Το Ισραήλ ζήτησε από τις ΗΠΑ να τερματίσουν άμεσα τις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ κάλεσε την Πέμπτη τις Ηνωμένες Πολιτείες να τερματίσουν αμέσως τις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

“Το Ιράν εκβιάζει με τα πυρηνικά, μια τακτική διαπραγμάτευσης, και η απάντηση σε αυτό πρέπει να είναι η άμεση ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και τα συγκεκριμένα μέτρα των μεγάλων δυνάμεων κατά της Τεχεράνης,” υποστήριξε ο Μπένετ, σύμφωνα με δήλωση της κυβέρνησής του.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις πρόσφατες αναφορές ότι το Ιράν συνεχίζει να αυξάνει τα αποθέματά του ουρανίου κατά 20%, επικαλούμενος προκλητικές παραβιάσεις από το Ιράν στον πυρηνικό τομέα, που λαμβάνουν χώρα ταυτόχρονα με τις διαπραγματεύσεις​​, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται ποιες είναι οι προκλήσεις.

Το Ισραήλ, που θεωρείται η μόνη πυρηνική δύναμη στη Μέση Ανατολή, φοβάται ότι το Ιράν, ο δηλωμένος εχθρός του, θα γίνει σύντομα μια χώρα στο “κατώφλι  πυρηνικής δύναμης“,  με αρκετά καύσιμα για την παραγωγή της ατομικής βόμβας, και ως εκ τούτου αντιτίθεται στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε απαισιοδοξία την Πέμπτη για το ενδεχόμενο να σωθεί η συμφωνία, παρά την επανέναρξη των συνομιλιών στη Βιέννη, τη Δευτέρα. «Αυτό που δεν μπορεί να κάνει το Ιράν είναι να διατηρήσει το status quo που σημαίνει ανάπτυξη του πυρηνικού του προγράμματός του ενώ σύρεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων , είπε.

Η συμφωνία του 2015 που συνήφθη μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων (Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο), είναι νεκρή μετά τη μονομερή αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών το 2018, με πρωτοβουλία του Προέδρου Τραμπ, ο οποίος επέβαλε εκ νέου κυρώσεις, που οδήγησαν στην Τεχεράνη να παραιτηθεί από τις περισσότερες δεσμεύσεις της στο πυρηνικό σύμφωνο.

Επιμέλεια: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος