Λευκό Οίκο ο βασικός Ευρωπαίος συνομιλητής τους. Από αυτή την τριήμερη επίσκεψη δεν περιμένει κανείς μεγἀλες ανακοινώσεις όμως αναμένεται οι σχέσεις των δυο χωρών (που πέρασαν μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις πέρυσι λόγω της συμφωνίας με την Αυστραλία και την Βρετανία) να περάσουν σε μια άλλη φάση, απολύτως αναγκαία για την διεθνή σταθερότητα.

Η αλήθεια είναι ότι στην πράξη λίγα μπορεί να κάνει ο Πρόεδρος Μπάιντεν για να καθησυχάσει επί της ουσίας τους ευρωπαίους αφού πράγματι τόσο ο νόμος για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού όσο και ο νόμος τσιπς που δίνει κίνητρα σε αμερικανικές εταιρείες για να δραστηριοποιηθούν εδώ, δημιουργούν ένα λιγότερο ευνοϊκό περιβάλλον για τις ευρωπαϊκές εταιρείες σε μια κρίσιμη παγκόσμια οικονομική συγκυρία.

ανταπόκριση από τις ΗΠΑ: Λένα Αργύρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος