Επικίνδυνη και ανεύθυνη χαρακτήρισε το Κρεμλίνο την απόφαση του Βερολίνου για μια «νέας μορφής» στρατιωτική – βιομηχανική συνεργασία της Γερμανίας με την Ουκρανία για κατασκευή όπλων μεγάλου βεληνεκούς, που ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη (28/5) ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς.
Η ρωσική προεδρία τόνισε το μόνο αποτέλεσμα της απόφασης αυτής είναι να τροφοδοτεί περαιτέρω τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Στη συνάντηση που είχαν σήμερα ο Μερτς με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Βερολίνο ανακοινώθηκε μια διμερής συμφωνία για τη συνεργασία της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας με την ουκρανική στην παραγωγή οπλικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία.
«Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη τάση, μια ανεύθυνη στάση που λαμβάνει η Γερμανία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Αναφορικά με ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, ο Πεσκόφ τόνισε ότι αυτός μπορεί να γίνει εκ νέου στην Κωνσταντινούπολη.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος δήλωσε ότι τα συγκεκριμένα σχέδια δείχνουν ότι η Γερμανία έχει ήδη άμεση εμπλοκή στον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία.
Μιλώντας στη ρωσική κρατική τηλεόραση ο Λαβρόφ δήλωσε πως οι αποφάσεις της γερμανικής κυβέρνησης «δημιουργούν ένταση», προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι «οι υπεύθυνοι πολιτικοί» στη Γερμανία «θα καταλήξουν στο σωστό συμπέρασμα και θα σταματήσουν την τρέλα».
Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος έκανε λόγο για «νέας μορφής» συνεργασία με την Ουκρανία και αναφέρθηκε σε πέντε σημεία: σε διαβουλεύσεις της γερμανικής και της ουκρανικής κυβέρνησης στο τέλος του έτους για την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας, σε συζητήσεις για στενότερη οικονομική συνεργασία, οι οποίες θα ξεκινήσουν ήδη σήμερα, με την συμμετοχή Γερμανών επιχειρηματιών, στην προώθηση των προσπαθειών για κατάπαυση του πυρός με τη στήριξη και των ΗΠΑ, στην συνέχιση και επέκταση της γερμανικής στρατιωτικής υποστήριξης της Ουκρανίας και στην ανάδειξη σε κεντρική προτεραιότητα της διαρκούς ειρήνης για την Ουκρανία και της ασφάλειας για την Ευρώπη.
«Αγαπητέ Βολοντίμιρ, η Ουκρανία υπερασπίζεται την ασφάλεια της Ευρώπης ενάντια στον πολεμικό ρωσικό αναθεωρητισμό. Η Γερμανία θα βοηθήσει την Ουκρανία για όσο αυτό είναι απαραίτητο», δήλωσε ο καγκελάριος υποδεχόμενος τον Ουκρανό πρόεδρο, τονίζοντας την συνοχή των δυτικών συμμάχων και «ευχαριστώντας ρητά» τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την «προσήλωσή» του το τελευταίο διάστημα.
Ο κ. Μερτς ανακοίνωσε ακόμη ότι απόψε οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών θα υπογράψουν μνημόνιο συνεργασίας των αμυντικών βιομηχανιών τους για την παραγωγή οπλικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία. «Δεν θα υπάρχουν περιορισμοί εμβέλειας. Η Ουκρανία θα μπορεί να αμυνθεί πλήρως, ακόμη και εναντίον στρατιωτικών στόχων εκτός της επικράτειάς της», δήλωσε ο καγκελάριος και μίλησε για «νέας μορφής στρατιωτική – βιομηχανική συνεργασία με μεγάλες δυνατότητες», απέφυγε ωστόσο να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο παράδοσης συστημάτων Taurus από την Γερμανία στην Ουκρανία.
«Θέλουμε να ενεργοποιήσουμε όπλα μεγάλης εμβέλειας, αλλά δεν θα συζητήσουμε τις λεπτομέρειες δημοσίως. Πάνω από όλα, θα προσπαθήσουμε να παρέχουμε στην Ουκρανία όλες τις δυνατότητες που θα της επιτρέψουν πραγματικά να υπερασπίζεται τον εαυτό της με επιτυχία», δήλωσε ο Φρίντριχ Μερτς και πρόσθεσε ότι η απόρριψη εκ μέρους της Ρωσίας της πρότασης για εκεχειρία «έχει συνέπειες» και αυτό είναι το πρώτο βήμα.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο καγκελάριος αναφέρθηκε και στο 17ο πακέτο κυρώσεων που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και σε κυρώσεις που συζητούνται στις ΗΠΑ, ενώ τόνισε συγκεκριμένα ότι το Βερολίνο «θα κάνει τα πάντα προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο Nord Streeam 2 δεν θα επαναλειτουργήσει». Υπό το φως των μαζικών επιθέσεων της Ρωσίας στην Ουκρανία, «η Γερμανία θα αυξήσει περαιτέρω την πίεση (…) με στόχο την αποδυνάμωση της πολεμικής μηχανής της Μόσχας, αλλά ταυτόχρονα και το άνοιγμα του δρόμου για διαπραγματεύσεις στην κατεύθυνση της κατάπαυσης του πυρός», σημείωσε και επέρριψε αποκλειστικά στην Μόσχα την ευθύνη για το γεγονός ότι δεν υπάρχει σήμερα εκεχειρία.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι από την πλευρά του ευχαρίστησε τον κ. Μερτς για την πρόσφατη επίσκεψή του στο Κίεβο, κάνοντας λόγο για «σημαντικό μήνυμα» και περιέγραψε την Γερμανία ως «κορυφαίο εταίρο για μια παγκόσμια τάξη πραγμάτων η οποία βασίζεται σε κανόνες». Η Ρωσία πρέπει να εγκαταλείψει την επιθυμία της να καταστρέψει τις ζωές των Ουκρανών, συνέχισε ο κ. Ζελένσκι και χαιρέτισε το νέο πακέτο κυρώσεων, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «βοηθά, αλλά δεν αρκεί» και ότι «χρειαζόμαστε ισχυρότερα πακέτα κυρώσεων που θα οδηγούν στην ειρήνη». Ο ουκρανός πρόεδρος σημείωσε πάντως ότι η ρωσική οικονομία «έχει ήδη αρχίσει να νιώθει» τις συνέπειες των κυρώσεων και ανέφερε ότι ο στόχος είναι ο ρωσικός στρατός να αντιμετωπίζει πρόβλημα χρηματοδότησης ώστε να μην διαρκέσει περαιτέρω ο πόλεμος. «Δεν θέλουμε πολυετή πόλεμο», δήλωσε.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος