Το Κατάρ διαμεσολαβεί για άμεση απελευθέρωση περισσότερων ομήρων στη Γάζα

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, το Κατάρ προτρέπει τη Χαμάς να επιταχύνει τις διαδικασίες απελευθέρωσης ομήρων, ιδιαίτερα ανήλικων και γυναικών, χωρίς να περιμένει παραχωρήσεις από το Ισραήλ.

Το Εμιράτο του Κόλπου, σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει αναλάβει ένα δύσκολο διαμεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα σε αξιωματούχους της Χαμάς και της κυβέρνησης Νετανιάχου για την απελευθέρωση των περισσότερων από 200 ομήρων, οι οποίοι κρατούνται σε άγνωστες τοποθεσίες στη Γάζα μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου σε ισραηλινό έδαφος.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι σχετικές διαπραγματεύσεις προοδεύουν, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι αφορούν αποκλειστικά σε αμάχους. Λένε ότι η Χαμάς σε καμία περίπτωση δεν συζητά την απελευθέρωση Ισραηλινών στρατιωτών, για τους οποίους θεωρεί ότι αντιπροσωπεύουν ισχυρό στρατηγικό πλεονέκτημα και θα τους ανταλλάξει μόνο εφόσον το Ισραήλ προχωρήσει σε σημαντικές παραχωρήσεις.

Η Χαμάς δεν είχε αρχικά υπολογίσει ότι θα συλλάβει τόσο μεγάλο αριθμό ομήρων και κατά συνέπεια δεν ήταν προετοιμασμένη για την κράτηση τόσων ατόμων ισχυρίζονται οι διπλωμάτες που συμμετέχουν στις συζητήσεις, οι οποίοι προσθέτουν ότι εφόσον απελευθερωθεί ένας ικανός αριθμός κρατουμένων θα διευκολυνθεί και η ισλαμιστική οργάνωση από υλικοτεχνική άποψη για την κράτηση των υπόλοιπων.

Επίσης, τονίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο η Χαμάς, η οποία θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση σε πολλές δυτικές χώρες, θα αποκομίσει και σημαντικά διπλωματικά οφέλη από την άποψη ότι με την απελευθέρωση αμάχων θα εμφανιστεί ευαίσθητη απέναντι στις ανθρωπιστικές ανησυχίες της παγκόσμιας κοινής γνώμης.

Εκπρόσωποι της Χαμάς στη Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ, αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες του Reuters, ενώ Ισραηλινοί αξιωματούχοι σχολίασαν ότι πρόκειται για «ναζιστικό ψυχολογικό πόλεμο».

Πηγή: Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος