Το Παρίσι βλέπει ανάμιξη του Αζερμπαϊτζάν στις ταραχές της Νέας Καληδονίας

Σύνοψη
  • Το Αζερμπαϊτζάν κατηγορεί τη Γαλλία ότι στηρίζει την Αρμενία στον Καύκασο.
  • Το Μπακού, από την πλευρά του, στηρίζει αποσχιστικά κινήματα σε γαλλικές υπερπόντιες κτήσεις.

Η Γαλλία κατηγόρησε σήμερα το Αζερμπαϊτζάν για ανάμιξη στη Νέα Καληδονία, το αρχιπέλαγος του Νότιου Ειρηνικού όπου κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έπειτα από βίαιες ταραχές με φόντο μια επίμαχη μεταρρύθμιση στην εκλογική νομοθεσία.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν στη Νέα Καληδονία επεμβάσεις προερχόμενες απ’ αυτή τη χώρα του Καυκάσου, την Κίνα ή τη Ρωσία, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών και Υπερπόντιων Εδαφών, Ζεράλντ Νταρμανέν, έδειξε το Μπακού. «Το Αζερμπαϊτζάν, δεν πρόκειται για φαντασίωση, είναι μια πραγματικότητα», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό France 2 εκφράζοντας τη λύπη του για το γεγονός ότι ένα μέρος των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας έκαναν μια συμφωνία με αυτή τη χώρα.

«Είναι αδιαμφισβήτητο», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η Γαλλία, παρά «τις απόπειρες ανάμιξης», παραμένει «κυρίαρχη στο σπίτι της».

Στο ίδιο κλίμα, και ο Γάλλος ευρωβουλευτής Ραφαέλ Γκλικσμάν, ο οποίος είναι πρόεδρος επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για την ξένη ανάμιξη, κατήγγειλε στον τηλεοπτικό σταθμό Public Senat «μια απόπειρα ανάμιξης» του Αζερμπαϊτζάν, ήδη εδώ και μήνες. «Αυταρχικά καθεστώτα, όπως η Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν, αλλά και η Κίνα, επωφελούνται από την παραμικρή ρωγμή στις κοινωνίες μας για να πολώσουν τη δημόσια συζήτηση και για να δημιουργήσουν χάος», υπογράμμισε.

Από τη Δευτέρα, η Νέα Καληδονία συγκλονίζεται από βίαιες ταραχές που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους, ενώ σε εκατοντάδες ανέρχονται οι τραυματίες.

Το Παρίσι βλέπει ανάμιξη του Αζερμπαϊτζάν στις ταραχές της Νέας Καληδονίας
Αντιπροσωπεία αυτοκινήτων κατεστραμμένη από τις φωτιές στη Νουμέα (Photo by Theo Rouby / AFP)

Για την αποκατάσταση της τάξης στο νησί, η Γαλλία έστειλε ενισχύσεις σε δυνάμεις ασφαλείας και απαγόρευσε το κινεζικό μέσο δικτύωσης TikTok.

Οι σχέσεις ανάμεσα στο Παρίσι και το Μπακού επιδεινώθηκαν μετά τη στρατιωτική επίθεση των Αζέρων στα τέλη Σεπτεμβρίου στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, την οποία η Γαλλία καταδίκασε.

Τον περασμένο Νοέμβριο, το Παρίσι είχε κατηγορήσει παράγοντες που συνδέονται με το Αζερμπαϊτζάν ότι διεξήγαν εκστρατεία παραπληροφόρησης με στόχο να πλήξουν τη φήμη της Γαλλίας όσον αφορά την ικανότητά της να φιλοξενήσει τους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Το Μπακού είχε απορρίψει τις κατηγορίες αυτές.

Τα ερωτηματικά σχετικά με την επιρροή του Αζερμπαϊτζάν στην υπερπόντια αυτή κτήση της Γαλλίας ενισχύθηκαν στο Παρίσι μετά την υπογραφή τον Απρίλιο ενός μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στο Εδαφικό Κογκρέσο της Νέας Καληδονίας και την Εθνοσυνέλευση του Αζερμπαϊτζάν.

Τον Ιούλιο του 2023, το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο κατηγορεί το Παρίσι για την υποστήριξή του προς την Αρμενία, είχε ήδη προσκαλέσει στο Μπακού τους αυτονομιστές των γαλλικών εδαφών της Μαρτινίκας, της Γουιάνας, της Νέας Καληδονίας και της Γαλλικής Πολυνησίας. Από τη διάσκεψη αυτή γεννήθηκε η «Ομάδα Πρωτοβουλίας του Μπακού», η οποία έχει στόχο να υποστηρίζει «τα απελευθερωτικά και αντιαποικιοκρατικά κινήματα στις γαλλικές κτήσεις».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος