Το μέρος με τα πιο όμορφα αρώματα στον κόσμο

Είναι σπάνιο να ακούσει κανείς για αυτό το μέρος, είναι υπεύθυνο για τα πιο όμορφα αρώματα στον κόσμο.

Όταν μιλάμε για αρώματα, οι περισσότεροι σκέφτονται αμέσως διάσημες γαλλικές μάρκες όπως Chanel, Dior, Ives Saint Lauren.

Ωστόσο, λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι το βασικό συστατικό πολλών από αυτές τις καλτ μάρκες προέρχεται πιθανώς από ένα μικρό χωριό στην Αίγυπτο.

Η Shubra Beloula El-Sakhaveia, που βρίσκεται περίπου 97 χιλιόμετρα βόρεια του Καΐρου, είναι υπεύθυνη για περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής γιασεμιού.

Φτάσαμε τους 2.500 τόνους επεξεργασμένων λουλουδιών ετησίως ή ανά εποχή και αυτό αποτελεί περίπου το 60% συν ή πλην της παγκόσμιας παραγωγής, δήλωσε ο Hussein A Fahri, ιδιοκτήτης του κορυφαίου εργοστασίου παραγωγής γιασεμιού στην Αίγυπτο.

Το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους Shubra Beloule, περίπου 257 εκτάρια, είναι φυτεμένο με γιασεμί και πολλά αγροκτήματα καλλιεργούν ένα άλλο αρωματικό δέντρο που ονομάζεται πικρή πορτοκαλιά. Τα χωράφια γιασεμιού χωρίζονται σε σειρές και όταν τα λουλούδια ανθίζουν τη νύχτα, αναδίδουν ένα έντονο εξωτικό άρωμα. Επισκέπτες που περπατούν στους μη ασφαλτοστρωμένους δρόμους της πόλης για τα όμορφα λουλούδια που τους περιβάλλουν. Οι κάτοικοι θα μπορούσαν ακόμη και να τους προσκαλέσουν να βοηθήσουν στη διαδικασία συλλογής.

Για τους κατοίκους του χωριού, το γιασεμί δεν είναι μόνο ένα λουλούδι με όμορφο άρωμα, αλλά και η κύρια πηγή της ύπαρξής τους. Όλοι σε αυτό το χωριό, από τους μεγαλύτερους έως τους νεότερους, μαζεύουν άνθη γιασεμιού, είπε ο συλλέκτης του γιασεμιού, Mohamed Faraj.

Τα παιδιά επτά ετών ξυπνούν τα ξημερώματα, μαζεύουν γιασεμί για λίγες ώρες και μετά πηγαίνουν σχολείο.

Η συγκομιδή του γιασεμιού, που πραγματοποιείται από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο, είναι μια μοναδική και συναρπαστική διαδικασία. Κάθε μέρα πριν από τη δύση του ηλίου, τα χωράφια γιασεμιού μοιάζουν και μυρίζουν όπως κάθε άλλη πράσινη περιοχή με λίγα μόνο λουλούδια να εμφανίζονται εδώ κι εκεί. Ωστόσο, μόνο λίγες ώρες αργότερα, τα ώριμα μπουμπούκια ανοίγουν εντελώς και το άρωμά τους απλώνεται στα χωράφια καλώντας τους χωρικούς να πάνε στο σκοτάδι για να τους μαζέψουν.

Ο κόσμος αρχίζει να μαζεύει τα ξημερώματα, γύρω στις 3 τα ξημερώματα, γιατί μετά την ανατολή του ηλίου, τα άνθη που δεν έχουν συγκομιστεί χάνουν την ουσία τους και γίνονται άχρηστα.

Παρά τους χαμηλούς μισθούς, το μάζεμα γιασεμιού παραμένει μια σημαντική πηγή εισοδήματος για τους περισσότερους κατοίκους του χωριού, ιδιαίτερα τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους. Οι άνθρωποι εδώ περιμένουν την εποχή του γιασεμιού για να καλύψουν τις μεγάλες οικονομικές τους υποχρεώσεις και ακόμη και να προγραμματίσουν γάμους με βάση την εποχή του γιασεμιού.

Ωστόσο, καθώς η συγκομιδή γιασεμιού Shubra Beloule άρχισε να λαμβάνει μεγαλύτερη προσοχή σε εθνικό επίπεδο λόγω της κάλυψης των μέσων ενημέρωσης, τουριστικές ομάδες άρχισαν να επισκέπτονται το χωριό, ανοίγοντας την πόρτα σε άλλες πιθανές πηγές εισοδήματος για τους χωρικούς.

Σε πολλούς συλλέκτες αρέσει η παρουσία τουριστών.

Νιώθουμε χαρούμενοι όταν μας επισκέπτονται οι άνθρωποι, φωτογραφίζονται μαζί μας και νιώθουμε ότι η δουλειά μας εκτιμάται.

Είτε το γιασεμί από το Shubra Beloul χρησιμοποιείται σε αρώματα είτε σε αρωματοθεραπεία, αγγίζει προϊόντα και ανθρώπους από όλο τον κόσμο και όλα αυτά συνεχίζουν να προσφέρουν τα προς το ζην σε χιλιάδες κατοίκους του χωριού.

Επιμέλεια: Λιλιάνα Κούλιτς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος