Το Ηνωμένο Βασίλειο ενισχύει τις αμυντικές δαπάνες «ως απάντηση» στη Ρωσία και την Κίνα

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες στο 2,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος «μακροπρόθεσμα»

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ δεσμεύτηκε να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες κατά 5 δισεκατομμύρια λίρες (6 δισεκατομμύρια δολάρια) τα επόμενα δύο χρόνια «ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την πρόκληση αναδιαμόρφωσης της παγκόσμιας τάξης από την Κίνα.

Η αύξηση είναι μικρότερη από το 3% που έθεσαν οι Βρετανοί αρχηγοί των Ενόπλων δυνάμεων, καθώς ο Σουνάκ είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες στο 2,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος «μακροπρόθεσμα», αποφεύγοντας να ορίσει χρονοδιάγραμμα.

Η Βρετανία δαπανά επί του παρόντος λίγο περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα.

Στις αμυντικές προτεραιότητες είναι η αναπλήρωση των αποθεμάτων πυρομαχικών της Βρετανίας, που εξαντλήθηκαν από τον εφοδιασμό της Ουκρανίας ενώ προβλέπονται δαπάνες και για την κατασκευή πυρηνοκίνητων υποβρυχίων στο πλαίσιο της συμφωνίας Ηνωμένου Βασιλείου-ΗΠΑ-Αυστραλίας χώρες μέλη του συμφώνου ΑUKUS, που συστάθηκε το 2021 εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για τις ενέργειες της Κίνας στον Ειρηνικό.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, νέα πυρηνοκίνητα, συμβατικά οπλισμένα υποβρύχια για τις δυνάμεις της Αυστραλίας πρόκειται να κατασκευαστούν στην Αυστραλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τεχνολογία και υποστήριξη των ΗΠΑ.

Η αύξηση των αμυντικών δαπανών ανακοινώθηκε ως «απάντηση» σε έναν όλο και πιο ασταθή κόσμο, όπως προειδοποιεί η έκθεση που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα, με επισήμανση ότι «η περίοδος αυξημένου κινδύνου και αστάθειας είναι πιθανό να διαρκέσει πέρα ​​από τη δεκαετία του 2030».

Η εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 ανέτρεψε την ευρωπαϊκή τάξη ασφαλείας και η πλέον η Ρωσία αποτελεί «την πιο μεγάλη απειλή για την ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου», σύμφωνα με την έκθεση.

Πηγή ανησυχίας χαρακτηρίζεται και «η στρατιωτική, οικονομική και διπλωματική δραστηριότητα του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος και όπως αναφέρεται, «ενάντια στην απειλή για τα συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου, θα προβλέπεται σθεναρή δράση».

Οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν εκφράσει αυξανόμενη ανησυχία για τη στρατιωτική ισχύ, τις κρυφές δραστηριότητες και την οικονομική δύναμη της Κίνας με την MI5, να ανακοινώνει τον περασμένο Νοέμβριο ότι «οι δραστηριότητες του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος αποτελούν τη στρατηγική πρόκληση που αλλάζει το παιχνίδι για το Ηνωμένο Βασίλειο»

«Δεν μπορείς να αγνοήσεις την Κίνα» δεδομένου του μεγέθους της οικονομίας της τονίζει ο Σουνάκ υποστηρίζοντας την ανάγκη για οικονομικούς δεσμούς με την Κίνα, προς ενόχληση των «γερακιών» του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος.

Ωστόσο συμφωνεί ότι η κομμουνιστική κυβέρνηση της Κίνας «είναι όλο και πιο αυταρχική και έχει φιλοδοξία να αναδιαμορφώσει την παγκόσμια τάξη».

Πηγή: Associated Press

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος