Η Ουκρανία αρνήθηκε σήμερα, Σάββατο (8/8) ότι είχε ως στόχο τη Βουλγαρία, μετά την έκρηξη ενός drone φορτωμένου με εκρηκτικά κοντά στον στρατηγικής σημασίας αγωγό φυσικού αερίου «Trans-Balkan» κοντά στα ρουμανικά σύνορα, ο οποίος συνδέει την Τουρκία με την Ουκρανία.
Το υπουργείο Άμυνας της Βουλγαρίας ανέφερε ότι πρόκειται για drone τύπου «Maya», σύμφωνα με την προκαταρκτική ανάλυση, το οποίο «χρησιμοποιείται ευρέως από τον ουκρανικό στρατό». «Προς το παρόν, τίποτα δεν υποδηλώνει ότι επρόκειτο για σκόπιμο περιστατικό», ανέφερε το υπουργείο σε δήλωση που εξέδωσε μετά από προκαταρκτική ανάλυση των συντριμμιών του drone.
Επίσης, η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Βελισλάβα Πετρόβα εγκάλεσε τον πρέσβη της Ουκρανίας για τη συντριβή του drone, ανέφερε το γραφείο της στο AFP. Η συνάντησή τους θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, ανέφεραν συνεργάτες της.
Το Κίεβο δήλωσε ότι βρίσκεται «σε στενή επαφή με τη βουλγαρική πλευρά για να διευκρινιστούν οι περιστάσεις» του συμβάντος, το οποίο αποτελεί το πιο πρόσφατο περιστατικό εισόδου μη επανδρωμένου αεροσκάφους στον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ, ενώ η Ουκρανία αντιμετωπίζει την εισβολή της Ρωσίας.
«Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν κατεύθυναν σκόπιμα κανένα μέσο προς τη Βουλγαρία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας, Γκεόργκι Τίκι, αποδίδοντας την ευθύνη για το συμβάν στην επίθεση της Ρωσίας.
Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, ανέφερε νωρίτερα ότι η ποσότητα εκρηκτικών που μετέφερε το drone ήταν «σημαντική».
«Ένα πράγμα είναι βέβαιο: το drone μετέφερε σημαντική ποσότητα εκρηκτικών, δεδομένου ότι ακουγόταν από απόσταση και παρήγαγε τόσο μαύρο καπνό», είπε.
«Το drone εξερράγη σε άμεση γειτνίαση με το πέρασμα του Καρντάμ στα σύνορα με τη Ρουμανία», κοντά στη Μαύρη Θάλασσα στα βορειοανατολικά της χώρας, «1.000 μέτρα από τον σταθμό συμπίεσης του αγωγού φυσικού αερίου Trans-Balkan», δήλωσε σε βίντεο που δημοσίευσε η κυβέρνηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το drone εισήλθε στον βουλγαρικό εναέριο χώρο στις 8:10 π.μ. (τοπική ώρα) και στη συνέχεια συνετρίβη σε ένα χωράφι με ηλίανθους, πρόσθεσε.
BREAKING:
— Visegrád 24 (@visegrad24) August 8, 2026
Another likely Russian terror attack in the EU.
Bulgarian Pres. Radev speaks after a large drone with significant amounts of explosives exploded 200m from a vital compressor station of the Trans-Balkan Pipeline, which provides Ukraine with gas pic.twitter.com/mJds9sR6wE
Ο ήχος του drone καταγράφηκε από τη συνοριοφυλακή της Ρουμανίας και στη συνέχεια «μια δυνατή έκρηξη συνοδευόμενη από μαύρο καπνό» εντοπίστηκε από μια περιπολία της βουλγαρικής συνοριοφυλακής, πρόσθεσε ο Ράντεφ, μιλώντας μετά από έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας του υπουργικού συμβουλίου του.
Ο Ράντεφ δήλωσε ότι η ασφάλεια των στρατηγικών τοποθεσιών της χώρας και η επιτήρηση κατά μήκος των συνόρων Βουλγαρίας-Ρουμανίας θα ενισχυθούν και θα αναδιατάξει στρατεύματα και στρατιώτες στα σύνορα για τον εντοπισμό drones και την εφαρμογή μέτρων κατά των drones.
Το drone δεν είχε εντοπιστεί νωρίτερα στον βουλγαρικό ή στον ρουμανικό εναέριο χώρο, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η ανίχνευση και η αναγνώριση των drones παραμένει μια πρόκληση, δήλωσε ο Ράντεφ. Σημείωσε επίσης μια καθυστέρηση στην παράδοση ραντάρ υψηλής ακρίβειας στον βουλγαρικό στρατό και υποσχέθηκε να λάβει μέτρα.
Τα περιστατικά που αφορούν drones, τα οποία οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν συνδέσει με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, έχουν γίνει όλο και πιο συχνά τους τελευταίους μήνες στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που είναι μέλη του ΝΑΤΟ και υποστηρίζουν την Ουκρανία στη σύγκρουσή της με τη Ρωσία.
Πηγή: AFP, Reuters
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος