Το Λονδίνο απειλεί με περισσότερους ελέγχους σε ευρωπαϊκά αλιευτικά — Η Γαλλία ζητά περισσότερες άδειες

Το Λονδίνο απείλησε ότι θα εντείνει τους ελέγχους σε ευρωπαϊκά αλιευτικά που θα ψαρεύουν στα βρετανικά χωρικά ύδατα, απαντώντας στα μέτρα που ανακοίνωσε ότι θα λάβει η Γαλλία, στη μεταξύ τους διαμάχη για τις αλιευτικές άδειες στη μετά το Brexit εποχή.

Λονδίνο — Ανταπόκριση Ευδοξία Λυμπέρη

Η υπουργός για την Ευρώπη Wendy Morton κάλεσε τη Γαλλίδα Πρέσβη Catherine Colonna στο FCDO.

Η υπουργός εξέφρασε την ανησυχία της για τα αδικαιολόγητα μέτρα που ανακοίνωσε η Γαλλία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και είπε ότι εάν αυτά εφαρμοστούν όπως είχε προγραμματιστεί στις 2 Νοεμβρίου, θα έθετε την Ευρωπαϊκή Ένωση σε παραβίαση της Συμφωνίας Εμπορίου και Συνεργασίας (TCA).

Η Υπουργός εξέφρασε επίσης την απογοήτευσή της για τη συγκρουσιακή γλώσσα που χρησιμοποιείται με συνέπεια από τη γαλλική κυβέρνηση, γεγονός που καθιστά την κατάσταση αυτή ευκολότερη να επιλυθεί.

Η Υπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει χορηγήσει το 98% των αιτήσεων αδειών από σκάφη της ΕΕ για αλιεία στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου και θα εξετάσει τυχόν περαιτέρω στοιχεία για το υπόλοιπο.

Οι υπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου θα συνεχίσουν να θίγουν αυτό το θέμα στην Επιτροπή της ΕΕ και τη γαλλική κυβέρνηση και το ΗΒ θα εξετάσει το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω μέτρων, όπως απαιτείται, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας έναρξης διαδικασιών επίλυσης διαφορών στο πλαίσιο της TCA και άλλων πρακτικών απαντήσεων, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής αυστηρών διαδικασιών επιβολής και ελέγχων σχετικά με την αλιευτική δραστηριότητα της ΕΕ στα χωρικά ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με τους όρους της TCA.

Παρίσι — Ανταπόκριση Θωμαΐς Παπαϊωάννου

Απο την πλευρά της Γαλλίας, το πρόβλημα εστιάζεται στο ότι οι Βρετανοί μιλούν για άδειες σε «σκάφη της ΕΕ για αλιεία στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου».

Στο 98% των αδειών που έχουν παραχωρηθεί (90% υποστηρίζει η Γαλλία), μόνο το 1% αφορά ειδικά τους Γάλλους αλιείς και το κρίνουν ανεπαρκές, ζητώντας 200 επιπλέον άδειες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος