Το ινδικό ρολόι αφηγείται την ιστορία του πολυπληθέστερου έθνους

Το πρώτο πληθυσμιακό ρολόι της Ινδίας, που αποτελείται από 10 λευκές αριθμημένες κάρτες σε μια μεγάλη πράσινη μεταλλική πλάκα, προσελκύει τους περίεργους περαστικούς που το παρακολουθούν να καταγράφει την ιστορία του πολυπληθέστερου έθνους του κόσμου.

Το ρολόι που ενημερώνεται χειροκίνητα κάθε μέρα σύμφωνα με τις προβλεπόμενες εκτιμήσεις και μοιάζει στην εμφάνιση με πίνακα αποτελεσμάτων κρίκετ, τοποθετήθηκε για πρώτη φορά το 1982, όταν η Ινδία αριθμούσε περισσότερους από 684 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με την κυβερνητική απογραφή του 1981.

Ο αριθμός αυτός υπερδιπλασιάστηκε τις επόμενες δεκαετίες.

Η Ινδία αυξήθηκε με ταχείς ρυθμούς για να ξεπεράσει την Κίνα στην κορυφή της πληθυσμιακής κατάταξης με περισσότερους από 1,42 δισεκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με μια πρόβλεψη των Ηνωμένων Εθνών τον Απρίλιο.

«Μια επιπλέον σχισμή είχε ήδη γίνει στο ρολόι, αναμένοντας ότι θα ξεπεράσουμε το ένα δισεκατομμύριο», δήλωσε ο καθηγητής Σαντέρ Σέχαρ στο Διεθνές Ινστιτούτο Πληθυσμιακών Επιστημών στη Βομβάη, όπου βρίσκεται το ρολόι.

Ο υπερπληθυσμός αποτελεί εδώ και πολύ καιρό πρόβλημα, με την κυβέρνηση να θεσπίζει ένα εθνικό πρόγραμμα οικογενειακού προγραμματισμού το 1952.

Όμως ήταν μια αμφιλεγόμενη προσπάθεια αναγκαστικής αποστείρωσης τη δεκαετία του 1970 που προκάλεσε δημόσιες συζητήσεις και ώθησε το ινστιτούτο να δημιουργήσει το ρολόι, δήλωσε ο Σέχαρ.

Κάθε μέρα, οι φρουροί ασφαλείας αλλάζουν τους αριθμούς χρησιμοποιώντας προβλέψεις του φυσικού ρυθμού ανάπτυξης – τη διαφορά μεταξύ του αριθμού των γεννήσεων και του αριθμού των θανάτων ανά 1.000 άτομα ετησίως – που προέρχονται από εκτιμήσεις της κυβέρνησης και του ΟΗΕ.

«Αισθανόμαστε καλά όταν ενημερώνουμε τον πίνακα, καθώς οι περαστικοί μπορούν επίσης να δουν τους αυξανόμενους αριθμούς του πληθυσμού», δήλωσε στο AFP ο 56χρονος επόπτης ασφαλείας Σαλούνκε Β.

Οι τρέχουσες προβλέψεις εκτιμούν ότι ο πληθυσμός της Ινδίας αυξάνεται κατά λίγο λιγότερο από 41.000 άτομα την ημέρα, ένα κάθε δύο δευτερόλεπτα, ή περίπου 15 εκατομμύρια το χρόνο.

Ευλογία ή κατάρα;

Ο σημερινός δείκτης γονιμότητας της Ινδίας είναι δύο γεννήσεις ανά γυναίκα, λίγο κάτω από το όριο αντικατάστασης του 2,1, και κάτω από τις κυβερνητικές εκτιμήσεις για 4,8 το 1981.

Το ποσοστό γονιμότητας ποικίλλει σε ολόκληρη τη χώρα, με τα φτωχότερα κρατίδια, όπως το Ούταρ Πραντές και το Μπιχάρ που διαθέτουν συνολικό πληθυσμό άνω των 325 εκατομμυρίων να έχουν τα υψηλότερα ποσοστά, σύμφωνα με κυβερνητική έρευνα του 2019.

Αντίθετα, οι δύο πλουσιότερες πολιτείες Μαχαράστρα και Ταμίλ Ναντού έχουν ποσοστά γονιμότητας 1,56 και 1,54 αντίστοιχα, πολύ κάτω από τον μέσο όρο, σύμφωνα με την έρευνα.

Ο οικογενειακός προγραμματισμός έχει αφεθεί σε μεγάλο βαθμό στις γυναίκες, με λιγότερους από έναν στους 10 άνδρες να χρησιμοποιούν προφυλακτικά, ενώ η στείρωση των γυναικών ήταν σχεδόν στο 38%, σύμφωνα με την κυβερνητική Εθνική Έρευνα για την Υγεία της Οικογένειας 2019-2021.

Ο Σέχαρ, 49 ετών, παρασύρθηκε στη μελέτη του πληθυσμού από νεαρή ηλικία, γοητευμένος και «ταραγμένος» από τα μεγάλα πλήθη ανθρώπων όπου κι αν πήγαινε.

«Συνήθιζα να μισώ αυτούς τους αριθμούς», δήλωσε ο ειδικός σε θέματα γονιμότητας και κοινωνικής δημογραφίας.

«Αφού όμως πήρα το μεταπτυχιακό μου στη Στατιστική, σκέφτηκα: «Ας το καταλάβουμε αυτό αν είναι πρόβλημα; Ή μπορεί πραγματικά να λυθεί;»»

Ο Σέχαρ πιστεύει ότι οι μεγάλοι αριθμοί δεν χρειάζεται να αποτελούν ωρολογιακή βόμβα, αν οι αρχές επικεντρωθούν στην αύξηση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων.

Τα αποτελέσματα της εκπαίδευσης και της υγείας όπως η μείωση των ποσοστών βρεφικής και μητρικής θνησιμότητας, έχουν βελτιωθεί από το 1982 και η οικονομία της Ινδίας έχει αναπτυχθεί και έχει γίνει η πέμπτη μεγαλύτερη στον κόσμο.

Όμως, σε πολλές πόλεις, οι κάτοικοι μάχονται για τους πόρους, ενώ αντιμετωπίζουν έλλειψη νερού και ρύπανση του αέρα και των υδάτων.

Η ανεργία των νέων ηλικίας 15-24 ετών ανήλθε στο 23,2% πέρυσι, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Το συνολικό ποσοστό ανεργίας ήταν 7,7% τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Παρακολούθησης της Ινδικής Οικονομίας.

Ο Σέχαρ δήλωσε ότι μια βασική ανησυχία είναι ότι «η Ινδία θα γεράσει πριν γίνει πλουσιότερη».

«Για να μην συμβεί αυτό, πρέπει οι άνθρωποι να είναι εκπαιδευμένοι και να έχουμε ευκαιρίες απασχόλησης για μια τεράστια νέα, διόγκωση του πληθυσμού».

Πηγή: AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος