Το Ισραήλ επιβεβαιώνει την άφιξη ισραηλινού φυσικού αερίου στον Λίβανο μέσω Αιγύπτου και Ιορδανίας

  Η Ισραηλινή υπουργός Ενέργειας, Κάρεν Ελχαράρ, επιβεβαίωσε τα όσα δημοσιεύτηκαν στη Βηρυτό λέγοντας ότι «το ισραηλινό αέριο θα φτάσει στον Λίβανο». Η Ελχαράρ δήλωσε  στο Κάιρο – καθώς συμμετέχει ως επικεφαλής μεγάλης ισραηλινής αντιπροσωπείας στη Διεθνή Διάσκεψη Πετρελαίου της Αιγύπτου «EGYPS 2022» – είναι χαρούμενη με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η συνεργασία έχει ξεπεράσει την εχθρότητα.

Αρκετές επίσημες λιβανικές πηγές διέψευσαν αυτή την είδηση τις τελευταίες εβδομάδες και  η κυβέρνηση του Λιβάνου επιβεβαίωσε ότι «η συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου αναφέρει ότι το αέριο είναι αιγυπτιακό και όχι ισραηλινό». Αλλά η Ελχαράρ, η οποία ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, εάν υπάρχει πιθανότητα το αέριο που εξάγει το Ισραήλ από τα οικόπεδα στη  Μεσόγειο να φτάσει στην Αίγυπτο, την Ιορδανία και τελικά τον Λίβανο, απάντησε: «Ναι, θα γίνει». Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Πουλάμε φυσικό αέριο στην Αίγυπτο. Είναι πελάτης μας και είναι αυτή που το πουλά σε άλλους. Η ισραηλινή ενεργειακή οικονομία είναι μια γέφυρα για την εδραίωση των σχέσεων με τις χώρες της περιοχής» και πρόθεσε ότι «είμαι χαρούμενη  που εκπροσωπώ το Ισραήλ σε αυτό το σημαντικό φόρουμ, με την ελπίδα ότι αυτό θα είναι ένα ακόμη βήμα στο δρόμο για την επέκταση του κύκλου της ειρήνης». 

 Ο Αιγύπτιος υπουργός Ενέργειας, Tarek El Molla, μίλησε επίσης πριν από τη διάσκεψη για τη μεταφορά φυσικού αερίου στον Λίβανο, λέγοντας ότι η ημερομηνία έναρξης της μεταφοράς φυσικού αερίου εξαρτάται από την Ιορδανία και τον Λίβανο. Πρόσθεσε ότι οι εργασίες προετοιμασίας της τεχνικής υποδομής για τη μεταφορά φυσικού αερίου ενδέχεται να ολοκληρωθούν εντός μερικών μηνών.

Ο Ιορδανός υπουργός Ενέργειας, Saleh Al-Kharabsheh, ανακοίνωσε ότι η εξαγωγή ενέργειας στον Λίβανο θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα, αφού συμφώνησε με την Παγκόσμια Τράπεζα να χρηματοδοτήσει την ποσότητα.

 Στο Τελ Αβίβ το θέμα συζητήθηκε με αφορμή την 30ή επέτειο από την ανάληψη της ηγεσίας της «Χεζμπολάχ» από τον Χασάν Νασράλα. Σύμφωνα με τον συντάκτη των αραβικών υποθέσεων στην εφημερίδα Yedioth Ahronoth, «οι Ισραηλινοί γνωρίζουν ότι ο Nasrallah δεν είχε αντίρρηση σε αυτή τη συμφωνία φυσικού αερίου. Μάλλον κλείνουμε τα μάτια σε αυτό. Γιατί δεν βρίσκει πραγματική, σοβαρή εναλλακτική, ούτε από το Ιράν ούτε από κανένα άλλο κόμμα. Η άφιξη του φυσικού αερίου από την Ιορδανία είναι ο συντομότερος και ταχύτερος τρόπος για να λυθεί το ενεργειακό δίλημμα στον Λίβανο. Όλοι γνωρίζουν ότι το φυσικό αέριο φτάνει στην Ιορδανία από το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Υπάρχει μια δημόσια συμφωνία που έχει υπογραφεί μεταξύ του Λιβάνου, της Ιορδανίας, της Αιγύπτου και της Συρίας, που ορίζει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στον Λίβανο, για να λυθεί η ενεργειακή κρίση που βιώνει εδώ και μήνες».

Μετάφραση: Ουαλίντ Ελιάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος