Το Ισραήλ θα ανοίξει άλλο ένα συνοριακό πέρασμα στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας

Σύνοψη
  • Θα επιταχύνει την παράδοση βοήθειας που φτάνει από το λιμάνι της Ασντότ.
  • Θα διευκολύνει και την άφιξη βοήθειας από την Ιορδανία.

Όπως δήλωσε χθες Τετάρτη ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ιωάβ Γκάλαντ, η χώρα του πρόκειται να ανοίξει ένα νέο χερσαίο συνοριακό πέρασμα στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας με σκοπό να διευκολύνει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας από το εξωτερικό στους Παλαιστίνιους.

Μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, το Ισραήλ ξεκίνησε πολεμικές επιχειρήσεις στον παλαιστινιακό θύλακα, διακόπτοντας παράλληλα σχεδόν κάθε εφοδιαστική αλυσίδα προς τον εγκλωβισμένο πληθυσμό της Γάζας.

Το Ισραήλ θα ανοίξει άλλο ένα συνοριακό πέρασμα στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας
Φώτο Αρχείου – Όλα τα συνοριακά περάσματα από το Ισραήλ προς τη Λωρίδα της Γάζας έκλεισαν μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου (AP Photo/Adel Hana)

Η κλιμακούμενη ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή έχει κάνει εταίρους του Ισραήλ να ασκήσουν πιέσεις στο Τελ Αβίβ ώστε να διευκολύνει την είσοδο βοήθειας, μετά από μήνες κατά τους οποίους η ισραηλινή πλευρά μετέφερε αυτήν την ευθύνη αποκλειστικά στο πέρασμα της Ράφα από την Αίγυπτο, η οποία επίσης συνορεύει με τη Γάζα.

Σταδιακά, το Ισραήλ άνοιξε δύο περάσματα για φορτία και δημιούργησε άλλο ένα νέο συνοριακό πέρασμα, ενώ την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι θα δεχόταν αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας με προορισμό τη Γάζα στο νότιο λιμάνι της πόλης Ασντόντ .

Σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Γκάλαντ ανακοίνωσε ότι ένα νέο σημείο διέλευσης θα δημιουργηθεί στη βόρεια πλευρά της Λωρίδας της Γάζας, ανάμεσα στο ισραηλινό χωριό Ζικίμ και στο παλαιστινιακό χωριό Αλ-Σιάφα, με σκοπό να μειωθεί ο χρόνος που απαιτείται για τα φορτηγά να μεταφέρουν τη βοήθεια από την Ασντότ.

Το Ισραήλ θα ανοίξει άλλο ένα συνοριακό πέρασμα στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας
Φώτο Αρχείου – Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Yoav Gallant (Saul Loeb/Pool Photo via AP, File)

Το νέο συνοριακό πέρασμα θα διευκολύνει ιδιαίτερα την άφιξη ανθρωπιστικής βοήθειας από την Ιορδανία, σχολίασε ο Ισραηλινός υπουργός, ο οποίος πρόσθεσε ότι «αυτές οι κινήσεις θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στη ροή της βοήθειας, ενώ παράλληλα θα εξορθολογίσει τους ελέγχους ασφαλείας».

Πρόσφατα επίσης, το Ισραήλ επέτρεψε τη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου για απευθείας παράδοση βοήθειας στη Γάζα και άνοιξε τον εναέριο χώρο του για ξένα αεροπλάνα που ρίχνουν προμήθειες από αέρος με αλεξίπτωτα προς τους Παλαιστινίους.

Πηγή: Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος