Το κολαστήριο της Καρυάς 1943 – Καταναγκαστική Εργασία και Ολοκαύτωμα

Σύνοψη
  • Έκθεση στο Κέντρο Τεκμηρίωσης Ναζιστικής Καταναγκαστικής Εργασίας στο Βερολίνο

Μία πλήρως ανεξευρεύνητη πτυχή της ιστορίας της Γερμανικής Κατοχής, την καταναγκαστική εργασία και το Ολοκαύρωμα των Εβραίων στην Ελλάδα αναδεικνύει μία έκθεση και εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την Καρυά του 1943. Με σύμπραξη ελλήνων και γερμανών ιστορικών η έκθεση παρουσιάζεται αρχικά στο Βερολίνο και στη συνέχεια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Ο χώρος «Το Κέντρο Τεκμηρίωσης Ναζιστικής Καταγκαστικής Εργασίας στο Βερολίνο προϊδεάζει για το περιεχόμενο της έκθεσης για την Καρυά του 1943. Αφετηρία μία μικρή, αλλά ιστορική φωτογραφία.

«Η ιστορία αυτού του εργοταξίου-κολαστηρίου του χαμένου για χρόνια στη λήθη ήρθε στην επιφάνεια μέσα από το φωτογραφικό άλμπουμ που ανακάλυψε τυχαία ένας θεσσαλονικιός συλλέκτης και ερευνητής, ο Αντρέας Ασσαέλ. Το πρόγραμμα, αποτέλεσμα του οποίου είναι και η έκθεση που βρισκόμαστε ξεκίνησε πάλι από τον ίδιο το 2019, σ΄αυτόν εδώ το χώρο και παρουσίασε τα αποτελέσματα της 20ετούς έρευνας που διεξήγε με αφορμή τις φωτογραφίες του άλμπουμ», είπε ο Ιάσωνας Χανδρινός, Επιστημονικός συνεργάτης του εκθεσιακού και εκπαιδευτικού προγράμματος: Καρυά 1943 Καταναγκαστική Εργασία και Ολοκαύτωμα.  

Τετρακόσιες φωτογραφίες γερμανού μηχανικού για το προσωπικό του αρχείο, οι 80 για την Καρυά Φθιώτιδας και τους 300 με 500 Εβραίους από τα γκέτο της Θεσσαλονίκης που έπρεπε να κατεδαφίσουν ένα βουνό για την παρακαμπτήριο της σιδηροδρομικής γραμμής.     

Το κολαστήριο της Καρυάς 1943 – Καταναγκαστική Εργασία και Ολοκαύτωμα

«Οι Εβραίοι φτάνουν εκεί τέλη Μαρτίου 1943, η πρώτη αποστολή, το έργο τελειώνει αρχές Αυγούστου 1943. Οι Γερμανοί φορτώνουν τους επιζώντες σε τρένα και τους γυρίζουν πίσω στη Θεσσαλονίκη, και από εκεί τους εκτοπίζουν μαζί με επιζώντες εργάτες από άλλα σημεία από τη Στερεά Ελλάδα, η τελευταία αποστολή για το Άουσβιτς – Μπίρκεναου.

Δεν γνωρίζουμε πόσοι δολοφονήθηκαν στην Καρυά, δεν γνωρίζουμε πόσοι δολοφονήθηκαν στο Άουσβιτς, όπως προκύπτει από τις πολύ λίγες και αποσπασματικές πηγές, ο αριθμός των επιζώντων είναι σίγουρα πάρα πολύ μικρός», τόνισε ο κ. Χανδρινός.

Η Καρυά δεν ήταν το μόνο εργοτάξιο καταναγκαστικής εργασίας, αλλά ήταν το μοναδικό που είχε αποκλειστικά Εβραίους. Το πρώτο μνημείο της Εβραϊκής κοινότητας Θεσσαλονίκης του 1988 «εξαφανίστηκε», το δεύτερο μνημείο του 2021 άντεξε μόλις λίγους μήνες βρέθηκε κατεστραμμένο. Βαριοπούλες κόντρα στη μνήμη του Ολοκαυτώματος.

Το κολαστήριο της Καρυάς 1943 – Καταναγκαστική Εργασία και Ολοκαύτωμα

Ο επιστημονικός συνεργάτης του εκθεσιακού και εκπαιδευτικού προγράμματος συμπλήρωσε: «Είναι μία ιστορία, που όπως και όλη η ιστορία του Ολοκαυτώματος, ειδικά στις εποχές που ζούμε, πολλοί θα προτιμούσαν να ξεχάσουν, να μην αναδεικνύεται. Οι συνήθεις ύποπτοι μιας μνημοκτονίας που στην Ελλάδα έχει πολλούς Πατέρες, μεγάλη διάρκεια, μεγάλη ιστορία, η οποία δυστυχώς συνεχίζεται…» 

Την αναδεικνύει όμως η κοινή ιστορική έρευνα Ελλήνων και Γερμανών.

ΟΔρ. Βαλεντίν Σνάιντερ Ελληνικό Ίδρυμα Ερευνών δήλωσε ότι: «Έχουμε το παράδειγμα μιας ελληνο-γερμανικής επιστημονικής συνεργασίας και θεωρώ ότι είναι κάτι καινούριο, γιατί αντιμετωπίζουμε την ιστορία από κοινού και όχι ξεχωριστά.  

Η ίδια έκθεση για την Καρυά θα παρουσιαστεί και στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα.

Το κολαστήριο της Καρυάς 1943 – Καταναγκαστική Εργασία και Ολοκαύτωμα

Βερολίνο Ρεπορτάζ: Γιώργος Παππάς

Κάμερα: Αλέξης Οικονομίδης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος