Το Κίεβο λέει ότι έχει αποδείξεις ότι η Ρωσία ήταν πίσω από την έκρηξη του φράγματος στη Νόβα Κακχόβκα

Η υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας λέει ότι υποκλοπή κλήσης αποδεικνύει ότι μια ρωσική ομάδα ήταν υπεύθυνη για την έκρηξη του φράγματος στην Νόβα Κακχόβκα, δημοσιεύοντας ένα ηχητικό απόσπασμα της φερόμενης κλήσης στο Telegram.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας της Ουκρανίας (SBU) ανήρτησε ηχητικό διάρκειας ενάμιση λεπτού, με τη φερόμενη συνομιλία, όπου δύο άνδρες φέρεται να συζητούν τα επακόλουθα της καταστροφής στα ρωσικά.

«Εκείνοι (οι Ουκρανοί) δεν το χτύπησαν. Ήταν η δική μας ομάδα σαμποτάζ», είπε ένας από τους άνδρες, ο οποίος σύμφωνα με την SBU είναι Ρώσος στρατιώτης. «Ήθελαν να τρομάξουν (τον κόσμο) με το φράγμα αυτό».

«Δεν πήγε σύμφωνα με το σχέδιο και (έκαναν) περισσότερα από όσα σχεδίασαν».

Η SBU δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τη συνομιλία ή τους συμμετέχοντες σε αυτήν. Ανέφερε πως ξεκίνησε ποινική έρευνα για εγκλήματα πολέμου και «οικοκτονία».

«Οι εισβολείς ήθελαν να εκβιάσουν την Ουκρανία ανατινάζοντας το φράγμα και προκάλεσαν μια ανθρωπογενή καταστροφή στον νότο της χώρας μας» , ανέφερε σε ανακοίνωση η SBU.

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο κατηγορεί τις ουκρανικές δυνάμεις ότι σκότωσαν πολίτες που επλήγησαν από την πλημμύρα του φράγματος. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε τις επιθέσεις «βάρβαρες».

Ο Πεσκόφ είπε ότι οι Ρώσοι διασώστες έκαναν ό,τι μπορούσαν για να βοηθήσουν τους ανθρώπους στις πλημμυρισμένες περιοχές, αλλά βομβαρδίζονταν συνεχώς από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Την Πέμπτη, η Ουκρανία κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι βομβαρδίζουν αμάχους στην πλημμυρισμένη περιοχή που ελέγχει.

ΠΗΓΗ: Aljazeera

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος