Το Κατάρ απειλεί την ΕΕ με Διακοπή της Προμήθειας LNG

Tο Κατάρ απείλησε να διακόψει τις προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την οδηγία της ΕΕ σχετικά με τη δέουσα επιμέλεια της βιώσιμης αλυσίδας εφοδιασμού (CSDDD), σύμφωνα με επιστολή προς την βελγική κυβέρνηση στην οποία απέκτησε πρόσβαση το Reuters.

Σε επιστολή με ημερομηνία 21 Μαΐου, ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ, Saad al-Kaabi, προειδοποίησε ότι το κράτος του Κόλπου και η QatarEnergy θα μπορούσαν «να εξετάσουν σοβαρά εναλλακτικές αγορές εκτός ΕΕ» για τις εξαγωγές LNG και άλλων προϊόντων, εάν η οδηγία CSDDD δεν τροποποιηθεί περαιτέρω.

Η ΕΕ προτείνει στις μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην επικράτειά της να εντοπίζουν και να διορθώνουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις περιβαλλοντικές ζημιές στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού τους. Η CSDDD απαιτεί επίσης από τις εταιρείες να έχουν ένα σχέδιο κλιματικής μετάβασης σύμφωνα με τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού, για περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5°C.

«Ούτε το Κράτος του Κατάρ ούτε η QatarEnergy σκοπεύουν να επιτύχουν κλιματική ουδετερότητα στο άμεσο μέλλον», αναφέρει η επιστολή, υποστηρίζοντας ότι το ευρωπαϊκό δίκαιο παραβιάζει την κυριαρχία των χωρών όσον αφορά τον καθορισμό των δικών τους εθνικών συνεισφορών.

Το Κατάρ, ο τρίτος μεγαλύτερος παγκόσμιος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου, μετά τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, έχει καλύψει μεταξύ 12% και 14% των αναγκών της Ευρώπης σε LNG από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Η κρατική QatarEnergy έχει μακροπρόθεσμα συμβόλαια με ευρωπαϊκούς κολοσσούς όπως η Shell, η TotalEnergies και η ENI.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι έλαβε ξεχωριστή επιστολή από το Κατάρ στις 13 Μαΐου και ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις για τροποποιήσεις του CSDDD βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι προτεινόμενες προσαρμογές περιλαμβάνουν την αναβολή της εφαρμογής της οδηγίας έως το 2028 και τη μείωση των υποχρεώσεων επαλήθευσης στις αλυσίδες εφοδιασμού. Ωστόσο, το Κατάρ πιστεύει ότι αυτές οι τροποποιήσεις δεν επαρκούν και έχει προτείνει ρητά την κατάργηση της απαίτησης για σχέδιο κλιματικής μετάβασης.

Η δέουσα επιμέλεια της βιώσιμης αλυσίδας εφοδιασμού (CSDDD) είναι μια οδηγία της ΕΕ που απαιτεί από τις μεγάλες επιχειρήσεις να εντοπίζουν και να αντιμετωπίζουν τις δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα στις αλυσίδες εφοδιασμού τους. Αυτό περιλαμβάνει την αξιολόγηση κινδύνων, την πρόληψη και τον μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων, καθώς και την παροχή λογοδοσίας και διαφάνειας.

Μετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου

Πηγή: Reuters, news.ro

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος