Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στη Βιέννη (video)

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για την επίθεση στη Βιέννη, όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 4 άνθρωποι, χωρίς να παράσχει αποδείξεις, σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε το πρακτορείο Amaq, η οποία αναρτήθηκε στο Telegram.

Όπως μετέδωσε το Reuters, η ανακοίνωση συνοδευόταν από μια φωτογραφία ενός άνδρα με γένια, που ονομάζεται «Αμπού Νταγκνά αλ Αλμπάνι» και ανέφερε ότι επιτέθηκε εναντίον πολιτών στο κέντρο της Βιέννης χθες με ένα όπλο και ένα πολυβόλο, προτού πέσει νεκρός από πυρά της αυστριακής αστυνομίας.

Δημοσιεύτηκε επίσης ένα βίντεο, στο οποίο ο ένοπλος, μόνος του μπροστά στην κάμερα, ορκίζεται πίστη στον επίσημο αρχηγό της τζιχαντιστικής οργάνωσης Αμπού Ιμπραήμ αλ Χασέμι αλ Κουράσι.

Η αυστριακή αστυνομία συνέλαβε 14 άτομα συνδεόμενα με τον βασικό ύποπτο στην επίθεση στη Βιέννη, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ. Είπε ότι η ανάλυση των σκηνών της επίθεσης με βάση το οπτικό υλικό κινητών τηλεφώνων δεν παρέχει στοιχεία για την ύπαρξη και δεύτερου δράστη, προσθέτοντας ωστόσο ότι μένει ακόμη να αποκλεισθεί αυτό το ενδεχόμενο.

Στο μεταξύ όπως έγινε γνωστό δύο νεαροί Ελβετοί, ηλικίας 18 και 24 ετών, συνελήφθησαν σήμερα στο Βίντερτουρ, κοντά στη Ζυρίχη, στη βόρεια Ελβετία, στο πλαίσιο των ερευνών για την τζιχαντιστική επίθεση στη Βιέννη, ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία. Λίγο νωρίτερα, η αστυνομία της Ζυρίχης ανακοίνωσε ότι συγκρότησε μια ομάδα εργασίας για να εξετάσει, μεταξύ άλλων, «αν τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Βιέννη έχουν κάποια σχέση με το καντόνι της Ζυρίχης».

Στην αυστριακή πρωτεύουσα, σημειώθηκε πανικός, όταν χθες στις οκτώ το βράδυ τοπική ώρα, και ενώ πλήθος κόσμου είχε βγει έξω για να απολαύσει την τελευταία βραδιά πριν το σημερινό λοκνταουν, τουλάχιστον ένας ένοπλος άνοιξε πυρ κοντά σε συναγωγή και σε συνολικά έξι τοποθεσίες στο κέντρο της πόλης. Σκοτώθηκαν τέσσερις πολίτες και τραυματίστηκαν δεκαπέντε πριν πέσει και ο ίδιος νεκρός από τα αστυνομικά πυρά.

Ο δράστης της επίθεσης στη Βιέννη, σύμφωνα με την εφημερίδα BILD είχε προαναγγείλει την επίθεση και ήταν ένας 20χρονος άνδρας που είχε καταδικασθεί για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, όπως επιβεβαίωσε ο αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ. Είχε καταδικασθεί σε φυλάκιση 22 μηνών τον Απρίλιο 2019. Τον Δεκέμβριο 2019 αποφυλακίσθηκε πρόωρα λόγω του νεαρού της ηλικίας του. Η αυστριακή κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος. Το εθνικό πένθος θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη.

Ο άνδρας ήταν πολίτης της Αυστρίας και της Βόρειας Μακεδονίας. Η αυστριακή αστυνομία έχει πραγματοποιήσει επιδρομές σε 15 κατοικίες και έχει θέσει υπό κράτηση άτομα που συνδέονται με τον ύποπτο, σύμφωνα με τον υπουργό Νέχαμερ.

«Οι σκέψεις μας και η συμπόνια μας είναι με τα θύματα, τους τραυματίες και τις οικογένειές τους σ’ αυτές τις πολύ δύσκολες ώρες για τη δημοκρατία της Αυστρίας», δήλωσε ο Κουρτς πριν από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Θα υπερασπισθούμε την δημοκρατία μας, θα κυνηγήσουμε τους δράστες και όσους βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις, δήλωσε ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, κάνοντας λόγο για μία σαφώς «ισλαμιστική επίθεση».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος