Το FBI συνέλαβε τέσσερα άτομα στη Φλόριντα για τη δολοφονία του προέδρου της Αϊτής Ζοβενέλ Μοΐζ

Η αμερικανική ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI) συνέλαβε στη Φλόριντα τέσσερις υπόπτους που σχετίζονται με τη δολοφονία του προέδρου της Αϊτής Ζοβενέλ Μοΐζ το 2021.

Ο θάνατος του Μοΐζ οδήγησε σε κενό εξουσίας στη χώρα αυτή της Καραϊβικής και ενίσχυσε τις συμμορίες που δρουν ως ντε φάκτο αρχές σε μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας, του Πορτ-ο-Πρενς.

Έντεκα άτομα κρατούνται σήμερα στις ΗΠΑ με κατηγορίες που σχετίζονται με την οργάνωση και την εκτέλεση της δολοφονίας του Αϊτινού προέδρου. Οι τρεις από τους τέσσερις νέους συλληφθέντες, ο Αντόνιο «Τόνι» Ιντριάγκο, ιδιοκτήτης της Counter Terrorist Unit Security ή CTU, ο Αρκάνχελ Πρέτελ Ορτίς, διαχειριστής της συνεργαζόμενης με τη CTU Federal Academy LLC και ο Γοόλτερ Βεϊντεμίλα, ο επικεφαλής της Worldwide Capital Lending Group κατηγορούνται ότι στήριξαν τη συνωμοσία για την απαγωγή ή τον φόνο του προέδρου. Ο τέταρτος, ο Φρεντερίκ Μπέργκμαν, κατηγορείται για συνωμοσία με στόχο τη λαθραία διακίνηση αλεξίσφαιρων γιλέκων τα οποία θα χρησιμοποιούσαν οι Κολομβιανοί στρατιώτες που φέρονται ότι εκτέλεσαν τον Μοΐζ.

Οι έρευνες επικεντρώνονται στα όπλα, τα αλεξίσφαιρα γιλέκα και τη χρηματοδότηση της επιχείρησης.

Ο Ιντριάγκο είναι Αμερικανοβενεζουελάνος επιχειρηματίας ενώ ο Πρέτελ Ορτίς είναι Αμερικανοκολομβιανός. Και οι δύο κρατούνται στη Νότια Φλόριντα, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο Βεϊντεμίλα, που είναι Αμερικανός πολίτης, δάνεισε περισσότερα από 170.000 δολάρια στη CTU Security για να χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις της στην Αϊτή.

Ο δικηγόρος του Ιντριάγκο είπε στην εφημερίδα New York Times ότι ο πελάτης του θα δηλώσει αθώος στο δικαστήριο όπου θα οδηγηθεί αργότερα σήμερα για να καθοριστεί αν θα αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση.

Οι συμμορίες στην Αϊτή έχουν επεκτείνει την επιρροή τους μετά τη δολοφονία του προέδρου. Μεγάλο μέρος της χώρας δεν ελέγχεται από την κυβέρνηση και οι συγκρούσεις με την αστυνομία έχουν γίνει ρουτίνα. Τον Οκτώβριο τα Ηνωμένα Έθνη πρότειναν να σταλεί στην Αϊτή μια «δύναμη ταχείας δράσης» για να αντιμετωπιστεί η κλιμακούμενη βία από την οποία έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες άνθρωποι και χιλιάδες άλλοι εκτοπίστηκαν.

Την Τετάρτη ξεκινά η τριήμερη σύνοδος των ηγετών των χωρών της Καραϊβικής (CARICOM), όπου ένα από τα βασικά θέματα αναμένεται ότι θα είναι η κατάσταση στην Αϊτή.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος