Το Ισραήλ προωθεί νομοσχέδιο για τον χαρακτηρισμό της UNRWA ως τρομοκρατική οργάνωση

Σύνοψη
  • Ευρεία συναίνεση στην Κνεσέτ για το επίμαχο νομοσχέδιο.
  • Το Τελ Αβίβ σκληραίνει τη στάση του, χωρίς όμως να παρουσιάζει αδιάσειστα στοιχεία για τους ισχυρισμούς του.

Με ευρεία πλειοψηφία (42-6) πέρασε από το ισραηλινό κοινοβούλιο (Κνεσέτ) ένα προκαταρκτικό νομοσχέδιο για τον χαρακτηρισμό της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) ως τρομοκρατικής οργάνωσης, μετά από πρόταση που κατατέθηκε από το υπερσυντηρητικό κόμμα Γισραέλ Μπεϊτένου.

Το Ισραήλ προωθεί νομοσχέδιο για τον χαρακτηρισμό της UNRWA ως τρομοκρατική οργάνωση
Φώτο Αρχείου – Συνεδρίαση της Κνεσέτ (AP Photo/Maya Alleruzzo)

Σε μια στιγμή που οι περισσότερες δυτικές χώρες προχωρούν σε αποκατάσταση της χρηματοδότησης στην UNRWA, αφού το Ισραήλ απέτυχε να αποδείξει με αδιάσειστα στοιχεία τις κατηγορίες κατά της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ, εφόσον το νομοσχέδιο τελικά εγκριθεί, θα σημαίνει ότι για την UNRWA πλέον θα εφαρμόζεται ο αντιτρομοκρατικός νόμος, καταργώντας όλες τις ασυλίες και τα προνόμια για τους υπαλλήλους της υπηρεσίας, ενώ οι εγκαταστάσεις της στο Ισραήλ θα κλείσουν.

Το νομοσχέδιο φέρει την επίσημη ονομασία «Νομοσχέδιο για την κατάργηση της ασυλίας και των προνομίων της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA)», η οποία δραστηριοποιείται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και είναι υπεύθυνο για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες σε όλη τη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων και των περισσότερων των δύο εκατομμυρίων στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ προωθεί νομοσχέδιο για τον χαρακτηρισμό της UNRWA ως τρομοκρατική οργάνωση
Φώτο Αρχείου – Ο υπεύθυνος της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ, Philippe Lazzarini (AP Photo/John Minchillo, File)

Το 1947, το Διάταγμα των Ηνωμένων Εθνών για τα Προνόμια και τις Ασυλίες καθόριζε ότι οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ θα πρέπει να απολαμβάνουν ορισμένες ασυλίες και προνόμια για την άσκηση των καθηκόντων τους. Μεταξύ αυτών, προβλέπεται ασυλία απέναντι σε νομικές ενέργειες, φορολογικές απαλλαγές ή εκπτώσεις και απαλλαγή από απαγορεύσεις εισαγωγών ή εξαγωγών.

Γιατί τώρα

Η πρωτοβουλία έρχεται μια στιγμή που οι ισραηλινές αρχές ισχυρίζονται ότι διαθέτουν σημαντικά ενοχοποιητικά στοιχεία που αποδεικνύουν τη σχέση στελεχών της UNRWA με την Χαμάς, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να τα έχουν δώσει στη δημοσιότητα.

Τα Ηνωμένα Έθνη ξεκίνησαν έρευνα για να εξετάσει συγκεκριμένες καταγγελίες κατά 12 υπαλλήλων της UNRWA για ενδεχόμενη συμμετοχή τους στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, όμως λίγο μετά την έναρξη της έρευνας ο ΟΗΕ ενημέρωσε σε δελτίο τύπου ότι το Ισραήλ δεν είχε παράσχει «επαρκή στοιχεία» για να υποστηρίξει τις κατηγορίες, ενώ το Τελ Αβίβ ισχυρίζεται ότι συνεργάστηκε πλήρως με την έρευνα του διεθνούς οργανισμού. Από τους 12 εμπλεκόμενους, η UNRWA τελικά κατήγγειλε τις συμβάσεις για 10 από αυτούς, ενώ άλλοι δύο εντοπίστηκαν νεκροί.

Αντιδράσεις

Ο βουλευτής του κυβερνητικού κόμματος Λικούντ, Νταν Ιλούζ, δήλωσε ότι «μετά τις 7 Οκτωβρίου δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σαν να μην έγινε τίποτα. Ο χαρακτηρισμός της UNRWA ως τρομοκρατικής οργάνωσης είναι ουσιαστικός νόμος για την εθνική μας ασφάλεια», ενώ ο εκπρόσωπος της UNRWA, Αντνάν Αμπού Χασνάχ, απάντησε ότι «το Ισραήλ θα πρέπει να γνωρίζει ότι αν δεν βρισκόμαστε εμείς στη Γάζα, θα υπάρχει κάποιος άλλος, ο οποίος θα είναι πολύ πιο ακραίος, αφού η UNRWA είναι η μόνη μετριοπαθής δύναμη στην περιοχή».

Πηγές: Jerusalem Post, WAFA

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος