Το παρασκήνιο της παραίτησης Ντράγκι – Η επόμενη μέρα και οι συνέπειες στις αγορές

Array

Ανταπόκριση – Ιταλία: Κρίστιαν Μαυρής

Με την Κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι να έχει φτάσει στο τέλος της, αναμένεται μια επιθετική εκλογική εκστρατεία των ιταλικών κομμάτων εν μέσω θέρους, ενώ οι αγορές συνεχίζουν να δείχνουν ανήσυχες ενόψει των εκλογών της 25ης Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ από το Μιλάνο, Κρίστιαν Μαυρή.

Σίλβιο Μπερλουσκόνι: Ο Ντράγκι έχει βαρεθεί

Χωρίς να έχει περάσει ούτε ένα 24ωρο από την υπογραφή της διάλυσης της Βουλής από τον ΠτΔ Σέρτζιο Ματαρέλα, έχει ήδη αρχίσει να ανεβαίνει ο προεκλογικός πυρετός, ενώ το spread μεταξύ του Ιταλικού και του Γερμανικού ομολόγου, ήδη ξεπέρασε τις 245 μονάδες σήμερα (22/7) το πρωί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες βράδυ ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, υπερασπίζοντας την γραμμή του κόμματός του, «Φόρτσα Ιτάλια», δήλωσε χαρακτηριστικά πως «ο Ντράγκι είχε βαρεθεί» και άδραξε την ευκαιρία ώστε να αφήσει την πρωθυπουργική καρέκλα. Σύμφωνα με τα Ιταλικά ΜΜΕ, ο Ντράγκι εξεπλάγη από την στάση του Μπερλουσκόνι, και μάλιστα σχολίασε πως «μια δεύτερη Κυβέρνηση χωρίς τους 5 Αστέρες, σενάριο-παγίδα που ήθελε η Κεντροδεξιά, θα διαρκούσε μια μέρα», ενώ τα ΜΜΕ αναφέρουν πως την ημέρα της ψήφου της Γερουσίας, ο Μπερλουσκόνι δεν απάντησε στις τηλεφωνικές κλήσεις του Μάριο Ντράγκι.

Η Κεντροδεξιά πάνω από το 40% 

Ο Μπερλουσκόνι τόνισε πως ο ηγέτης της Κεντροδεξιάς παράταξης (και επομένως, ο επόμενος Δεξιός πρωθυπουργός, αν εκλεγεί), «θα ψηφιστεί από μια συνέλευση εκλεγμένων αντιπροσώπων» και μάλιστα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, να προταθεί ο ίδιος ως ηγέτης/υποψήφιος πρωθυπουργός, γεγονός που αποκτά ιδιαίτερη σημασία, εφόσον αμφισβητείται ο ρόλος της Τζόρτζια Μελόνι των «Αδελφών της Ιταλίας», αλλά και πόσο μάλλον όταν μια συσπειρωμένη Κεντροδεξιά παράταξη «αθροίζει» σταθερά σε πάνω από το 40% σε όλες τις δημοσκοπήσεις μέχρι στιγμής.

Κοινό κεντροαριστερό πεδίο υπέρ του Ντράγκι

Από την πλευρά του, ο ΓΓ του Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέτα, βάζει τη λέξη «τέλος» στο ενδεχόμενο ενός «ευρύ πεδίου» με το «Κίνημα 5 Αστέρων», ύστερα από την πτώση της Κυβέρνησης Ντράγκι, ενώ φαίνεται να ανοίγει ένα κοινό πεδίο υπέρ του, μαζί με τα κεντρώα κόμματα, αν και οι περισσότεροι αμφιβάλλουν πως ο Ντράγκι δεν πρόκειται να ασχοληθεί ποτέ ξανά με την Ιταλική πολιτική. Σημειωτέον, και σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, μια συσπείρωση μεταξύ Κέντρου και Κεντροαριστεράς – και χωρίς τους «5 Αστέρες» – δεν θα έφτανε το 30% των ψήφων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος