Το Ιράν θα εγκαταστήσει νέους φυγοκεντρητές εμπλουτισμού ουρανίου μετά το ψήφισμα του ΔΟΑΕ

Το Ιράν ανακοίνωσε ότι θα λάβει «αναλογικά» μέτρα ως απάντηση στο ψήφισμα που ενέκρινε το Συμβούλιο των Διοικητών του ΔΟΑΕ εναντίον του. Μεταξύ αυτών και η εγκατάσταση νέων φυγοκεντρητών εμπλουτισμού ουρανίου  και ο τερματισμός της  λειτουργίας των καμερών παρακολούθησης.

Η ανακοίνωση της Τεχεράνης έρχεται αφότου το Συμβούλιο των Διοικητών του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας ενέκρινε χθες, με τη μεγάλη πλειοψηφία των 35 μελών του, ψήφισμα που επικρίνει το Ιράν για την έλλειψη διαφάνειας σε συνεργασία με την πυρηνική υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών.

Με κοινή ανακοίνωσή τους, ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, «χαιρέτισαν» το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και αξίωσαν το Ιράν να «τηρήσει τις νομικές του υποχρεώσεις».

Η απόφαση εγκρίθηκε από 30 μέλη του ΔΣ του ΔΟΑΕ, που συνεδριάζει στη Βιέννη· μόνο η Ρωσία και η Κίνα ψήφισαν κατά, σύμφωνα με δύο διπλωμάτες που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο. Τρεις χώρες απείχαν (Ινδία, Λιβύη, Πακιστάν).

Το κείμενο αξιώνει το Ιράν να «συνεργαστεί πλήρως» με τον ΔΟΑΕ, ο οποίος στηλίτευε σε πρόσφατη έκθεσή του την απουσία «τεχνικά αξιόπιστων» απαντήσεων όσον αφορά ίχνη εμπλουτισμένου ουρανίου που είχαν εντοπιστεί σε τρεις αδήλωτες εγκαταστάσεις.

«Το Ιράν δεν έχει κρυφές πυρηνικές δραστηριότητες, ούτε αδήλωτες εγκαταστάσεις», τόνισε χθες ο Μοχάμαντ Εσλαμί, επικεφαλής του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΟΑΕ), κατηγορώντας τους Δυτικούς πως αυτό που θέλουν είναι να «διατηρήσουν τη μέγιστη πίεση» με αυτή την «πολιτική» απόφαση.

Ο ιρανικός Οργανισμός ωστόσο ανακοίνωσε  ότι «πάνω από το 80% από τις υπάρχουσες κάμερες του Οργανισμού λειτουργούν, όπως όριζε η συμφωνία επιτήρησης, πριν».

Ο εκπρόσωπός του Μπεχρούζ Καμαλβαντί, ο οποίος πήγε επιτόπου για να διαπιστώσει τη διακοπή της λειτουργίας τους, προειδοποίησε πως «προβλέπονται και άλλα μέτρα».

Η κίνηση αυτή είναι «εξαιρετικά λυπηρή» και «αντιπαραγωγική», ήταν η αντίδραση εκπροσώπου της αμερικανικής διπλωματίας που ερωτήθηκε σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο. «Η αντίδραση του Ιράν θα έπρεπε να είναι να συνεργαστεί πλήρως» με τον ΔΟΑΕ, «όχι να αναπτύσσει ακόμη περισσότερο τις δραστηριότητές του στο πεδίο της πυρηνικής ενέργειας και να μειώνει τη διαφάνεια».

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Πηγή:EFE Τεχεράνης,  ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος