Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι η ΕΕ μπορεί να μπλοκάρει τα κεφάλαιά της σε Ουγγαρία και Πολωνία

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι τα χρήματα που δίνει η ΕΕ στα κράτη μέλη από δικά της κεφάλαια μπορούν να εξαρτηθούν από τον σεβασμό του κράτους δικαίου. Απέρριψε την ένσταση της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, οι οποίες ισχυρίστηκαν στην αγωγή ότι μια τέτοια ενέργεια δεν είχε κατάλληλη νομική βάση.

Η απόφαση του δικαστηρίου ότι μπορεί να περικόψει την οικονομική βοήθεια σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ που δεν σέβεται τις θεμελιώδεις αξίες του μπλοκ, όπως το κράτος δικαίου, η δημοκρατία, η ελευθερία του Τύπου και η ανεξάρτητη δικαιοσύνη.

«Το δικαστήριο απορρίπτει πλήρως τις αγωγές της Ουγγαρίας και της Πολωνίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, προσθέτοντας ότι όταν πρόκειται για δημοκρατικές αρχές, «η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να μπορεί να υπερασπιστεί αυτές τις αξίες, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε την απόφαση του δικαστηρίου. «Η επιτροπή θα υπερασπιστεί τον προϋπολογισμό της Ένωσης από την παραβίαση του κράτους δικαίου. Θα ενεργήσουμε αποφασιστικά», υποσχέθηκε η Φον ντερ Λάιεν.

Η Ουγγαρία αντέδρασε γρήγορα στην απόφαση – η υπουργός Δικαιοσύνης Judit Varga εκτίμησε ότι ήταν μια «πολιτική ετυμηγορία» που αποτελεί απόδειξη ότι η ΕΕ κάνει κατάχρηση της εξουσίας της.

Επιμέλεια – Μετάφραση: Λιλιάνα Κούλιτς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος