Το Ναγκόρνο Καραμπάχ «παύει να υπάρχει» από την 1η Ιανουαρίου 2024 – 65.000 Αρμένιοι σε προσφυγικές συνθήκες

Περισσότεροι από 60.000 Αρμένιοι έχουν εγκαταλείψει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ το οποίο «δεν θα υπάρχει από την 1η Ιανουαρίου του 2024» σύμφωνα με διάταγμα «αυτοδιάλυσης» που υπογράφει ο αυτονομιστής ηγέτης Σαμβέλ Σαχραμανιάν, καταζητούμενος σύμφωνα με τις αρχές του Αζερμπαϊτζάν για παραβίαση εδαφικής κυριαρχίας. Στις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων ωρών προστέθηκε η κατηγορία για εθνοκάθαρση που διατύπωσε επίσημα ο πρόεδρος της Αρμενίας κατά του Μπακού, τέσσερις ημέρες μετά τη νίκη του Αζερμπαϊτζάν σε αστραπιαία στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του θύλακα που είχε αποσχισθεί από την αζερική επικράτεια.

Η διάλυση του Ναγκόρνο Καραμπάχ θα θέσει τέλος στην υποστηριζόμενη από την Αρμενία αυτοδιοίκηση τριών δεκαετιών στον θύλακα με πλειοψηφία Αρμενίων κατοίκων εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων του Αζερμπαϊτζάν.

Στο διάταγμα επισημαίνεται ότι κάτοικοι θα πρέπει να «εξοικειωθούν με τις συνθήκες επανένταξης» που προσφέρει το Αζερμπαϊτζάν και να λάβουν «ατομική την ευθύνη» για το αν θα παραμείνουν.

Περισσότεροι από 65.036 άνθρωποι από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ έχουν περάσει στην Αρμενία, δήλωσε η εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν.

Το Μπακού άνοιξε την Κυριακή τη μοναδική οδό που συνδέει το θύλακα με την Αρμενία, τέσσερις ημέρες μετά τη συνθηκολόγηση των αυτονομιστών και μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που ώθησε χιλιάδες αμάχους σε προσφυγική κρίση.

“Η έξοδος των Αρμενίων από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ συνεχίζεται. Η ανάλυσή μας δείχνει ότι τις επόμενες ημέρες δεν θα υπάρχουν Αρμένιοι στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Αυτή είναι μια πράξη εθνοκάθαρσης για την οποία προειδοποιούσαμε τη διεθνή κοινότητα εδώ και πολύ καιρό.” είπε ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν στο υπουργικό του συμβούλιο.

Περισσότερα από 65.036 άτομα σε σύνολο 120.000 από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ πέρασαν στην Αρμενία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

 Το Αζερμπαϊτζάν λέει πως θα σεβαστεί τα δικαιώματα των αρμενίων κατοίκων της περιοχής, όμως με μια ιστορία βεβαρυμένη από λαϊκές μνήμες γενοκτονίας, εθνικών εκκαθαρίσεων, πογκρόμ και τουλάχιστον δύο πολέμων, οι Αρμένιοι φεύγουν από φόβο.

Στη σοβιετική εποχή, το Ναγκόρνο Καραμπάχ έχαιρε αυτονομίας μέσα στη σοβιετική δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν.

Καθώς όμως κατέρρεε η Σοβιετική Ένωση, ξέσπασε ο Πρώτος Πόλεμος του Καραμπάχ. Περίπου 30.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν από το 1988 ως το 1994 και πάνω από ένα εκατομμύριο εκτοπίσθηκαν, περισσότεροι από τους μισούς από τους οποίους ήταν Αζέροι. Το 2020, το Αζερμπαϊτζάν αντεπιτέθηκε ανακαταλαμβάνοντας εδάφη μέσα και γύρω από το Καραμπάχ με ένα πόλεμο 44 ημερών και δημιούργησε τις προϋποθέσεις για τη στρατιωτική νίκη της περασμένης εβδομάδας.

Συνελήφθη ο πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης του Καραμπάχ

Το Αζερμπαϊτζάν απήγγειλε ποινικές κατηγορίες σε βάρος του Ρούμπεν Βαρντανιάν,, τραπεζίτη και φιλάνθρωπου ο οποίος ηγήθηκε της αυτονομιστικής κυβέρνησης του Καραμπάχ από τον Νοέμβριο 2022 ως τον Φεβρουάριο 2023, ανακοίνωσε η αζέρικη υπηρεσία ασφαλείας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Ρούμπεν Βαρντανιάν, ο οποίος συνελήφθη χθες, Τετάρτη, κατηγορείται ότι πέρασε παράνομα τα σύνορα του Αζερμπαϊτζάν, καθώς και για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και έχει προφυλακισθεί.

Ο ηγέτης των αυτονομιστών Σαμβέλ Σαχραμανιάν είπε επίσης ότι η συμφωνία που επετεύχθη με το Αζερμπαϊτζάν θα διασφάλιζε την “ελεύθερη, εθελοντική και ανεμπόδιστη διέλευση” για όλους όσους ήθελαν να φύγουν.Ωστόσο, η υπηρεσία ασφαλείας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι ο Σαχραμανιάν διώκεται για παράνομη διέλευση συνόρων.

Την ίδια ώρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκαλεί ανακοινώνοντας την πρότασή του να δημιουργηθεί διάδρομος που θα ενώνει το Μπακού με την Τουρκία περνώντας μέσα από τα εδάφη της Αρμενίας. «Θεού θέλοντος, θα υλοποιήσουμε τον διάδρομο Ζανγκεζούρ το συντομότερο δυνατό και ως εκ τούτου θα κάνουμε τη χερσαία και σιδηροδρομική σύνδεση με τους φίλους και αδελφούς στο Αζερμπαϊτζάν συνεχή πάνω από το Νακισεβάν» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Το Μπακού πάντως υποστηρίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν έχει πρόθεση να παραβιάσει την εδαφική κυριαρχία της Αρμενίας, όπως δήλωσε ο Χικμέτ Χατζιγιέφ, Σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Αζερμπαϊτζάν.

Εν τω μεταξύ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι σε νέα τηλεφωνική επικοινωνία ο Μπλίνκεν κάλεσε τον πρόεδρο Αλίγιεφ να επιτρέψει ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει άμεσα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Η προδιαγεγραμμένη κατάληξη ενός γεωπολιτικού δράματος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος