Το Ισραήλ πουλά τεχνολογίες κατασκοπείας με περιορισμούς

Το Ισραήλ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα, ότι οι χώρες που ενδιαφέρονται να αγοράσουν τις τεχνολογίες κατασκοπείας του στον κυβερνοχώρο θα πρέπει να δεσμευτούν ότι θα τις χρησιμοποιήσουν για να αποτρέψουν μόνο έναν περιορισμένο κατάλογο τρομοκρατικών ενεργειών και σοβαρών εγκλημάτων, αναφέρει το Reuters.

Η κίνηση που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ είναι το πιο πρόσφατο βήμα για τη βελτίωση της επιτήρησης, μετά από ανησυχίες για πιθανές καταχρήσεις στο εξωτερικό ενός εργαλείου hacking που πωλήθηκε από ισραηλινές εταιρείες όπως η NSO Group.

Ένα ενημερωμένο πιστοποιητικό που πρέπει να υπογραφεί από τις χώρες που αγοράζουν απαριθμεί λεπτομερώς τι χαρακτηρίζεται ως “τρομοκρατικές ενέργειες”, όπως επιθέσεις σε ανθρώπους, δημόσιες εγκαταστάσεις, αεροπειρατείες, απελευθέρωση επικίνδυνων ουσιών και “σοβαρά εγκλήματα” που επισύρουν  τουλάχιστον έξι χρόνια φυλάκιση.

«Οι ορισμοί των σοβαρών εγκλημάτων και των τρομοκρατικών ενεργειών έχουν αποσαφηνιστεί για να αποφευχθεί η ασάφεια των συνόρων σε αυτό το πλαίσιο», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.

Το ίδρυμα καθορίζει επίσης χρήσεις που απαγορεύονται, όπως η στόχευση ατόμων για πολιτικές πεποιθήσεις ή εφαρμογές που παραβιάζουν τους νόμους περί απορρήτου αυτής της χώρας, για τις οποίες το Ισραήλ θα μπορούσε να ανακαλέσει άδειες και να κλείσει συστήματα.

Το Ισραήλ δέχεται πιέσεις να ελέγξει τις εξαγωγές spyware από τον Ιούλιο, όταν μια ομάδα διεθνών ειδησεογραφικών οργανισμών ανέφερε ότι το εργαλείο Pegasus της NSO είχε χρησιμοποιηθεί για πρόσβαση σε τηλέφωνα δημοσιογράφων, κυβερνητικών αξιωματούχων και ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε πολλές χώρες.

Αυτές οι πληροφορίες οδήγησαν το Ισραήλ να αναθεωρήσει την πολιτική εξαγωγών στον κυβερνοχώρο του Υπουργείου Άμυνας. Τον περασμένο μήνα, το Ισραήλ μείωσε τη λίστα των χωρών που μπορούν να αγοράσουν τις τεχνολογίες του στον κυβερνοχώρο.

Η NSO αρνήθηκε οποιαδήποτε αδικοπραγία, λέγοντας ότι πουλάει το λογισμικό της μόνο σε κυβερνήσεις και υπηρεσίες επιβολής του νόμου και ότι διαθέτει εγγυήσεις για να αποτρέψει την κατάχρησή του.

Επιμέλεια: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος