Το γαλλικό κοινοβούλιο θα ψηφίσει για την άμβλωση ως συνταγματικό δικαίωμα

Array

Οι νομοθέτες του γαλλικού κοινοβουλίου επρόκειτο να ψηφίσουν την περασμένη Πέμπτη για την προσθήκη του δικαιώματος στην άμβλωση στο σύνταγμα ως απάντηση στις πρόσφατες αλλαγές στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Πολωνία.

Οι βουλευτές του αριστερού κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία» και του κυβερνώντος κεντρώου συνασπισμού συμφώνησαν την Πέμπτη στη διατύπωση της νέας ρήτρας, η οποία θα τεθεί σε ευρύτερη ψηφοφορία αργότερα εντός της ημέρας.

«Ο νόμος εγγυάται την αποτελεσματικότητα και την ισότιμη πρόσβαση στο δικαίωμα του εκούσιου τερματισμού της εγκυμοσύνης», αναφέρει η προτεινόμενη συνταγματική προσθήκη στο άρθρο 66.

Αφορμή για την πρωτοβουλία στάθηκε η εκρηκτική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ φέτος να ανατρέψει το δικαίωμα των Αμερικανών σε ολόκληρη τη χώρα στις διαδικασίες διακοπής της κύησης.

Στην Ευρώπη, η συντηρητική κυβέρνηση της Πολωνίας έχει επίσης περιορίσει σημαντικά τα δικαιώματα στην άμβλωση.

Η νομοθέτης των Ανυπότακτων της Γαλλίας Ματίλντ Πανό δήλωσε ότι η κίνηση αυτή είναι απαραίτητη στη Γαλλία για να «προστατευτούμε από μια οπισθοδρόμηση».

Σε ομιλία της στο κοινοβούλιο, αναφέρθηκε στην αείμνηστη Γαλλίδα συγγραφέα και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών Σιμόν ντε Μποβουάρ.

«Χρειαζόμαστε μόνο μια πολιτική, οικονομική ή θρησκευτική κρίση για να τεθούν υπό αμφισβήτηση τα δικαιώματα των γυναικών», είπε.

Η συμφωνία αποτέλεσε μια σπάνια περίπτωση συνεργασίας μεταξύ της σκληροαριστερής «Ανυπότακτης Γαλλίας” και των κεντρώων συμμάχων του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην ξεκρέμαστη και συχνά ταραχώδη Εθνοσυνέλευση.

Μια προηγούμενη προσπάθεια να εγγραφεί στο σύνταγμα το δικαίωμα στην άμβλωση καθώς και στην αντισύλληψη, με διαφορετική διατύπωση, απορρίφθηκε από τη συντηρητική Γερουσία στην οποία κυριαρχούν οι συντηρητικοί τον Οκτώβριο.

Η νέα προσπάθεια, εφόσον εγκριθεί από την κάτω βουλή, θα χρειαστεί επίσης το πράσινο φως της Γερουσίας και στη συνέχεια θα πρέπει να ψηφιστεί σε εθνικό δημοψήφισμα.

Πολλοί συντηρητικοί και καθολικοί πολιτικοί έχουν δηλώσει τις επιφυλάξεις τους, θεωρώντας ότι είναι περιττή, δεδομένης της νομικής προστασίας που ήδη υπάρχει.

«Φαίνεται εντελώς άστοχο να ανοίξουμε μια συζήτηση η οποία, αν και υπάρχει στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν υπάρχει στη Γαλλία», δήλωσε η ηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν σε δήλωσή της αυτή την εβδομάδα.

«Καμία πολιτική ομάδα δεν σκέφτεται να αμφισβητήσει την πρόσβαση στις αμβλώσεις», είπε.

Οι αμβλώσεις νομιμοποιήθηκαν στη Γαλλία το 1974 με νόμο που υπερασπίστηκε η υπουργός Υγείας Σιμόν Βέιλ, ένα είδωλο των δικαιωμάτων των γυναικών, στην οποία ο Μακρόν παραχώρησε τη σπάνια τιμή να ταφεί στο Πάνθεον κατά τον θάνατό της το 2018.

Πηγή: AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος